Nogomet

Španjolska mora dobiti, Čile - ne

Vedran Attias • petak, 25.06.2010.
Španjolska mora dobiti, Čile - ne
Foto: HB-Press-Agency

U posljednju utakmicu u skupini europski prvaci ulaze s vrlo teškim zadatkom jer moraju dobiti Čile koji je u prve dvije utakmice na ovom prvenstvu pokazao odličan nogomet. Ne uspiju li Španjolci u tome, a Švicarska svlada Honduras - europski prvaci mogu pakirati kovčege...

Tko je mogao zamisliti kako će posljednje kolo u skupini H odlučivati o oba putnika u drugi krug? Velik dio nogometnog svijeta bi se prije natjecanja sa sigurnošću kladio kako će posljednja utakmica Španjolske u skupini biti ona u kojoj će priliku dobiti igrači "koji su manje igrali" kako bi se "ovi bitni" odmorili, no - ništa od toga. Europski prvaci moraju dobiti Čile ukoliko žele ostati u Južnoj Africi; naravno, pod uvjetom da Švicarska dobije Honduras što je vrlo izgledno.

Španjolska u zadnjih sedam susreta protiv Čilea ima šest pobjeda i tek jedan neriješeni rezultat uz gol razliku 18-3, no vidjeli smo protiv Švicarske kako silne pobjede, brojni golovi i statistike koje su govorile na stranu europskih prvaka - ne znače ništa. Na papiru najbolja svjetska momčad je protiv Hondurasa stvorila puno prilika, no tek su dva udarca završila u mreži protivnika i s takvom realizacijom - nemaju šanse protiv Čilea.

Činjenicu kako Čileu odgovara i neriješen rezultat Fernando Torres ne vidi nužno kao njihovu prednost: "Znamo da je njima dosta remi, no mislim kako im to nimalo neće olakšati posao. Dapače, oni ne znaju igrati takav nogomet već vole napadati i nadigravati se, a teško se natjerati u napad kada imate povoljan rezultat", smatra sjajni napadač Liverpoola koji zaključuje: "Čile je odlična momčad, no mi smo uvjereni u našu kvalitetu, pobjedu i prolaz."

Što se tiče Andresa Inieste i njegove ozljede, nije sigurno hoće li sjajni igrač Barcelone igrati, no veće su šanse da će veznjak zaigrati od prve minute jer ovo je utakmica u kojoj Španjolska nema pravo na pogrešku.

Marcelo Bielsa je uoči dolaska u JAR upozoravao kako ima odličnu momčad koja je lakoćom dohvatila Svjetsko prvenstvo, no mnogi ih nisu ozbiljno shvaćali sve dok nisu počeli igrati. Dvije minimalne pobjede od 1:0 nikako ne odražavaju stanje na terenu jer su Čileanci (puno) uvjerljivije trebali dobiti Honduras i Švicarsku.

Kao i Španjolska, Čile ima problema kod realizacije, no izbornik se nada kako će se i to poboljšati protiv Španjolske: "Stvorili smo jako puno prilika u ove dvije utakmice i siguran sam kako ih protiv Španjolske nećemo imati toliko, no naši napadači su odlični i moraju početi zabijati. Iskreno, radije bi s ovakva dva rezultata ušao u ovaj dvoboj jer sada znam da nam mora krenuti pa bi bilo sjajno da se to dogodi baš protiv Španjolske."

Bielsa je naglasio kako Čile ne zna igrati obrambeni nogomet i da se neće tako postaviti: "Mi se uvijek trudimo što više držati loptu u svojem posjedu i kontrolirati utakmicu, no morate znati da to uvelike ovisi i o protivniku. Španjolska također igra taj stil nogometa i bit će to prava utakmica, a moj igrači, sve dok utakmica na završi, ne smiju niti na sekundu pomisliti kako smo prošli."

Čileu odgovara remi, no oni ne igraju takav nogomet, a, kako je upozorio Torres, bunker protiv Španjolaca rijetko kad upali. Južnoamerikanci su u prve dvije utakmice na ovom turniru prikazali odličan nogomet i sigurno će gledatelji vidjeti zanimljivu utakmicu, a što dulje izdrže Čileanci i, recimo, dođu vijesti kako Švicarska vodi - Španjolci će biti jako nervozni.

Alexis Sanchez svojim je odličnim igrama u prve dvije utakmice privukao pozornost mnogih klubova, a cijena mu - samo raste. 21-godišnjak već danas vrijedi, barem toliko traži Udinese, 35 milijuna eura, a Manchester United vjerojatno neće odustati unatoč toj brojci. Sanchez protiv Španjolske ima priliku pokazati se protiv najboljih i tako dokazati da je već sada spreman za velike stvari.

Kada David Villa počne zabijati - ne staje; tome se nadaju Španjolci nakon što je novi napadač Barcelone zabio dva pogotka Hondurasu. Dok je očito kako Fernando Torres nije u formi zbog ozljede koja ga je mučila tjednima prije Svjetskog prvenstva, puno u igri Španjolske ovisi o realizaciji jer sve ostalo imaju. Ukoliko David Villa neće imati svoj dan - Španjolci bi lako mogli pakirati kovčege nakon skupina.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Čile1:2Španjolska
Švicarska0:0Honduras
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack25.06.2010. u 19:51
    Ja bi najradije da Španjolci i Čile prođu..neznam kome se da gledat bunker švicarske legije stranaca..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 18:14
    Iako navijam za Španjolsku iskreno me zanima suđenje s obzirom da Španjolska mora dobiti (naročito poslije onakvog suđenja tekme Brazil : Portugal).
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000725.06.2010. u 13:12
    ajmo čile
    The_Killer_0007