SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 3. kolo, 25.06.2010, 16:00 h, Duban, Durban Stadium
Suci: Benito Archundia (Meksiko), Hector Vergara, Marvin Torrentera (Meksiko)
Portugal
Portugal
0:0(0:0) Brazil
Brazil

Remi starih znanaca

Mihaela Bradovski • petak, 25.06.2010.
Remi starih znanaca
Foto: EPA

Malo čime su Portugalci i Brazilci mogli iznenaditi momčad s druge strane terena, dobro poznavanje slabosti, ali i prednosti protivnika rezultiralo je susretom bez pogodaka. Bez obzira što su mreže ostale netaknute i usprkos razvodnjenijem finišu, opasnosti u oba kaznena prostora je bilo...

Portugal
Brazil
Portugal
Brazil
 
Eduardo dos Reis Carvalho
 
Bruno Alves
 
Duda
(do 54')
6
Ricardo Carvalho
7
Cristiano Ronaldo
 
Danny
3
Pepe
(do 64')
 
Tiago
 
Raul Meireles
(do 84')
 
Ricardo Costa
 
Fabio Coentrao
Pričuvni igrači
 
Simao
54'
 
Pedro Cardoso Mendes
64'
 
Miguel Veloso
84'
Trener
Carlos Queiroz
12
Julio Cesar
23
Maicon
 
Lucio
 
Juan
 
Felipe Melo
(do 44')
 
Michel Bastos
 
Gilberto Silva
 
Luis Fabiano
(do 85')
 
Daniel Alves
 
Julio Baptista
(do 82')
 
Nilmar
Pričuvni igrači
 
Josue
44'
 
Ramirez
82'
 
Grafite
85'
Trener
Carlos Dunga

Iako je brazilski izbornik Dunga u najavi susreta odbacio mogućnost poštede nekog svog igrača, osim kartoniranog Kake i ozlijeđenog Elana u početnoj jedanaestorici nije bilo niti Robinha. Queiroz je s druge strane na klupu premjestio Mendesa i Alvesa, dvojac do sada požutjelih igrača. Početne su minute Brazilu donijele laganu dominaciju, Portugalci su dobro pokrivali svaki dio terena, a kako je prvo poluvrijeme išlo kraju dali i naznake brze transformacije prema naprijed.

25. minuta

U već opisanoj 25. minuti meksički je sudac Juanovo igranje rukom, kada je u izglednu priliku pristizao Ronaldo, sankcionirao tek žutim kartonom iako je mirne duše Brazilca mogao poslati i pod tuševe. Osim Juana kartonom je nagrađen i Duda. Portugalac je naime suca dotaknuo po leđima, a kako pravila ne dopuštaju fizičke kontakte s djeliteljima pravde Archundia se odlučio za novu opomenu.

Meksikanac Archundia u tom je periodu podijelio čak sedam žutih kartona, no osim nekoliko nezgodnijih startova, te par prigovora imali smo prilike vidjeti i period gotovo malonogometne igre s brojnim kratkim dodavanjima na malom prostoru. U obrani su se igrači obje vrste isticali pravovremenim blokovima kojih je do kraja susreta bilo kao na nekoj odbojkaškoj utakmici. Brazilci su bili bliže pogotku, no suprotno mišljenju mnogih niti Seleçao nije bio bez izgleda.

S brazilske je strane u početku Eduardu najviše pokušavao zaprijetiti Dani Alves, no njegovi su udarci iz daljine u 6. i 17. minuti bili dosta neprecizni. Period između 15. i 18. minute obilježio je portugalski lijevi bočni Coentrao dvama kvalitetnim prodorima prema naprijed, no njegove ubačaje jednako kvalitetno nisu znali u mrežu pospremiti Cristiano Ronaldo, a potom i Tiago.

U 25. minuti portugalsku je kontru rukom zaustavio Juan i za svoj potez zaradio žuti karton. Iduće akcije koje su "mirisale na pogodak" bile su djelo brazilskog sastava. Raspoloženi Nilmar nakon pola sata igre uputio je neugodan udarac prema protivničkim vratima, a pogodak su spriječili vratar Eduardo i okvir gola. Začetnik akcije bio je Luis Fabiano koji je devet minuta kasnije glavom pucao pored gola.

Statistika

Udarci: 13/19
Udarci u okvir: 3/5
Posjed lopte: 40%/60%
Prekršaji: 11/18
Točna dodavanja: 275/596

S discipliniranom igrom u obrani zaigrali su Portugalci i u nastavku, no početak drugih 45 minuta otkrio je kako planiraju u većoj mjeri koristiti brzinu po lijevoj strani, odnosno kvalitete svog kapetana. Jedan takav prodor u posljednji je tren očistio kapetan Carioca. Period igre između dva kaznena prostora pokušajem glavom prekinuo je Luis Fabiano u 57. minuti, a tri kasnije propuštena je najbolja prilika čitavog dotadašnjeg dijela dvoboja. Ronaldo je ovoga puta kontru povukao kroz središnjicu pa se izvukao na desno, a zahvaljujući lošoj povratnoj Lucia lopta je stigla do Meirelesa koji sa svega nekoliko metara gađa pokraj vrata.

Zaključni dio okršaja protekao je u nešto revijalnijem tonu, akteri u oba sastava shvatili su da će pobjednika odlučiti jedna pogreška ili jedan inspirirani trenutak, pa su prebacili u brzinu manje. Jedinu šansu po vrata Portugala Brazil je ima u sudačkoj nadoknadi kada je Eduardo efektno zaustavio udarac Ramiresa, dok je na drugoj strani zaprijetio i Danny. Na kraju dana Brazilci mogu biti zadovoljni što u drugu fazu natjecanja kreću s prvoga mjesta, dok su Portugalci pokazali kako imaju igru za najjače reprezentacije na Prvenstvu.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal0:0Brazil
Sjeverna Koreja0:3Obala Bjelokosti
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley25.06.2010. u 22:10
    svi žuti kartoni u prvom poluvremenu
    Weasley
  • cameosis25.06.2010. u 21:46
    žalosno, ali istinito. ali možda se ukaže koji novi zeland ili koja švicarska ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 20:29
    maksimalna protekcija sudaca prema brazilu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 18:11
    Sramota. Juan je bio evidentno zadnji čovjek obrane i namjerno je igrao rukom - to je pokazatelj da za određene reprezentacije vrijede malo drugačija pravila. To se vidjelo kod nekažnjavanja Ville a ovdje se vidi joši više. Tiago odmah kažnjen zbog simuliranja, Alves ne. Crveni karton bi malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • tamburalo25.06.2010. u 18:10
    dogovoren rezultat
    tamburalo