Nogomet

Hodočašće na Daleki istok, izlet na Novi Zeland

Borna Rupnik • ponedjeljak, 21.06.2010.
Hodočašće na Daleki istok, izlet na Novi Zeland
Foto: EPA

Novozelandska senzacija i gornji ekstremiteti Luisa Fabiana obilježili su nedjelju koju će radosnim bojama na kalendaru označiti i Paragvajci...

Dan prije završetka drugog kola u središte pažnje opet su neplanirano upali Novozelanđani, ekipa koju se smatralo egzotičnim dodatkom Svjetskom prvenstvu, a sada ozbiljno kroji rasplet svoje skupine, nakon što su s favoriziranom Italijom (da, istim onim osvajačem trofeja u Njemačkoj 2006. godine) odigrali 1:1.

Radi se o zasad najvećem iznenađenju u Južnoafričkoj Republici, čime su All Whitesi stekli dodatnu naklonost brojnih neutralnih promatrača, ako je već nekim slučajem nisu stekli svojim prvim nastupom. Svakako bi vrijedilo svjedočiti nogometnoj euforiji na dva otoka koji su do sada bili poznati po ragbiju, ovcama i Gospodaru prstenova, a iznenada imaju nove sportske junake.

Azzurrima preostaje uobičajena priča o izvlačenju u zadnji čas, a u međuvremenu su Paragvajci gotovo rutinski svladali razočaravajuću Slovačku i uoči posljednjih 90 minuta imaju komfornu situaciju. Za osminu finala treba im samo bod protiv Novog Zelanda, čemu se vjerojatno ni najveći paragvajski optimisti nisu nadali. Doduše, novozelandski su apetiti porasli, ali izborniku Gerardu Martinu neka to bude nagrada za slanje trojice napadača na teren od prve minute.

Takozvana "skupina smrti" svoje je konture počela dobivati susretom Brazila i Obale Bjelokosti, u kojem su Dungini izabranici pružili dovoljno za tri boda protiv Didiera Drogbe i društva. Nije bilo briljantno, ni s jedne ni s druge strane, ali osmina finala je u brazilskom džepu. Afričkom predstavniku preostaje utjeha da je konačno jedna reprezentacija s Crnog kontinenta zatresla brazilsku mrežu, a sada postaju gorljivi navijači Sjeverne Koreje, u nadi da će njihov dvoboj protiv Portugala završiti barem neodlučenim ishodom.

No, jednostavno se mora spomenuti francuskog suca Stephana Lannoya. Što je vrijeme više odmicalo, to je imao manje kontrole nad zbivanjima na terenu. Praktično gotova utakmica prometnula se niz oštrijih startova, rasprava i naguravanja. Nesretni Elano i malo sretniji Michel Bastos neće ga pamtiti po dobrome, kao ni Kaka, a što je točno namjeravao postići razgovorom ugodnim s Luisom Fabianom zapravo je nedokučivo.

Prijateljsko ćaskanje "Ruka, prijatelju? - Ma nije..." navuklo je osmijeh na lice Francuza, možda i zbog uvjerljivog Brazilčevog negiranja nedozvoljenog poteza, premda je sam Luis Fabiano odmah poslije utakmice odlučio uskočiti u cipele Diega Maradone. "Bila je ruka, ali nenamjerna. Bila je to sveta ruka, Božja ruka", izjavio je brazilskim medijima, naravno, s osmijehom na licu. Možda im svima treba preporučiti hodočašće na Daleki istok, tamošnja budistička odredišta posjeduju nekoliko lijepih primjeraka kipova božanstava koji se simbolički nazivaju "s tisuću ruku".

Igrač dana

Brazilska se desetka pod nadimkom Kaka nominirala za titulu igrača dana odličnim asistencijama kod prvog i trećeg pogotka svoje momčadi na utakmici protiv Obale Bjelokosti (3:1). Nije oduševljavao svih 90 minuta, u početku se moglo smetnuti s uma i da je uopće na terenu, no ukoliko su ta dodavanja naznake njegovog povratka u vrhunsku formu, odnosno među najbolje igrače svijeta, Svjetsko prvenstvo je na dobitku. No, nervoza pri kraju dvoboja rezultirala je isključenjem te ga neće biti protiv Portugala.

