Nogomet

Srbi vole rukomet

Vedran Babić • petak, 18.06.2010.
Srbi vole rukomet
Foto: EPA

Osmi dan Svjetskog prvenstva ponudio je puno uzbuđenja i tako samo potvrdio da je kvaliteta nogometa u drugom krugu osjetno porasla. Najzanimljivije je bilo u Port Elizabethu gdje je Srbija pokazala da nije naučila na greškama i da jednostavno ne može izdržati, a da ne pokaže koji joj je sport osim nogometa najdraži, te u Johannesburgu gdje su Slovenci prokockali možda i najveću priliku za ulazak u povijest.

Iz dana u dan sve je uzbudljivije na travnjacima južnoafričkih stadiona. Viđamo sve više golova, crveni kartoni i dalje su nezaobilazni, a ni "uplitanje" drugih sportova nije strano. Onaj koji je uzeo najviše maha među igračima je rukomet. Ne znam zašto Zdravko Kuzmanović i Nemanja Vidić misle da je dobro ugledati se na Stjepana Tomasa. Očito imaju neke svoje (nikome jasne) razloge i imaju potrebu pokazati kako bi se za njih moglo naći mjesta i u rukometnoj ili vaterpolskoj reprezentaciji Srbije, s obzirom da su i jedan i drugi pokazali zavidne vratarske sposobnosti.

Vidić je krenuo stopama spomenutog tandema i u letu se raširio kao jastreb i desnom rukom pokupio loptu. Srećom po njega, vratar Vladimir Stojković je obranio jedanaesterac Lukasa Podolskog i Srbija je ipak zadržala minimalnu prednost do kraja. Prethodno je u prvom poluvremenu Miroslav Klose zaboravio na čvrst kriterij suca Undiana Mallenca i olako zaradio dva žuta kartona i ostavio momčad na cjedilu.

Na Ellis Parku u Johannesburgu Slovenci su umalo ispisali nove stranice svoje nogometne povijesti. Da su izdržali još samo desetak minuta duže sada bi slavili prolaz u osminu finala po prvi put, a ovako im ostaje borba u zadnjem kolu protiv Engleske, koja me, moram priznati, apsolutno razočarala protiv Alžira.

Očekivao sam rutinsku pobjedu i početak njihovog pohoda na tron svijeta, no očito je kako postoji neki problem u glavama koji ni svemogući Fabio Capello ne može riješiti. Gledam baš Aarona Lennona, čovjeka koji nas je na Wembleyu uništio, i shvatim da ga se nije moglo ni vidjeti pored, bez uvrede, alžirskih braniča. Što bi tek bilo protiv Španjolske, Njemačke ili Argentine? A ova je Engleska nama u dvije utakmice uvalila devet komada. I to je ono što najviše boli...

Igrač dana

Ovdje sam bio u dilemi između Milana Jovanovića i Vladimira Stojkovića i na kraju se ipak odlučio za prvospomenutog. Jovanović je opravdao status najboljeg strijelca svoje reprezentacije u kvalifikacijama i pogotkom u 38. minuti dvoboja protiv Njemačke donio važna tri boda Srbiji.

Tragičar dana

Već poslije prve današnje utakmice imao sam tri jaka kandidata za ovu neslavnu titulu i sva sreća što ih do kraja dana nije bilo još, inače bih naslov ove rubrike morao "prekrstiti" u množinu, dakle "tragičari dana". I tako, poslije dugog "vijećanja" mojih moždanih vijuga, odlučio sam se za Lukasa Podolskog koji je u drugom dijelu propustio realizirati jedanaesterac i dobro zabrinuti Srbe koji su s minimalnim vodstvom i igračem više mislili da su sigurni. Ovako, Podolski je ostao bez pogotka, a osim najstrože kazne, imao je još nekoliko solidnih prilika, ali je svaku bacio u vjetar.

Potez dana

O imenu koje ću uvrstiti u ovu rubriku nisam morao puno razmišljati. Iako je Milan Jovanović zabio pobjedonosni pogodak za Srbiju, njeno vodstvo sačuvao je vratar Vladimir Stojković pročitavši namjeru Podolskog i obranivši mu jedanaesterac. Srbija je izdržala do kraja utakmice i vratila se u ravnopravnu bitku za osminu finala.

