SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina E, 3. kolo, 24.06.2010, 20:30 h, Green Point, Cape Town
Suci: Pablo Pozo, Patricio Basualto, Francisco Mondria (Čile), Khalil Al Ghamdi
Kamerun
Kamerun
Samuel Eto'o 65' (11m)
1:2(0:1) Nizozemska
Robin van Persie 36'
Klaas-Jan Huntelaar 83'
Nizozemska

Video: Robben donio nedodirljivost

Antonija Pavlić • četvrtak, 24.06.2010.
Video: Robben donio nedodirljivost
Foto: EPA

Reprezentacija Nizozemske pridružila se Argentini na popisu momčadi koje su prvi krug SP-a u Južnoafričkoj Republici završile s maksimalnim brojem bodova. S 2:1 pobijedili su Kamerun, koji se tako od svjetske smotre oprostio s nulom na kontu...

Kamerun
Nizozemska
Kamerun
Nizozemska
16
Souleymanou Hamidou
2
Benoit Assou-Ekotto
3
Nicolas N'Koulou
(do 73')
7
Landry N'Guemo
9
Samuel Eto'o
11
Jean Makoun
12
Gaetan Bong
(do 56')
13
Maxim Choupo-Moting
(do 72')
14
Aurelien Chedjou
19
Stephane Mbia
8
Geremi
Pričuvni igrači
23
Vincent Aboubakar
56'
 
Mohammadou Idrissou
72'
4
Rigobert Song
73'
Trener
Paul le Guen
1
Maarten Stekelenburg
3
Johnny Heitinga
4
Joris Mathijsen
5
Giovanni van Bronckhorst
6
Mark van Bommel
7
Dirk Kuyt
(do 66')
8
Nigel de Jong
9
Robin van Persie
(do 59')
10
Wesley Sneijder
12
Khalid Boulahrouz
23
Rafael van der Vaart
(do 73')
Pričuvni igrači
21
Klaas-Jan Huntelaar
59'
17
Eljero Elija
66'
11
Arjen Robben
73'
Trener
Bert van Marwijk

Nizozemska je ipak uspjela osvojiti maksimalan broj bodova u grupnoj fazi natjecanja Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, premda je do ulaska Arjena Robbena držala samo bod. Kamerun je porazom pak samo zapečatio katastrofalan nastup, u kojem su natjecanje okončali na posljednjem mjestu s niti jednim osvojenim bodom.

Kamerunac Chedjou u 5. si je minuti prvi stvorio prostor i s ruba kaznenog prostora okušao udarac, no gađao je točno u ruke Stekelenburga. Pet je minuta kasnije iz slobodnog udarca zaprijetio Njitap, ali nizozemski je vratar ponovno bio na pravome mjestu.

Izabranici Berta van Marwijka nakon te su dvije prigode preuzeli konce igre u svoje ruke, a odličnu smo šansu zabilježili u 19. minuti. Robin van Persie primio je duboku loptu iz obrambene linije i okušao volej, no za opasnije je ugrožavanje vrata - bio njima preblizu.

Pokušali su poslije toga nekoliko puta Sneijder i Van der Vaart, prije no što je u 31. minuti ubačaj Njitapa s desnog boka gotovo zahvatio Makoun. Opasno bi živio Stekelenburg da je veznjak Kameruna bio nešto viši u skoku.

Međutim, pet je minuta kasnije Souleymanou prvi put morao vaditi loptu iz svoga gola. Mrežu oko kamerunskog kaznenog prostora ispleli su Van der Vaart i Kuyt, lopta je stigla do Robina van Persieja, a napadač Arsenala pobjegao čuvarima i udarcem kroz noge vrataru Kameruna doveo oranje u vodstvo.

Mnogo su bolje na startu drugog dijela zaigrali "zeleno-crveni"; pucali su Samuel Eto'o, Njitap i Nguemo, a najbolju smo prigodu vidjeli u 62. minuti. Poslije Chedjouva proigravanja sam je pred Stekelenburga izišao Makoun, ali ga je nizozemski čuvar mreže još jednom ipak nadmudrio.

Međutim, pritisak momčadi Paula le Guena plodom je urodio već tri minute kasnije. U živom je zidu, poslije slobodnog udarca, rukom igrao Van der Vaart, a najstrožu je kaznu sigurno izveo najiskusniji i najbolji kamerunski nogometaš, Samuel Eto'o.

Smirile su se strasti poslije tog pogotka, sve dok u igru u 73. minuti nije ušao donedavno ozlijeđeni "motor" Arjen Robben. Samo mu je deset minuta trebalo da zakuha pogodak - prošao je nekoliko igrača i s 20-ak metara silovito zatresao gredu, a odbijenu je loptu u praznu mrežu pospremio Klaas-Jan Huntelaar.

S time je i zaključena je utakmica; Nizozemska je s maksimalnim brojem bodova osvojila prvo mjesto u skupini i u osmini će finala igrati sa Slovačkom, dok je Kamerun na dnu tablice ostao bez bodova.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Danska1:3Japan
Kamerun1:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 22:52
    sad da vas vidimo nizozemci,sad pocinje ono pravo!
    Obrisan korisnik