Nogomet

Švicarci traže dva gola za drugi krug

Ante Zovko • petak, 25.06.2010.
Švicarci traže dva gola za drugi krug
Foto: EPA

Treće kolo skupine H u Bloemfonteinu nudi dvoboj dvije momčadi sličnih ambicija i različitih realnih dometa. Švicarska će protiv Hondurasa pokušati kapitalizirati senzaciju protiv Španjolske i probiti se u drugi krug. Da bi to i ostvarili trebat će im prije svega pobjeda, ali će i osluškivati što se događa na drugoj utakmici. Honduras još ima teoretske šanse, ali realnost govori da će pokušati izbjeći treći poraz.

Momčad Ottmara Hitzfelda porazom od Čilea (0:1) pala je na treće mjesto skupine, ali je zadržala realne šanse za prolazak u drugi krug. To će im osigurati čista pobjeda s dva gola razlike, dok bi u slučaju svakog drugog ishoda sve ovisilo o rezultatu susreta Čilea i Španjolske.

"Protiv Španjolske smo bili autsajderi pa smo se koncentrirali na obranu i nadali se uspjehu iz protunapada. Protiv Čilea smo se bili prisiljeni braniti nakon što je naš igrač Behrami isključen. Protiv Hondurasa moramo ići na pobjedu s dva gola razlike kako bismo osigurali drugu fazu Svjetskog prvenstva, a ja vjerujem da to možemo i učiniti", izjavio je izbornik Hitzfeld.

Vezane vijesti

I on priznaje kako će pratiti stanje u dvoboju prethodnih suparnika. "Naravno, zanimat će nas rezultat utakmice Španjolska - Čile. Ali ne prije poluvremena. Želimo se u potpunosti koncentrirati na našu utakmicu." Švicarci će prije bilo kakvih kalkulacija morati razmišljati kako nanijeti treći poraz posljednjeplasiranoj momčadi skupine. "Vrlo sam dobro proučio momčad Hondurasa. Vrlo su opasni u napadu, baš kao Španjolska i Čile. Ali se čini da u igri nisu precizni kao Španjolska i Čile", dodao je Nijemac.

Vratar Diego Benaglio bio je među najboljim švicarskim izabranicima u prva dva kola. U najavi trećeg kola novinari su ga pokušali isprovocirati tvrdnjama o nedostatku istaknutih klasnih igrača. "Mogao bih imenovati mnogo igrača koji mogu riješiti utakmicu. To je jedna od kvaliteta naše momčadi. Ne ovisimo ni o kojem pojedinom igraču - dobra smo, dobro izbalansirana momčad koja zna kako zabiti", nije se dao pouzdani čuvar mreže koji je bio jedan od najzaslužnijih što su Švicarci novi rekorderi po broju minuta bez primljenog gola na svjetskim prvenstvima.

Nade Hondurasa o prolazu u drugi krug još su uvijek žive, ali realno stanje stvari govori kako bi se previše toga moralo poklopiti da vide osminu finala.

Izbornik Reinaldo Rueda pokušao je motivirati svoje igrače. "Moramo uzeti u obzir da matematički još imamo šanse za plasman u osminu finala. Očekujem još jednu tešku utakmicu protiv Švicarske. Sada ćemo morati vidjeti mogu li se igrači psihološki oporaviti da pruže jednu veliku predstavu za dobro honduraškog nogometa."

Međutim, velika pobjeda Hondurasa i poraz Španjolske ipak nisu nešto u što bi prosječan poznavatelj nogometnih prilika povjerovao. Tako bi se izbornikove riječi mogle shvatiti kao poziv igračima da pokušaju otići s prvenstva bar s jednim bodom.

Honduras nema problema s ozljedama ili kartonima, svi su na broju, dok će Švicarci biti bez ozlijeđenog braniča Philippea Senderosa i suspendiranog veznjaka Valona Behramija.

35-godišnji napadač protiv Španjolske je iskoristio jednu priliku i donio povijesno slavlje svojoj momčadi. Švicarskoj sada trebaju dva gola za prolaz bez kalkulacija i konačno će se moći okrenuti napadu protiv najslabije momčadi u skupini. Nkufo još ne zna tko će mu praviti društvo u napadu, ali tko god to bude, sva je prilika da će on i njegov partner lakše dobivati lopte nego do sada.

Honduras u zadnjem kolu nema što izgubiti i igrat će za pobjedu protiv suparnika kojem također očajnički trebaju golovi. Palacios će morati zaustavljati švicarske, ali i započinjati napade svoje reprezentacije. Protiv Španjolske se solidno nosio s ponajboljim veznjacima svijeta, a protiv Švicarske moći će računati i na puno više slobodnog prostora u oba smjera, što je prilika i da istakne svoje asistentske kvalitete.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Čile1:2Španjolska
Švicarska0:0Honduras
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!