Nogomet

Gola Larissa, Željko Vela i kvar vuvuzela

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Marin Vuković, Borna Rupnik • četvrtak, 01.07.2010.
Gola Larissa, Željko Vela i kvar vuvuzela
Foto: EPA

24 reprezentacije već su jug Afrike zamijenile svojim domicilnim teritorijem, a pred svjetskim nogometnim auditorijem ostalo je još osam takmaca. Četiri Sportnetova novinara najavljuju četvrtfinale...

Da morate uložiti kuću, na koga bi tipovali kao prvaka svijeta?

Bernard Jurišić: S obzirom na moja prognostička iskustva glede ovog Svjetskog prvenstva, da moram staviti kuću na prvaka svijeta sigurno bih bio beskućnik. Ali kad već moram reći svoje mišljenje, i dalje stojim iza svog inicijalnog tipa - Španjolaca. Ne zbog toga što su ponudili nešto spektakularno, nego baš zato što nisu. A svjetski prvak nikad nije oduševljavao od prve do zadnje utakmice. Osim toga, u četvrtfinalu ih čeka Paragvaj, što je, priznat ćete, puno bolje nego ići na Argentinu, Njemačku, Brazil ili Nizozemsku.

Tomislav Pacak: Premda bih se zbog Njemačke, Brazila i Argentine (tim redom) ozbiljno brinuo za tu kuću, odigrao bih na Španjolsku, kao i prije početka prvenstva. Mislim da Argentina i Brazil još nisu ozbiljno testirani i da imaju malo više mana nego što su do sada njihovi protivnici znali otkriti, a u odnosu na Njemačku, Furija ipak ima puno veći izbor top igrača. Španjolci imaju pobjednički karakter, imaju igru i za čuvanje vodstva i za hvatanje zaostatka, vratara, obranu, sredinu i Davida Villu, a ako još Fernando Torres proigra u pravom trenutku – možda i sačuvam kuću.

Borna Rupnik: Uz logičnu pretpostavku da ne bih ulagao bilo kakvu nekretninu na ishod nogometne utakmice, izbor bi nakon svega viđenog opet pao na Španjolsku. Španjolci ne igraju nedodirljivo, ali Španjolci nakon uvodnog kiksa protiv Švicarske odrađuju svoj posao kako i koliko treba te pritom imaju sjajno raspoloženog Davida Villu. Svojom igrom mogu do jednog ili dva pogotka protiv bilo koje ekipe i drži ih pobjednički mentalitet, a to bi moglo biti dostatno za titulu. Doduše, ne zaboravljam ni savršeno organiziranu Njemačku te moćni Brazil, koji u pravom izdanju mogu bez zadrške pobijediti - bilo koga, uključujući i Španjolce.

Marin Vuković: S obzirom na činjenicu da su s ovog prvenstva dosad već ispali aktualni prvaci i viceprvaci, a još je nekoliko reprezentacija neugodno iznenadilo svoje simpatizere, nezahvalno je i egzistencijalno neodgovorno na bilo koga uložiti kuću, no kako je osobno ne posjedujem svakako će mi biti lakše. Zaigrat ću "na sigurno" i istaknuti dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše: Njemačku i Argentinu. Kako im uskoro slijedi međusobni susret u četvrtfinalu, morat ću se nažalost odlučiti za jednu, pa neka to bude Njemačka.

Koji vas se igrač najviše dojmio?

Bernard Jurišić: Od velikih igrača očekuju se velike stvari, pa je teško reći kako me se dojmio Messi, Xavi ili Kaka. Igrač koji mi je skrenuo pozornost je mladi Nijemac Thomas Müller, koji bi uistinu mogao biti nova svjetska klasa koju "elf" tako dugo, uporno i neuspješno traži u Ballacku, Schweinsteigeru i Podolskom.

Tomislav Pacak: Najpozitivnije mi se mišljenje promijenilo o Diegu Forlanu i Davidu Villi. Kod Urugvajca mi se svidjelo što je, usprkos činjenici da je najveća zvijezda u momčadi, svoju igru u potpunosti prilagodio ekipi, surađuje, otvara se, radi, dodaje, ne škrtari, i pokazuje da je vrijedan top kluba. Villu, pak, nisam imao prilike toliko gledati prije ovog SP-a (osim na Euru), ali dokazao je da je svjetska klasa, ima zaista vrhunski i udarac i dribling i osjećaj za gol, te je glavni igrač Španjolske, što puno govori s obzirom na imena poput Xavija, Torresa, Ramosa, Alonsa itd.

