SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 2. kolo, 21.06.2010, 13:30 h, Cape Town, Green Point Stadium
Suci: Pablo Pozo, Patricio Basualto, Francisco Mondria (svi Čile)
Portugal
Portugal
Raul Meireles 29'
Simao 53'
Hugo Almeida 56'
Tiago 60', 89'
Liedson da Silva Muniz 81'
Cristiano Ronaldo 87'
7:0(1:0) Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja

Video: Sjajni protiv Sjevernokorejaca i kiše

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 21.06.2010.
Video: Sjajni protiv Sjevernokorejaca i kiše
Foto: EPA

Sjajnom predstavom protiv Sjeverne Koreje Portugalci su potvrdili jučerašnji poraz Obale Bjelokosti, te se tako približili nadomak prolaska u osminu finala. Azijski su nogometaši mrežu držali netaknutom prvih pola sata igre, dok je u nastavku njihova igra potpuno razmontirana. Napad Queirozove momčadi napokon je proradio, a u takvoj su predstavi i izvanrednih 7:0 mogli uživati svi poklonici nogometa...

Portugal
Sjeverna Koreja
Portugal
Sjeverna Koreja
 
Eduardo dos Reis Carvalho
 
Bruno Alves
6
Ricardo Carvalho
7
Cristiano Ronaldo
 
Pedro Cardoso Mendes
 
Simao
(do 74')
 
Miguel
 
Raul Meireles
(do 70')
 
Hugo Almeida
(do 77')
 
Tiago
 
Fabio Coentrao
Pričuvni igrači
 
Miguel Veloso
70'
 
Duda
74'
 
Liedson da Silva Muniz
77'
 
Myong-Guk Ri
 
Jong-Hyok Cha
(do 75')
 
Jun-Il Ri
 
Nam-Chol Pak
(do 58')
 
Kwang-Chon Ri
 
Yun-Nam Ji
 
Tae-Se Jong
 
Yong-Jo Hong
 
In-Guk Mun
(do 58')
 
Chol-Jin Pak
 
Yong-Hak An
Pričuvni igrači
 
Kum-Il Kim
58'
 
Yong-Jun Kim
58'
 
Song-Chol Nam
75'

Sam početak utakmice demonstrirao je sudar dvije različito postavljene taktike. U prvih dvadesetak minuta susreta pet po pet minuta pripadalo je prvo jednoj, a zatim drugoj momčadi. I dok je Sjeverna Koreja u početnim minutama pokušavala dugim loptama prema naprijed s obzirom na slabiju tehniku u središnjici od protivnika, Portugalci su se prema naprijed kretali brzim akcijama sa svega par jednostavnih dodira. Višak ljudi u sjevernokorejskoj obrani značio je i jedan par nogu više koji je prekidao portugalske kombinacije u i oko 16 metara.

Period portugalske dominacije obilježili su pokušaji Cristiana Ronalda, Meirelesa i Carvalha koji je uzdrmao vratnicu, u trećoj, petoj, odnosno sedmoj minuti, a u 11. je prvi opasan udarac na vrata Eduarda upisao Jong-Hyok Cha. I iduće su minute protekle u znaku napada azijskog predstavnika, pa su se tako u listu strijelaca propustili upisati i Nam-Chol Pak, te kapetan Yong-Jo Hong. Momčad Carlosa Queiroza uzvratila je preko Meirelesa u 23. minuti, a šest minuta kasnije jedini Portugalac sa svim nastupima u kvalifikacijama donio je vodstvo vrijedno prednosti na poluvremenu.

Statistika

Udarci: 26/15
Udarci u okvir: 13/4
Posjed lopte: 55%/45%
Prekršaji: 18/3
Točna dodavanja: 436/322

Akciju započetu po desnoj strani u vodstvo su dubinskom loptom u kazneni prostor, a potom i pogotkom pretvorili Tiago i Raul Meireles. Nešto više od pet minuta kasnije isti igrač ne koristi pogrešnu procjenu protivničkog braniča, također u prostoru šesnaest metara. Sjeverna je Koreja pokušala uzvratiti iz prekida, no Yong-Jo Hong u 39. minuti pogađa tek živi zid. Do kraja prvoga dijela do pogotka je mogao stići i Almeida, no napadač Portugala tokom čitavog prvog dijela bio je uvijek za korak sporiji od lopte. Posljednji napad pripao je također Portugalcima, akcija tri na tri završila je lošim centaršutom Simaa.

Ozlijeđenog Deca u prvom je sastavu zamijenio Tiago i upravo je 29-godišnji veznjak pokušajem otvorio, pokazalo se kasnije, sjajnih 45 minuta svoje momčadi. U spomenutoj 47. minuti pucao je iz daljine na dodavanje Ronalda, a isti je igrač skupa s Coentraom priredio lijepu priliku Almeidi pet minuta kasnije. Show Seleçaa započeo je s idućim napadom. Almeida i Meireles odigrali su dupli pas u zoni udarca, na desnoj je strani uočen slobodan Simao, a najiskusnijem Portugalcu nije bilo teško povećati prednost.

Pošlo je to i Almeidi tri minute kasnije kada je prvom pravovremenom reakcijom u pogodak pretvorio ubačaj Coentraa. Probuđeni portugalski ofenzivci nisu se zadovoljili s tri lopte smještene iza leđa Myong-Guk Ria, a upravo bi gol razlika mogla odlučiti drugog putnika u osminu finala iz skupine smrti. U 60. minuti jedan od brojnih prodora u nastavku Ronaldo je okončao povratnom loptom Tiagu, a on novim pogotkom. Raspoloženi kapetan Portugala pokušao je poentirati na ulasku u posljednjih dvadeset minuta susreta, no ponovno ga je zaustavio okvir gola.

Peti pogodak djelo je Liedsona nedugo nakon ulaska s klupe, a idući kapetana koji je tako prekinuo gotovo dvogodišnji realizatorski post, a onaj posljednji jedinog dvostrukog strijelca Tiaga. Portugalci su ovom pobjedom stigli do svog najuvjerljivijeg slavlja na svjetskim prvenstvima, dok je reprezentativcima Sjeverne Koreje ostao pokušaj protiv Erikssonove momčadi da se s boljim dojmom oproste od juga Afrike. Dvoboj Brazila i Portugala u posljednjem kolu bez sumnje će biti prava poslastica.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil3:1Obala Bjelokosti
Portugal7:0Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000722.06.2010. u 00:25
    ajme kako sam se nasmio kad je pervan rekao da nije fer pobjediti igraće koji se vraćaju u sj. koreju sa 7:0
    The_Killer_0007
  • cameosis22.06.2010. u 00:19
    koje gluposti. portugal im prodao sedam kontri, to je sve. šteta za korejce, kontrolirali su utakmicu i onda popiju te jeftine golove. idemo dalje!
    cameosis
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 00:01
    tko se od ovih igraca vrati u koreju ne gine mu kopanje kanala dozivotno (ako dobro prode) ,jer im mozd avion kojim slucajem ne zavrsi u koreji nego u obliznjem oceanu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 23:47
    a izgleda da su se potrosili protiv brazila! ne znam samo jesu li korejanci svjesni da se nakon ovoga ne smiju vratit doma?!
    Obrisan korisnik
  • beaver21.06.2010. u 21:42
    prvih 30ak minuta nije mirisalo na sedmicu...jednom kas se otvorilo nisu se znali pribrati...nemaju iskustva
    beaver