Automoto

80. put u Katedrali

Maja Giljanović • srijeda, 23.06.2010.
80. put u Katedrali

Emocije iz Silverstonea još se nisu stišale niti su se nakon Velike nagrade Velike Britanije u Silverstoneu dojmovi sredili, a MotoGP karavana se otisnula put Nizozemske na TT stazu u Assenu, Katedrala je jubilarni 80. put posljednju subotu u lipnju domaćin najboljim motociklistima svijeta.

Tourist Trophy u Assenu šesta je postaja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, šest dana nakon Silverstonea još uvijek se priča o velikoj predstavi Jorgea Lorenza, prvom MotoGP podiju Bena Spiesa i propuštenim prilikama Caseyja Stonera i Nickyja Haydena, a kucnuo je čas ulaska u Katedralu.

80. put u povijesti TT u Assenu je domaćin Grand Prix utrke najboljih motociklista svijeta i ovog puta zbog dvostrukog otvorenog prijeloma noge zadobivenog u Mugellu prije tri tjedna gotovo 150.000 navijača nema priliku pozdraviti peterostrukog pobjednika u najjačoj, jednom u klasi do 250 ccm i jednom u klasi do 125 kubika Valentina Rossija.

Il dottore je u Assenu slavio i prošle godine ispred Jorgea Lorenza i Caseyja Stonera i proslavio jubilarnu 100. pobjedu u karijeri, ali 4,555 km dugačku stazu svaki iz svojih razloga vole i Lorenzo, Stoner i Hayden.

Lorenzo je na Assenu slavio 2004. u klasi do 125 te 2006. i 2007. u klasi do 250 kubika i nakon šestog mjesta prije dvije i drugog prošle godine Španjolac rezonira da je pravo vrijeme da ostavi svoj pečat i u kraljevskoj klasi: "Assen je moja omiljena staza, pamtim je po dobrom iz slabijih klasa i zaista bih je želio osvojiti i u MotoGP-ju. Momčad radi izvrstan posao i cilj je podignuti formu za još jedan nivo", odlučan je Lorenzo koji trenutno uživa u 37 bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja Andree Doviziosa i dosad u 2010. nije bio slabiji od drugog mjesta (prvi u Jerezu, Le Mansu i Silverstoneu, drugi u Kataru i Mugellu).

Bolju formu od trenutne koja ga je dovela tek do osmog mjesta u ukupnom poretku punih 80 bodova iza Lorenza priželjkuje pobjednik iz 2008. Stoner: "Brzinu imamo, motor je kvalitetan i konkurentan, a i momčad daje sve od sebe. Valjda ćemo ovog puta spojiti sve komponente u jednu cjelinu, ne želim se upuštati u prognoze, nadam se da će Assen biti prekretnica sezone".

Hayden je u Silverstoneu i četvrti put u 2010. osvojio četvrto mjesto: "Nikako da mi se otvori, ali u Assenu sam odvezao neke od svojih najboljih utrka" (Assen i Laguna Seca dvaput su jedine staze koju je pokorio, nap. a.). "Bilo je stanovitih promjena, neki su dijelovi staze bolji, neki su gori, ali i dalje zauzima posebno mjesto u kalendaru", priželjkuje pobjednik iz 2006. svoj prvi podij nakon trećeg mjesta u Australije 2008.

Sretnije dane pamti i Hiroshi Aoyama. Svjetski prvak do 250 kubika prošle godine u Assenu je prije 365 dana slavio, a danas ga propušta zbog ozljede zadobivene u Silverstoneu. Japanac je pao tijekom kruga zagrijavanja i slomio kralježak, u bolnici je u Oxfordu i na televiziji će navijati za Kousukea Akiyoshija. Test-vozač Honde je privremeno rješenje za Assen i Barcelonu, a dugotrajno rješenje će se objaviti u nadolazećih desetak dana.

Punim pogotkom se pokazao Moto2 u kojem nakon pet utrka vodi Toni Elias 15 bodova ispred Shoye Tomizawe, a bespoštedna se bitka vodi u klasi do 125 kubika u kojoj Pola Espargara i Nicolasa Terola dijeli samo jedan bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!