Borna Rupnik: Da ne izdvajam ponovno Mesuta Özila, za kojeg smatram da se svojom idejom odlično uklapa u podmazani njemački stroj i daje mu dodatnu kvalitetu, ne mogu poreći da mi se sviđa napadački doprinos španjolskog stopera Gerarda Piquea, koji na Svjetskom prvenstvu ponavlja svoje odlične igre iz Barcelone. Uz braničke vrline pokazuje da ga uloga stopera ne može spriječiti u ponekom lijepom driblingu, prodoru ili savršeno preciznoj dugoj lopti prema naprijed.

Marin Vuković: Da pitanje glasi koji me je igrač najviše razočarao, broj kandidata bio bi zaista velik, a posao izbora "sretnog dobitnika" daleko teži. Ovako za mene prave dileme i nema, David Villa iz utakmice u utakmicu pokazuje da je Barcelona napravila fantastičan posao dovođenjem ovog ubojitog strijelca na Nou Camp. Osigurana budućnost već uoči turnira vjerojatno ima neke veze s njegovom "eksplozijom", no bez obzira na to Villa je paklen igrač i zasad neupitno prvo ime turnira.

Jedna rečenica prognoze za svaki četvrtfinalni par:

Bernard Jurišić: Nijemci prolaze Argentince, Brazilci Nizozemce, Gana Urugvaj, a Španjolska Paragvaj. Da, izbacio sam čak tri južnoameričke reprezentacije, među njima i Maradonine Argentince, a na žalost gospođice Larisse Riquelme, koju ste već vjerojatno upoznali (ako niste - skrol gore desno, prepoznat ćete je po mobitelu), odletjet će i Paragvajci. Španjolska i Njemačka spasit će čast Europe i u međusobnom ogledu dati finalista. Ali ne stavljajte kuću samo zato što sam ja tako rekao.

Tomislav Pacak: Urugvaj i Gana poprilično će se namučiti da ”otključaju” protivnika, no u toj obrambenoj igri ipak me više impresioniraju Južnoamerikanci, kao što su mi i Suarez i Forlan impresivniji od vrlo dobrog Gyana. Njemačka i Argentina poslastica su cijelog SP-a, dvoboj momčadi u pravom smislu te riječi (Njemačka) i momčadi za koju još uvijek nisam siguran da je više od skupa izvanrednih pojedinaca – prednost prvima, ali neću biti šokiran ako me Argentinci demantiraju. Brazil će razotkriti slabosti Nizozemske (ili možda obrnuto), a Španjolska će biti prevelik zalogaj za Paragvajce.

Borna Rupnik: Gana na krilima "kontinentalnog" zanosa može mnogo, ali bi Urugvajci trebali iskoristiti veću kvalitetu pojedinaca u svom napadu za razbijanje ganske obrane, koja je ipak manje disciplinirana od južnokorejske. Brazil i Nizozemska žrtvovali su ljepotu za rezultat, a čini mi se da se Brazilci s Dungom na čelu za nijansu bolje snalaze u takvoj situaciji. Argentinska silina i napadački uragan pod dirigentskom palicom Lionela Messija bit će pravi test za Nijemce, ali nije iznenađenje kada Nijemci polože i najteže ispite. Španjolska je uz dužno poštovanje paragvajskom uspjehu opipljivi favorit i morala bi opravdati tu ulogu.

Marin Vuković: Nizozemska i Brazil iz ranijih godina možda bi se nadmetali, igrali atraktivan, raskošan nogomet, no Oranje i Carioce s ovoga prvenstva iz neke su druge priče, pa očekujem tvrdu, vjerojatno neatraktivnu utakmicu s malo golova i puno taktičkog nadmudrivanja. Četvrtfinalni par koji nitko nije mogao očekivati vrlo vjerojatno će završiti pobjedom Urugvaja i prolazom u polufinale; Gana je ugodno iznenađenje, no bojim se da je njihovoj avanturi u Južnoj Africi došao kraj. Prema svemu dosad prikazanom Argentina - Njemačka je potencijalno najbolja utakmica Svjetskog prvenstva, od jednih i drugih očekujem puno dobrih poteza i otvorenog nadmetanja koje će zadovoljiti gledatelje, a onda neka pobijedi bolji. Od svih četvrtfinalnih parova upravo u okršaju Španjolske i Paragvaja krije se najveća razlika u kvaliteti između dvije momčadi i zaista ne znam kakvo bi se čudo trebalo dogoditi da Španjolska ne prođe u polufinale.

Mogu li Paragvaj, Gana ili Urugvaj biti nova Grčka?

Bernard Juršić: Ne mogu. Gancima predviđam polufinale jer sam uoči početka SP-a najavio da će netko od Afrikanaca otići među četiri, ali dalje od toga ih ne vidim. Urugvaj i Paragvaj već su napravili čuda, Urugvajci imaju puno više šanse završiti i u polufinalu ako pobijede Ganu, no Paragvajci će teško preko Španjolaca.

