Nogomet

Predsjednik kaznio Nigerijce

Ivana Strahija • srijeda, 30.06.2010.
Predsjednik kaznio Nigerijce

Goodluck Jonathan, predsjednik Nigerije, na dvije je godine zabranio natjecanje svojim nogometašima. Razlog za takvu drakonsku kaznu jest slab plasman na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Vijest da reprezentacija Nigerije pune dvije godine neće sudjelovati na međunarodnim natjecanjima novinarima je priopćio posebni predsjednikov savjetnik Ima Niboro, te je dodao da će i Nigerijski nogometni savez biti raspušten, a umjesto njega imenovano posebno tijelo za ravnanje nogometnim klubovima i reprezentacijama.

"Predsjednik smatra da će dvogodišnjim postom od međunarodnih natjecanja nigerijski nogomet dobiti priliku da se sredi. Odluka o suspenziji postala je nužna nakon što smo ispali bez i jedne pobjede, to je uistinu slab rezultat", rekao je Niboro.

Jonathan međutim ide i korak dalje te će tražiti reviziju poslovanja nacionalnog Organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva: "Ukoliko se pronađe bilo kakva malverzacija krivci će biti kažnjeni", naveo je Niboro, ne objašnjavajući ima li predsjednik dokaze za sumnju ili je to jedan od načina da se obračuna s onima koji su razočarali nigerijske nogometne navijače.

Indikativna je međutim izjava Rotimija Amaechija, čelnika posebnog predsjednikovog savjeta za SP, koji je rekao: "Na Svjetskom prvenstvu smo se susreli s mnogim problemima i zbilja je vrijeme da pogledamo što se događa unutar našeg nogometa." Dodao je kako će savjet kojem je na čelu pismeno Fifi obrazložiti svoju odluku.

No, Nigeriji bi takva drakonska kazna mogla donijeti više štete nego koristi. Kao prvo, FIFA je čvrsta u svom stavu da se politika nikako ne smije miješati u nogomet. S druge strane, ukoliko predsjednička zabrana ostane na snazi, nigerijski klubovi, reprezentacije i suci mogli bi biti udaljeni sa svih međunarodnih natjecanja pod Fifinom ingerencijom. K tome, Nigerija se u rujnu trebala kandidirati za domaćinstvo Prvenstva Afrike 2012. i nije jasno što će se s time dogoditi.

foto: wikipedia.org

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH01.07.2010. u 14:09
    Totalna glupost, mislim da bi uvaženi predsjednik trebao gledati svoja posla a ne zabadati nos gdje mu nije mjesto jer bi ga lako mogao opeći.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik01.07.2010. u 08:44
    Pomislio sam da je to Kim Jong Il i Sj. Koreja, al ne ipak je Nigerija ....
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX01.07.2010. u 01:54
    Šalio sam se naravno, samo opet... Ovi su se bar plasirali na SP haha :D
    JeremijaX
  • Kao1001.07.2010. u 00:09
    Goodluck Jonathan is bad luck for Nigerija.
    Kao10
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 20:06
    Koja su ti afrikanci smijurija
    Obrisan korisnik