Nogomet

Krivo je more

Mihaela Bradovski • utorak, 15.06.2010.
Krivo je more
Foto: EPA

Prema mnogim najavama best of the best skupine E trebala je biti utakmica između Nizozemske i Danske. Prema svim izvještajima ista je ispala ćorak. Sretnijima nas nisu učinili niti Japanci i Kamerunci, a dan je sramežljivo spašavao remi Italije i Paragvaja. U skladu s razočaravajućim predstavama kojima se ne nazire kraj odabrali smo i prvi do sada hit dana...

Nizozemska i Danska, te Japan i Kamerun pridružili su se velikoj većini ostalih sudionica SP-a čija je misija u prvom krugu bila zaista nesebična; liječenje nesanice naivnih ljubitelja nogometa. Posebno su uspješne bile intervencije onih nacionalnih vrsta koje igraju u 16 sati ili jednostavno - gledateljima pred malim ekranima nakon ručka.

Nakon neriješenih dvoboja prvih dana natjecanja počeli smo dobivati i pobjednike. Ali kakve? Dva od tri jučerašnja susreta odlučili su samoubilački potezi; danas je Oranje pomazila sreća, a Japanci su slavili jer se njihovim protivnicima to baš i nije dalo.

Poluvrijeme bez nizozemske prilike u zaborav je početkom nastavka bacio tragični dvojac Poulsen-Agger nakon čega se, do tada solidna Danska, ugasila. Stopostotne su ostale azijske momčadi; iako se japanski protivnik za razliku od onog Južne Koreje pojavio na terenu, Okadinu sastavu dovoljan je bio pogodak Honde.

Najbolja utakmica dana pak nije završila pobjednički ni po Paragvaj ni po Italiju, no Alcaraz i društvo u 39. su minuti stigli do vodstva i tako ugrozili planove favoriziranog protivnika. Nakon toga aktualni su prvaci bili primorani krenuti po izjednačenje (De Rossi) pa je po prvi puta danas bilo jasno kako se na terenu nešto zaista i događa. I dalje nedovoljno smotre najboljih reprezentacija svijeta, ali ipak pomak.

Uoči petog dana optimizam ipak raste. Napomena: ako ste među neutralnim gledateljima slobodno preskočite ovaj dio, za vas nade nema. Prisjećajući se stajališta bivšeg Zagrebova trenera Igora Štimca kako napad dobiva utakmice, ali obrana osvaja naslove (ne i danska posljednja linija, te engleski vratari), ovo će biti nikad neizvjesnije i napetije Prvenstvo.

Igrač dana

Strijelac jedinog pogotka na susretu između Japana i Kameruna. Dok je čitava posljednja linija afričke momčadi popravljala štucne pa zakašnjelim skokom pokušala zaustaviti prebacivanje lopte, Honda je neometan na drugoj stativi čekao i pogodio za konačnih, minimalnih 1:0.

Tragičar dana

Već spomenuti danski a je to duo Poulsen-Agger. Zajedničkim su naporima Nizozemcima stvorili prvu priliku i pogotkom u vlastitu mrežu prelomili susret. Agger u skoku nije uspio blokirati ubačaj s lijeve strane, isto je pokušao Poulsen, no njegovo je izbacivanje glavom od leđa Aggera rezultiralo autogolom.

Potez dana

Iz siromašne ponude izdvojio se potez Robina van Persieja kao začetak akcije koja je okončana upravo tim autogolom. Napadač Arsenala ukrao je loptu ispred istrčalog vratara Sorensena, otišao u stranu, štopao, okrenuo se i ubacio u sredinu. Ostalo je povijest.

Pogodak dana

Alcaraz je pogotkom glavom nakon prekida Talijane šokirao njihovim vlastitim oružjem. Uspio je između dvojice protivničkih braniča prvi skočiti na loptu i skrenuti je u malu mrežu. Po nesreću Buffona njezin unutrašnji dio.

Izjava dana

"Golovi su poput kečapa - kada krenu, krenu u 'mlazu'", hrabrio se Cristiano Ronaldo. Nakon duže reprezentativne apstinencije vjeruje da bi ovo mogao biti njegov mjesec. End so do aj Kiki, ali samo zbog ostatka portugalskog društva.

Promašena prognoza dana

Ova je rubrika sada već sadržajnija od većine dosad odgledanih utakmica. Moje tipovanje na pobjedu Grčke arhivirano je pod radnim naslovom "na čemu si ti", no što tek reći za kolegu Dodića. Pet prognoza, četiri promašaja, stvarno čovjeku postane žao. Koliko god tužna i ružna njegova statistika bila, svoje mjesto ovdje zaslužio je i dvojac Pacak-Attias. I dok je zemlji izlazećeg sunca svanulo, obojici se baš kao i prvospomenutom tragičaru smrknulo.

Hit dana

Colonia - Fjaka. "Nekako mi sada ne idu neke priče, akcije, ista sam ko bonaca, ravno mi je sve...bit će da je fjaka, opasno me hvata, ne može ni bolje kad je danas takvo more." Dok ne dođemo do razumnijeg razloga ovako lošeg početka Svjetskog prvenstva, poslušat ćemo Indiru i za sve okriviti more. Uostalom, to je nešto novo, lopta, vrijeme, suci, naporna sezona (…) već su potrošena roba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 00:37
    izvrsna stranica dnevnika, zanimljivo od početka do kraja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 00:13
    de rossi 1,84m..cannavaro 1,75m...da bar snijeg padne...to bi bio šlag na tortu
    Obrisan korisnik