Nogomet

Blagdansko raspoloženje u Port Elizabethu

Vedran Babić • nedjelja, 27.06.2010.
Blagdansko raspoloženje u Port Elizabethu
Foto: EPA

Urugvaj i Gana prvi su četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva, no u novom izdanju Dnevnika neću se baviti analizom njihovih utakmica, barem ne iz one "ozbiljne" perspektive. Kao inspiracija za ovaj tekst poslužila mi je urugvajsko - korejska gozba, točnije milostivo obostrano darivanje obrambenih igrača, kao da je riječ o nekom blagdanskom okupljanju, a ne o osmini finala najvećeg nogometnog natjecanja na svijetu.

Prije svega volio bih čestitati reprezentacijama Urugvaja i Gane na prolazu u četvrtfinale i malo se izjadati s obzirom da ćemo od danas po danu maksimalno imati dvije utakmice, što automatski znači i manje izvora za pisanje Dnevnika. Ipak, unatoč 90 minuta manje, 22 igrača manje i dva trenera manje, uspio sam pronaći svoju metu.

A to su - obrambeni igrači u utakmici Urugvaj - Južna Koreja u Port Elizabethu. Zaista su čudni ti vratari na ovom Svjetskom prvenstvu. Dobro, mogu im priznati "nestašnu" loptu Jabulani i njihove probleme s njom, ali ne i neodlučnost koju prikazuju u istrčavanju ili ostanku na gol liniji.

Pri prvom pogotku Urugvaja ne zna se tko je djelovao komičnije. Kompletna zadnja linija Južne Koreje koja je stajala ukopana kao da pored nje prolazi Eva Longoria ili vratar Sung Ryong Jung koji nije znao bi li istrčao, pokupio loptu i spriječio vodstvo Urugvaja ili ostao na mjestu. Odabrao je onu treću, najgoru moguću opciju - krenuo je i stao na pola puta.

I baš kada čovjek postane uvjeren da se takva greška više neće ponoviti na istoj utakmici, pojavi se Fernando Muslera i demantira te. On kao da nije mogao biti nepristojan prema Jungu i njegovoj darežljivosti pa je uzvratio istom mjerom. I on se našao u neobranom grožđu i vjerojatno digao kosu na glavi brojnih vratarskih magova koji su gledali utakmicu.

Momci, pa blagdani su tek za šest mjeseci, još nije potreba darivati ljude oko sebe, pogotovo ako oni ne djeluju u vašem interesu. Ah, ta mladost...To je možda i jedina pozitivna stvar - obojica su još dosta mladi, Musleri su 24 godine, a Jungu 25 i ovo neka im bude škola za ubuduće.

Igrač dana

Najbolji topnik Ajaxa u protekloj sezoni, Luis Suarez, nastavio je sa sjajnim izvedbama i na Svjetskom prvenstvu, a svoju klasu potvrdio je postigavši oba pogotka za Urugvaj protiv Južne Koreje. Ne samo to, bio je i "dežurna" opasnost za suparničku obranu tijekom svih 90 minuta i sada se nalazi na diobi vrha ljestvice strijelaca s tri pogotka.

Tragičar dana

Da je Jozy Altidore bio malo prisebniji u 80. minuti utakmice protiv Gane, sada bi se prolasku u četvrtfinale radovala reprezentacija SAD-a, no mladi napadač prokockao je odličnu šansu zapucavši loptu pored gola i zato je zaslužio svoje mjesto u ovoj rubrici.

Pogodak/potez dana

Morat ću se poslužiti metodama svoje kolegice Mihaele koja je u jučerašnjem izdanju Dnevnika spojila ove dvije kategorije. Izbora jednostavno nisam imao jer je pogodak dana ujedno i potez dana, barem prema mojem skromnom mišljenju. Naravno, opet je riječ o Luisu Suarezu. Momak je naprosto obilježio današnji dan, a i njegov pobjedonosni pogodak je uistinu najljepši. S nekih 20 metara iskosa sjajno je naciljao suprotni kut južnokorejskih vrata i od vratnice neobranjivo pogodio za veliko slavlje Urugvaja.

Izjava dana

Proslavljeni, ali u posljednje vrijeme i prilično omraženi napadač Francuske, Thierry Henry, izjavio je za francuski Canal Plus da danas više nema poštovanja u francuskoj reprezentaciji. Moram priznati da mi je malo čudno što vapaj za poštovanjem stiže iz usta igrača koji je "vlastoručno" odveo Francusku na Svjetsko prvenstvo na štetu Republike Irske, slažete li se?

Promašena prognoza dana

Nakon što je trio Pacak - Dodić - Attias pogodio da će Urugvaj proći dalje, već sam se pobojao da će i SAD izboriti prolaz pa da ću u glavi morati smišljati pohvale na račun njihovog stopostotnog učinka. Na moju sreću, ukazao se Asamoah Gyan i srušio nade Amerikanaca, a s njom i nade navedenog prognozerskog trija. Hvala ti, Asamoah, jer ne znam kako bih se mogao natjerati pohvaliti glavne konkurente moje momčadi u našem malom prognozerskom natjecanju na Sportnetu.

Pjesma dana

Nije mi trebalo puno "mozganja" da pronađem idealnu pjesmu samo za svoje prijatelje Musleru i Junga. To je, naravno, pjesma Should I stay or should I go legendarne punk rock grupe The Clash. Naslov govori sve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!