Nogomet

Pokazuje li točno švicarski sat?

Borna Rupnik • srijeda, 16.06.2010.
Pokazuje li točno švicarski sat?
Foto: EPA

Premda su se doveli pred imperativ dvije pobjede, možda i lova na gol-razliku, Španjolci porazom od Švicaraca nisu izgubili sve što su dugo gradili. Štoviše, nešto su možda i dobili...

Posljednja utakmica prvog kola Svjetskog prvenstva donijela je jedno od najvećih iznenađenja. Švicarska je rezultatom 1:0 pobijedila europske prvake Španjolce i uz fraze "autsajder svladao najbolje" odmah potaknula raspravu o pravom stanju španjolskih kvaliteta. Mnogi su složno odgovorili da je ipak i Španjolska pokazala da nije ono što se od nje očekivalo.

Je li tome uistinu tako?

Španjolska je izgubila susret, ali Španjolska nije bila - loša. Španjolska je uputila 24 udarca prema Diegu Benagliju, od čega trećinu u okvir gola. Imala je 63% posjeda lopte i 12 udaraca iz kuta. Imala je čak 527 točnih dodavanja, uz 77% preciznosti. Imala je nadzor nad igrom, distribuciju, imala je prečku...

Španjolska umnogome igra poput Barcelone, a ni Barcelona ne može pobjeđivati uvijek i svugdje: povremeno i ona zakaže, a tako se u Durbanu i Furiji dogodio taj jedan dan kada im nije sve išlo od ruke. Naravno, da ne bi bilo zabune, Švicarska je u tome odigrala veliku ulogu.

Ta Švicarska, kojoj se (opravdano) predbacuje nedostatak osjetnijih igračkih kvaliteta, na klupi ima sjajnog stratega Ottmara Hitzfelda, koji otvoreno priznaje da njegovi nogometaši najbolje funkcioniraju kada se moraju braniti i koji je postavio majstorski usklađeni višečlani zid pred svoj gol. Ta Švicarska, i pod drugim trenerom, već pet utakmica na Svjetskim prvenstvima nije primila pogodak. U Njemačkoj 2006. godine bila je jedna jedina momčad čija se mreža nije tresla. Stoga nije toliko čudno da Španjolska nije probila upravo švicarsku defenzivu.

Osim toga, ovaj bi poraz Španjolcima mogao ići u prilog s jedne psihološke strane. Na jug Afrike stigli su sa statusom nedodirljivih, prvih favorita za svjetsku titulu. Koliko iluzija nepobjedivosti donosi samopouzdanje, a koliko stvara teret na leđima, nije lako procijeniti, no činjenica je da su izabranici Vicentea del Bosquea u pravo vrijeme shvatili da neće prošetati do finala.

Ukoliko su očekivali lakše susrete, sada znaju da u svakoj sljedećoj utakmici moraju dati svoj maksimum, a konačno će oko njih prestati sve priče o rekordima i nabrajanje utakmica bez poraza. Pred njima je u ovom trenutku samo imperativ prve sljedeće utakmice, a tu im na ruku ide i raspored. Pobjednički će kolosijek i povratak starih navika tražiti protiv Hondurasa, što je idealna prilika za dodatno podmazivanje kotačića.

Španjolska će u narednim dvobojima biti ista ona momčad koja posljednjih godina oduševljava Europu i svijet. Nisu preko noći postali neki potpuno drugi skup igrača. Na ruku im ide i hvatanje forme ponajboljih igrača, Fernanda Torresa, Andresa Inieste i Cesca Fabregasa, koji tek traže kontinuitet treninga i nastupa nakon oporavka od ozljeda.

Španjolska je još uvijek jedna odlična reprezentacija koja s razlogom konkurira za naslov prvaka svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov17.06.2010. u 12:31
    ali cile je igra super...
    irilov
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 10:26
    ma ljudi, jeste li gledali susret Barcelona - Inter u Barceloni? I jesmo li što naučili? A tko je osvojio španjolsko prvenstvo? puno će još vuvuzele svirati dok ne doijemo konačnog pobjdnika...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 08:21
    volio bih da ispadnu a ako budu drugi bit će to vjerojatno brazil - španjolska
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 04:22
    Sada se mogu govoriti svakakve isprike ali gore je nabrojno imala ja ovo imala je ono ali nije imala realizaciju i mozda bi se moglo rec da su bili pod pre velikim pritiskom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 01:24
    chile nema obranu za držati bunker, a honduras je jednostavno loš tako da će španjolska imati 6 bodova, ali ako švica igra bar nerješeno s čileom u 1/8 finala brazil - španjolska. brrrrrrrrrrrrr
    Obrisan korisnik