SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 3. kolo, 22.06.2010, 16:00 h, Rustenburg, JAR
Suci: Viktor Kassai, Eros, Vamos (svi Mađarska)
Meksiko
Meksiko
0:1(0:0) Urugvaj
Luis Suarez 43'
Urugvaj

Urugvaj slavi, Meksiko se izvukao

Ivana Spahija • utorak, 22.06.2010.
Urugvaj slavi, Meksiko se izvukao
Foto: EPA

Urugvaj i Meksiko prvi su sudionici osmine finala ovog Svjetskog prvenstva, u dvoboju koji je "zračio remijem" minimalnu pobjedu ostvarili su nogometaši Urugvaja, koji su ujedno zasjeli i na prvo mjesto u skupini A. Meksiko je proživio 90 minuta drame, ležerna igra donijela mu je zaostatak od jednog pogotka, a vijesti o vodstvu Južne Afrike protiv Francuske dodatno su pojačali agoniju momčadi Javiera Aguirrea. Ipak, Bafana Bafana nije uspjela doći do senzacije, a Meksiko je teškom mukom izvukao put u drugi krug natjecanja...

Meksiko
Urugvaj
Meksiko
Urugvaj
 
Oscar Perez
2
Francisco Rodriguez
3
Carlos Salcido
 
Rafael Marquez
 
Ricardo Osorio
 
Gerardo Torrado
 
Guillermo Franco
 
Cuauhtemoc Blanco
(do 63')
 
Hector Moreno
(do 57')
 
Giovani Dos Santos
 
Andres Guardado
(do 46')
Pričuvni igrači
 
Pablo Barrera
46'
 
Israel Castro
57'
14
Javier Hernandez
63'
Trener
Javier Aguirre
 
Fernando Muslera
2
Diego Lugano
4
Jorge Fucile
 
Mauricio Victorino
 
Edinson Cavani
 
Luis Suarez
(do 85')
10
Diego Forlan
6
Alvaro Pereira
(do 77')
15
Diego Perez
 
Maxi Pereira
17
Egidio Arevalo Rios
Pričuvni igrači
 
Andres Scotti
77'
 
Alvaro Fernandez
85'
 
Trener
Oscar Tabarez

Utakmica koja je već unaprijed bila proglašena sigurnom nulom završila je minimalnom pobjedom Urugvaja od 1:0, čime su se izabranici Oscara Tabareza nakon 20 godina suše plasirali u drugi krug Svjetskog prvenstva. Unatoč porazu od Urugvaja, drugi krug vidjet će i Meksiko, koji je opasno živio nakon primljenog pogotka i samo ga je bolja gol razlika spasila od tragičnog završetka puta na Mondialu. Naime, s obzirom na to da je Južna Afrika s 2:1 svladala Francusku, a Meksiko upisao minimalni poraz, momčad Javiera Aguirrea zaslužila je put u osminu finala.

Bez primljenog pogotka

Reprezentacija Urugvaja se netaknute mreže plasirala u drugi krug natjecanja. Nakon remija s Francuskom (0:0) i pobjede nad Južnom Afrikom (3:0), izabranici Oscara Tabareza i protiv Meksika su uspjeli sačuvati praznu mrežu. Posljednje tri reprezentacije kojima je ovakav pothvat pošao za rukom bile su Italija 1990. godine, Argentina 1998. i Švicarska 2006. godine.

Nakon nekoliko minuta igre po sredini terena, prvi su opasnije zaprijetili Urugvajci u šestoj minuti susreta. Suarez je odlično pobjegao meksičkim braničima, a potom je i prilično traljavo gađao pokraj gola Pereza. Minutu kasnije uzvratio je i Meksiko, centrirao je Dos Santos, a Franco je promašio zahvatiti loptu i pospremiti je u mrežu Muslere. Nešto raspoloženiji Urugvaj ponovno je zaprijetio u 12. minuti, Forlan je centrirao, a Perez uz ponešto teškoća neutralizirao taj pokušaj.

Novi nalet Urugvaja u 19. minuti također nije urodio pogotkom, Forlan je izveo udarac iz kuta, a Victorino je glavom loptu poslao iznad gola Meksika. Četiri minute kasnije promašaji su se nogometašima Urugvaja umalo obili o glavu, iz velike daljine potegao je Guardado, a greda je spriječila da se ta lopta ne nađe u mreži Muslere.

Uslijedilo je razdoblje prilično neaktivne igre, Urugvajci su se više približavali prostoru Meksika, koji nije dolazio do većih prilika za promjenu rezultata. Opuštenija igra izabranike Javiera Aguirrea skupo je stajala u 43. minuti susreta. Cavani je odlično centrirao za Suareza, koji se iskupio za promašaj s početka susreta i pospremio loptu u mrežu za vodstvo Urugvaja od 1:0, što je Meksikancima uz vijesti o vodstvu Južne Afrike protiv Francuske bio itekako hladan tuš.

STATISTIKA

MEKSIKO - URUGVAJ

Udarci: 11/15
Udarci u okvir: 2/5
Posjed lopte: 59 %/41 %
Prekršaji: 20/13
Točna dodavanja: 538/291

Početkom drugog dijela na sve ili ništa krenuli su nogometaši Meksika, koji unatoč vidljivo većem trudu u odnosu na prvo poluvrijeme ipak nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti vratima Muslere. No, Urugvajci su lako iskorištavali rupe u meksičkoj obrani, tako je Lugano u 55. minuti mogao Urugvaju donijeti vodstvo od 2:0, ali je njegov pokušaj glavom uspio zaustaviti Perez. Meksiko je ponovno bljesnuo u 64. minuti susreta, Barrera je ubacio u sredinu, a Rodriguez je glavom iz blizine promašio pospremiti loptu u mrežu.

Nakon toga igra se prilično primirila, Meksikanci su pleli mrežu oko prostora Urugvaja, ali ponovno bez veće prijetnje po vrata sigurnog Muslere. U 72. minuti stigle su vijesti o pogotku Maloude protiv Južne Afrike, što je Meksiku donijelo značajno olakšanje s obzirom na to da su domaćinima bila potrebna tri pogotka za plasman u drugi krug.

Do kraja utakmice igra se većinom kretala po sredini terena, tek je u 87. minuti Cavani iz daljine pokušao zaprijetiti golu Meksika, ali je siguran bio Perez. Urugvaj se tako kao pobjednik skupine plasirao u osminu finala, gdje čeka rasplet susreta skupine B, dok će Meksiko vjerojatno imati težak zadatak protiv prvoplasirane Argentine.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Meksiko0:1Urugvaj
Francuska1:2Južna Afrika
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj23.06.2010. u 00:15
    urugvaj izgleda dobro a i ždrijeb im se čist fino otvara
    Mihalj
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 23:26
    ajmo urugvaj! moji favoriti od pocetka!
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH22.06.2010. u 22:35
    I najpoštenije je da ove dvije reprezentacije prođu dalje jer su ukupno više pokazale od Francuza i JAR-a.
    ALGHAZANTH
  • Captain Jack22.06.2010. u 19:26
    Urugvaj ima otvoren ždrijeb do četvrtfinala ko nagradu za sjajne igre u grupi
    Captain Jack
  • The_Killer_000722.06.2010. u 19:17
    urugvaj je dobar možda mogu konkurirati i najjačima
    The_Killer_0007