SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina H, 3. kolo, 25.06.2010, 20:30 h, Bloemfontein, stadion Free State, gledatelja: 28 042
Suci: Hector Baldassi, Ricardo Casas, Hernan Maidana (svi Argentina)
Švicarska
Švicarska
0:0(0:0) Honduras
Honduras

Švicarska i Honduras putuju kući

Ivana Jurica • petak, 25.06.2010.
Švicarska i Honduras putuju kući
Foto: EPA

Švicarska je imala sve u svojim nogama. Za plasman u drugi krug trebala im je pobjeda od dva razlike nad Hondurasom, no, Hitzfeldova momčad nije uspjela postići niti jedan pogodak. Susret je završio bez golova (0:0), a bolje prilike imao je Honduras, ali Švicarce je od poraza spašavao vratar Benaglio. Hondurasu prvi bod na ovom prvenstvu, Švicarskoj četvrti, a za obje reprezentacije to znači i zbogom Južnoafričkoj republici.

Švicarska
Honduras
Švicarska
Honduras
1
Diego Benaglio
2
Stephan Lichtsteiner
5
Steve Von Bergen
6
Benjamin Huggel
(do 78')
7
Tranquillo Barnetta
8
Gokhan Inler
10
Blaise Nkufo
(do 69')
13
Stephane Grichting
16
Gelson Fernandes
(do 46')
17
Reto Ziegler
19
Eren Derdiyok
Pričuvni igrači
15
Hakan Yakin
46'
9
Alexander Frei
69'
23
Xherdan Shaqiri
78'
Trener
Ottmar Hitzfeld
18
Noel Valladares
2
Osman Chavez
3
Maynor Figueroa
5
Victor Bernardez
6
Hendry Thomas
7
Ramon Nunez
(do 67')
8
Wilson Palacios
10
Johnny Palacios
(do 78'+')
11
David Suazo
(do 87')
16
Mauricio Sabillon
17
Edgar Alvarez
Pričuvni igrači
15
Walter Martinez
67'
12
Georgie Welcome
78'+'
19
Danilo Turcios
87'
Trener
Reinaldo Rueda

U posljednji susret trećeg kola u skupini Švicarska je ušla sa tri boda, koliko je imala i drugoplasirana Španjolska. Za siguran prolazak skupine, bez obzira na ishod druge utakmice, trebala im je pobjeda od dva razlike, u suprotnom ovisili bi i o drugoj utakmici. Honduras je uoči utakmice još uvijek imao teoretske šanse, no, malo je bilo vjerojatno da će uspjeti dohvatiti drugi krug.

Honduras kompletan, Švicarska ne

U susret posljednjeg kola Honduras je ušao s najjačim snagama, Švicarci, pak, oslabljeni za dvojicu važnih igrača. Philipp Senderos, branič, je ozlijeđen, a veznjak Valon Behrami nije imao pravo nastupa zbog crvenog kartona iz susreta sa Čileom.

Vezane vijesti

Početnih desetak minuta utakmice proteklo je u ispitivanju snaga. Niti jedna reprezentacija nije ozbiljnije ugrozila suparnički gol, iako je Honduras djelovao nešto bolje. Ipak, prvu su priliku imali Švicarci: udarac Derdiyoka glavom nije pronašao put do Valladaresove mreže. I jedna i druga momčad kao da su u prvom dijelu više razmišljale o obrani vlastitog gola, nego o ugrožavanju suparničkog. Stopostotnih prilika i dalje nije bilo, igralo se uglavnom na sredini terena s blagom terenskom inicijativom Švicaraca.

Vodstvo od dva razlike Španjolaca nad Čileom išlo je na ruku i Švicarcima kojima je za prolazak skupine trebala bilo kakva pobjeda. No, na terenu, momčad Ottmara Hitzfelda, nije bila na nivou, bili su blijedi i tek rijetko su prijetili suparničkom vrataru. Derdiyok je pokušao i na samom kraju prvog dijela, a epilog je bio identičan kao i nešto ranije. Na poluvrijeme se stoga otišlo bez golova. U nastavku se očekivala daleko bolja igra Švicarske.

Već na startu drugog dijele Hitzfeld je u igru uveo Hakana Yakina. Budući da su Čileanci smanjili na 2:1 Švicarci su morali krenuti na sve ili ništa, jer im je za prolaz ponovno trebala pobjeda od dva razlike. Priliku dotadašnjeg dijela utakmice propustio je Honduras u 52. minuti. Cenaršut Alvareza sa desne strane, u skoku je Suazo, ali sa četiri – pet metara ne uspijeva poslati loptu iza leđa Diega Benaglia. Sa suprotne strane uzvraća Barnetta, ali preslab je to udarac da bi se savladao vratar Hondurasa.

Švicarska - Honduras

Udarci: 17/8
Udarci u okvir: 5/2
Posjed lopte: 57%/43%
Prekršaji: 12/18
Točna dodavanja: 611/401

Švicarci su u igru uveli i Freia u 69. minuti, no, i dalje su igrali blijedo. Kao im pobjeda u ovoj utakmici (vjerojatno) ne bi donijela i nastavak natjecanja u JAR-u. U 71. minuti spasio ih je vratar Benagio: Alvarez je bio sam ispred njega, ali švicarski je vratar fenomenalnom obranom svojoj momčadi i dalje ostavio odškrinuta vrata drugog kruga. Ali, niti to nije trgnulo Hitzfeldovu momčad. Ipak, u 77. minuti zaprijetili su Hondurasu. Lichsteinter je iskušao svoj udarac, no, otišlo je preko gola. Ruedina momčad stigla je do pogotka u 85. minuti, ali poništen je zbog zaleđa. Do kraja utakmice Švicarci su tek jednom uspjeli ozbiljnije ugroziti Valladaresa, Derdiyok je pokušao i u 84. Minuti, ali gola nije bilo.

Puno više u ovoj utakmici očekivalo se od Švicarske, momčadi koja je imala izgleda za plasman u drugi kraj. No, Hitzfeldova momčad je razočarala, pa se, zajedno s Hondurasom nakon prvog dijela natjecanja oprašta od afričkog kontinenta.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Čile1:2Španjolska
Švicarska0:0Honduras
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • JeremijaX25.06.2010. u 23:36
    U početku mi je bilo krivo, ali mi je sada neopisivo drago što su nam ukinuli prijenose utakmica s HRT-a u BiH.
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 22:49
    debelo krme je kreten, kakva "farsa", šta su trebali jedni i drugi radit?
    Obrisan korisnik