SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 1. kolo, 15.06.2010, 16:00 h, Port Elizabeth, Port Elizabeth Stadium, gledatelja: 37.034
Suci: Jorge Larrionda (Urugvaj), Pablo Fandino (Urugvaj), Mauricio Espinosa (Urugvaj)
Obala Bjelokosti
Obala Bjelokosti
0:0(0:0) Portugal
Portugal

Još uvijek ne znamo tko je bolji

Mihaela Bradovski • utorak, 15.06.2010.
Još uvijek ne znamo tko je bolji
Foto: EPA

Najiščekivanija utakmica dana, možda i čitavog prvog kola Svjetskog prvenstva, utakmica skupine smrti između dvije kvalitetom ravnopravne reprezentacije završila je kako je i započela, rezultatom 0:0...

Obala Bjelokosti
Portugal
Obala Bjelokosti
Portugal
1
Boubacar Barry
4
Kolo Toure
5
Didier Zokora
8
Salomon Kalou
(do 66')
9
Cheikh Ismael Tiote
10
Gervinho
(do 82')
15
Aruna Dindane
17
Siaka Tiene
19
Yaya Toure
20
Guy Demel
21
Emmanuel Eboue
(do 89')
Pričuvni igrači
11
Didier Drogba
66'
18
Abdul Kader Keita
82'
13
Romaric
89'
Trener
Sven-Goran Eriksson
1
Eduardo dos Reis Carvalho
2
Bruno Alves
3
Paulo Ferreira
6
Ricardo Carvalho
7
Cristiano Ronaldo
8
Pedro Cardoso Mendes
9
Liedson da Silva Muniz
10
Danny
(do 55')
16
Raul Meireles
(do 85')
20
Deco
(do 62')
23
Fabio Coentrao
Pričuvni igrači
11
Simao
55'
19
Tiago
62'
17
Ruben Amorim
85'
Trener
Carlos Queiroz

Obala Bjelokosti i Portugal odigrale su klasičnu utakmicu za ovo Prvenstvo. Kao iskusniji sastav Portugalci su prvi krenuli prema naprijed, no bez uzbuđenja pred vratima Barryja. Kako bi što brže stigli do vrata Obale Bjelokosti Queirozovi su veznjaci stali visoko od svog čuvara mreže čime je posljednja linija bila primorana prihvatiti i organizacijske zadaće.

Statistika

Udarci: 5/7
Udarci u okvir: 1/2
Posjed lopte: 50%/50%
Prekršaji: 18/13
Točna dodavanja: 350/430

Vezane vijesti

Početne minute portugalske inicijative urodile su solo pokušajem iz daljine Cristiana Ronalda. Na isteku desete minute zatresao se okvir afričkog gola, no umjesto novih napada ovaj je pokušaj dobio kontraefekt.

Nakon opomene koja je stigla s udarcem Ronalda Obala Bjelokosti se oslobodila i već dvije minute kasnije organizirala jednu od rijetkih kombinatornih, brzih akcija. Napad kasnije iz daljine, ali iz prekida uzvratio je Tiene. Lopta je otišla pored gola, te tako nismo dobili prvog strijelca na Prvenstvu iz slobodnog udarca.

Izostavljanje Drogbe iz prvog sastava afričkog predstavnika nije učinio slabijim protivnikom, no loša igra Deca itekako je utjecala na igru Seleçaa u nastavku. Playmaker Portugala kasnio je na dodavanja, više pasova podijelio prema unatrag nego svojim napadačima, te je nakon 20 minute središnjica djelovala nepovezano. Ako je do tada trajalo opipavanje portugalskog bila Bjelokošćani su s idućim minutama shvatili kako mogu i trebaju prema naprijed.

Previše individualaca, a premalo momčadskog duha istaknula su oba izbornika uoči dvoboja prvog kola, no ne može se reći kako je na igru utjecalo neumjereno soliranje. Oprez je baš kao i u ostalim dvobojima svladao ideju i u konačnici realizaciju pa se na odmor otišlo s početnih i malo kome zadovoljavajućih 0:0.

Igrači Obale Bjelokosti po izlasku iz svlačionice preselili su se u kazneni prostor Portugala. Prilike su u uvodnim minutama nastavka propuštali Gervinho i Kalou, a obranama je rezultat i daljnje ambicije uspješnim intervencijama čuvao Ferreira, odnosno vratar Eduardo. U desetoj minuti nastavka izbornik podređene momčadi u igru je uveo Simaa kako bi probudio ofenzivu; prvu priliku europske vrste propustio je glavom Liedson u 58. minuti.

Isti je igrač već u idućem napadu lijepo uočio Ronalda, ali on nije do kraja ispratio akciju. Tim je pokušajem proigravanja utakmica nakratko postala ritmičnija i, što je važnije, opasnost preko kontri prijetila je i jednom i drugom vrataru. No puno prekratko, ubrzo je na stadionu Port Elizabetha ponovno zavladalo zatišje.

Tribine i kapetani

U 66. minuti po drugi su puta na susretu živnule tribine. Prvi puta Ronaldu u već opisanoj 11. minuti, a sada i Drogbi. Kapetan "slonova" odmijenio je Kaloua i, iako je rizično bilo zaigrati po skliskom terenu, taj je potez samo potvrdio dojam - Obala Bjelokosti tražila je pogodak i nije razmišljala o čuvanju rezultata.

Novo kakvo takvo uzbuđenje priredio je udarcem iz daljine Simao u 78. minuti. Portugal je uspostavio ravnotežu, no više od tek statističkog podatka u rubrici "udarci na gol" nije išlo. Ronaldo se izvođenja slobodnog udarca primio i dvije minuta kasnije, ciljao je neprecizno i rezultat se nije promijenio.

Do kraja dvoboja oba su se sastava ipak pokušale "ukrasti" trobod, iz daljine je u posljednjoj minuti zaprijetio Amorim, a najozbiljnije su prilike Afrikanci propuštali u sudačkoj nadoknadi. Drogba, a zatim i Keita nisu pronašli metu, a Portugalci su preživjeli minute hoda po rubu.

Nakon 90 odigranih minuta još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje tko je veći favorit za prolaz dalje - Portugal ili Obala Bjelokosti. Pritisak koji je sa sobom donijela važnost okršaja još je jednom rezultirao neodlučenim ishodom, ali aktualno pitanje i dalje stoji: kako s takvim stavom reprezentacije sudionice planiraju prolaziti u eliminacijskim susretima.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Obala Bjelokosti0:0Portugal
Brazil2:1Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dajmituprijavuvecjednom15.06.2010. u 19:36
    kad će konačno taj hnl? :)
    dajmituprijavuvecjednom
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 19:33
    jjjjjjjaaaaaaaaaddddddnnnnnnnnnnooooooooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 19:18
    srecom pa nemam vremena gledat utakmice! nadam se da ce brazil veceras ispravit dojam...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 18:38
    portugal ide dalje..
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack15.06.2010. u 18:30
    Kako JADNOOOO!!!!!
    Captain Jack