Tomislav Pacak: Najlakše se osigurati pa reći – mogu, ali ne vjerujem da mogu u tri (Paragvaj) odnosno dvije utakmice pobijediti ipak puno snažnije momčadi. Grčka je dokaz da se to tu i tamo može dogoditi, ali sva ostala povijest velikih natjecanja govori da su ”Grčke na krovu Europe ili svijeta” prava rijetkost. Iako, od te tri momčadi Urugvaj je ona koju bih posebno motrio jer puno toga dobro ”klika” u toj reprezentaciji.

Borna Rupnik: Bez obzira na simpatije prema "manjim" reprezentacijama, jako teško. Na njihovoj će strani u četvrtfinalu i polufinalu biti neopterećenost imperativom prolaza jer su oni svoj osnovni cilj premašili, no Brazil ili Nizozemska s jedne, te Španjolska, Argentina i Njemačka s druge strane ždrijeba nude znatno više rješenja te ne pokazuju previše slabosti. Stoga ne vjerujem u ponavljanje grčkog čuda iz Portugala.

Marin Vuković: Iznenađenja na velikim natjecanjima vrlo su rijetka, u što se možemo uvjeriti jednostavnim pogledom na popis pobjednika svjetskih i europskih prvenstava. Paragvaj, Gana i Urugvaj na jugu Afrike svakako su imali svijetlih trenutaka i dobrih partija, no nisu me uvjerili da mogu otići do kraja i ispisati sportsku priču ovoga desetljeća.

Vaš scenarij za finale iz snova:

Bernard Jurišić: Moje finale iz snova bi bilo Hrvatska - San Marino. Ali ako između ovih reprezentacija trebam odabrati, najviše spektakla zacijelo bi ponudilo finale između Maradonine Argentine i Dunginog Brazila. Svijet već desetljećima čeka finalni ogled ove dvije reprezentacije, pa neću biti razočaran ako se dogodi u Južnoj Africi. Radije to nego Urugvaj - Paragvaj. Pa makar Larissa, kako je najavila, zaista gola protrčala Asuncionom.

Tomislav Pacak: Sve vuvuzele se pokvare, utakmicu komentira Željko Vela, vrijeme je malo kišovito, a na terenu dvije momčadi odigraju spektakularnih 4:3 uz niz preokreta, lijepih golova, promašeni jedanaesterac koji nije ni postojao i pobjednički pogodak igrača koji je prije toga skrivio neki pogodak. Koje su dvije momčadi? Ako će biti ovaj scenarij – svejedno je, iako bih za razliku od ostatka svijeta koje se nada južnoameričkoj poslastici ja najradije vidio ogled Brazila i Španjolske.

Borna Rupnik: Već bi španjolsko polufinale s Argentinom ili Njemačkom mogao biti dvoboj "iz snova", ali ako u završnom susretu u Johannesburgu snage odmjere Španjolska i Brazil, to bi mogao biti epski okršaj novog nogometnog poretka, čvrstog i nepopustljivog Brazila s "brazilski" atraktivnijom Španjolskom. Naravno, finale Brazil - Argentina bila bi poslastica iz očiglednih dobrosusjedskih razloga.

Marin Vuković: Moje osobno finale iz snova svakako bi uključivalo Njemačku i Argentinu, no ždrijeb mi nije prijatelj i morat ću se zadovoljiti pričuvnim snom. Boljem iz dvoboja Nijemaca i Argentinaca sučelio bih Brazil, reprezentaciju koju već po tradiciji simpatiziram dugi niz godina. Naravno, finale iz snova zahtijeva i pogotke, pa ne bih imao ništa protiv da nas navedeni protivnici počaste otvorenim, riskantnim, napadačkim nogometom s kojim uvijek dolaze i pogoci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 01:53
    evo vam sad larisse, sunce vam kalajsano
    Obrisan korisnik
  • R. Marques02.07.2010. u 10:38
    @ Pacak nema na čemu. Ne morate mi brisati komentar, ne škodi da ljudi vide da i vi znate pogriješiti. 
    R. Marques
  • Bogomdani02.07.2010. u 10:29
    Ma Sportnet ti nisu guzice i sise :-> Ja sam cijelo vrijeme mislio da je ta Larissa ova plavuša do nje, kad ono...
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 00:33
    Izminusirali ste me ko da sam ja štampal raspored. Ako je još neko kupil Stars zna o čemu pričam ( tak je to kad kupujem žutu štampu, al j... ga imaju najjeftiniji i pregledan program).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2010. u 22:16
    Larisa je čini mi se mrtva ljadro
    Obrisan korisnik