Tragičar dana

Cijela Italija vjerojatno je još uvijek u šoku nakon remija s Novim Zelandom, no Marcello Lippi bit će prvi na udaru kritika. Koliko god mu se ne mogu osporiti trenerske vrijednosti, nitko tijekom sljedećih dana ne bi volio biti u njegovoj koži. Slično vrijedi i za kapetana Fabija Cannavara, koji je sa zemlje promatrao put lopte u vlastitu mrežu.

Pogodak dana

Zanemarimo li simpatije prema Luisu Fabianu zbog drugog brazilskog gola, prvi je stvarno bio efektan. Kaka je elegantno proigrao Sevillinog napadača, a ovaj precizno i silovito naciljao bliže rašlje, pored glave ukopanog Boubacara Barryja.

Potez dana

Što bi tisuće nogometaša i navijača dalo da njihova reprezentacija može sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici (Hrvati, značajno se nakašljite), a Francuzi su tamo došli (Irci i Thierry Henry, značajno se nakašljite) samo da bi nakon blijede igre, slabih rezultata te raspada sustava u svlačionici još i - odbili trenirati. Francuski tabor polako ali sigurno prerasta u sramotu i predmet ismijavanja. Kome je žao, ne mora se značajno nakašljati.

Izjava dana

"Neočekivani rezultati na ovome Svjetskom prvenstvu do sada su već pokazali da od svega što je izrečeno - ništa ne vrijedi", rekao je talijanski izbornik Marcello Lippi nedugo prije početka utakmice Italije i Novog Zelanda. Ostalo je povijest.

Promašena prognoza dana

Kolega Dario Dodić sam se kandidirao za ovu rubriku pri prognozi utakmice Italija - Novi Zeland, stoga bi ga bilo nepravedno izostaviti. Dodatni komentari nisu potrebni. "Mislim da niti ja ovo ne mogu promašiti! Nakon što sam bio tako umišljen, očito je da će mi Fortuna (božica, ne kladionica) okrenuti leđa i da će ovo u našem pregledu dana biti izjava dana, kao i promašaj dana, ali moram i ja nekad ziheraški (kao Slovaci?). Talijani su odigrali iznenađujuće dobro protiv Paragvaja, pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je Svjetsko prvenstvo tek počelo i da im treba više da dođu na radnu temperaturu. Novi Zeland je jedna simpatična momčad za koju sam navijao protiv Slovaka, no pobjedu Talijana ne bi smjeli dovesti u pitanje".

Novozelanđanin dana

S obzirom na postignute rezultate Novog Zelanda na ovom Svjetskom prvenstvu, njihovi bi reprezentativci u našem pregledu redovito zaslužili bar nekoliko kategorija. Zato je najpametnije uvesti im zasebnu kategoriju. Novozelanđanin dana je tako postao Shane Smeltz, čovjek koji je zabio svjetskim prvacima Talijanima za konačnih, senzacionalnih 1:1, a nije na odmet spomenuti ni da je Smeltz već prije prvenstva predstavljen kao jedna od Sportnetovih zvijezda cijelog natjecanja.

Proslava dana

Jedini nedjeljni pogodak za Italiju postigao je Vincenzo Iaquinta s bijele točke, a potom mu je prišao Daniele de Rossi i napravio sljedeće:

Ako ima veze s vuvuzelama, zanimljivo je. Ako nema, možda je i zanimljivije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 08:17
    Kakina je veza sa Isusom..popucala....kad mu ne ide na terenu, psuje, napada protvnike, nagurava se....igrac utamice? hm? hm? Teskooooo...tesko....igrac dana? Svakako Stephan Lannoya...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 01:20
    kako je de Rossi ružan s ovom bradom...
    Obrisan korisnik