Gol dana

Iako naši susjedi Slovenci ipak nisu uspjeli zadržati veliko vodstvo i po prvi put u povijesti se plasirati u osminu finala Svjetskog prvenstva, barem se mogu pohvaliti da su u ovoj rubrici odnijeli pobjedu. Točnije, odnio ju je Valter Birsa zahvaljujući svojim sjajnim udarcem lijevom nogom s nekih 25 metara po sredini od američkog gola. Nije to baš bio udarac u rašlje, ali je bio dovoljno dobar i uhvatio je Tima Howarda na krivoj nozi.

Izjava dana

Taj Nemanja Vidić me naprosto oduševljava. Drag mi je kao igrač, a danas je pokazao i da ima smisla za humor, zbog čega mi je postao još draži. U izjavi poslije utakmice priznao je krivnju za pogodak i potom dodao: "Rekao sam Stojkoviću da sam mu dužnik, no sada kada malo bolje promislim, on bi meni trebao biti dužan. Pogledajte kakvu pažnju dobiva. Postao je heroj, a ja sam mu dao tu priliku!"

Promašena prognoza dana

Kolektivno nepovjerenje prognozerskog tria Bradovski - Jurišić - Rupnik našim susjedima Srbima obilo im se o glavu i tako su svo troje zaradili palac dolje. Čisto radi malo podbadanja, izdvojit ću rečenicu kolegice Mihaele, koja je promašila sva tri današnja para: "Obrana srpskog sastava nije izgledala dobro protiv Gane, protiv favorita skupine bit će na još većim mukama, a i ofenzivne su im akcije slabije od onih njemačkih." Koliko je ono utakmica završila? Malo više povjerenja u naše susjede, momci (i curo)!

Previd dana

Malo kome je bilo jasno što je sudac iz Malija, Koman Coulibaly, vidio u 86. minuti kada je pri rezultatu 2:2 poslije jednog slobodnog udarca za SAD dosudio prekršaj u napadu i tako poništio pogodak Edua. U kaznenom prostoru je bilo mnogo igrača, a dojam je da su Amerikanci bili ti koji su bili pod prekršajem, a ne Slovenci.

Obitelj dana

Nema puno obitelji u svijetu koje se mogu pohvaliti da su njihovi članovi na jednom Svjetskom prvenstvu bili izbornik i strijelac iste reprezentacije. Upravo to su Amerikanci Bob i Michael Bradley, a potonji je postigao izjednačujući pogodak protiv Slovenije kojim je njegova reprezentacija ostala u igri za drugi krug.

"Slavljenik" dana

Riječ "slavljenik" sam stavio pod navodnike jer sumnjam da će engleskom izborniku Fabiju Capellu biti do slavlja nakon loše izvedbe njegove reprezentacije i samo jednog osvojenog bod protiv Alžira. Talijanskom stručnjaku je, naime, danas 64. rođendan i ovim putem mu želim sve najbolje u životu i karijeri i da postane svjetskim prvakom samo kako bih se ja mogao svima hvaliti da sam pogodio konačnog pobjednika. Molim te, Don Fabio, ne tražim puno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy19.06.2010. u 13:07
    nek ti se drugovi tvoji pridruže, ja neću...
    danchy
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 09:09
    ovi dnevnici su razlog šta sam se registrirao-da pohvalim ljude koji ih pišu. svaka čast, sjajan nam kraj dana servirate!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 00:22
    Loša je srbija. mOglo bi bit svega u ovoj skupini. Moderatoru vrati nam lukya i sankilota!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:29
    Jao petrolejska lampa ajde ne prdi molim te,ti znas kakav je timski duh i dali se neko tukao.Pa covece da je timski duh nula posle poraza od gane bi se totalno raspali i popili 5 komada od nemaca,kao sto smo popili na proslom svetskom od argentine!Timski duh nikad nije bio veci!!@new zealand Nisi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:08
    pa nisu tolki amateri pa prstupit ce australiji ko i svakoj do sad
    Obrisan korisnik