Tenis

Đoković se okreće prema Splitu

Branimir Korać • petak, 02.07.2010.
Đoković se okreće prema Splitu
Foto: EPA

Čeh Tomaš Berdych je prvi finalist Wimbledona. U polufinalnom dvoboju je za nešto manje od dva i pol sata igre nadigrao trećeg nositelja Novaka Đokovića u tri seta...

Pobjeda protiv Rogera Federera nije bila nikakva slučajnost. Tomaš Berdych u Wimbledonu ove godine igra jako dobar tenis i to ga je odvelo sve do finala. Novak Đoković je bio prenervozan i "ispuhan" i u takvom stanju nije ozbiljno zaprijetio izuzev dijelom u drugom setu. Berdych zasluženo slavi sa 6:3, 7:6(9), 6:3.

Prvih pet gemova u prvom setu nisu davali naznaku kako će se set riješiti prije tie-breaka, a onda je Đoković iznenada napravio dvije pogreške i Berdychu poklonio gem za 4:2 i priličnu prednost. Set je mirno priveo kraju i stigao do prednosti 1-0 u setovima uzevši set sa 6:3.

Vezane vijesti

Prvi set je uzeo bez većih problema i to uz manje od 50 posto ubačaja prvog servisa što baš i nije karakteristično za njega. S druge strane Đokoviću nije pomoglo niti odličnih 80 posto ubačaja prvog servisa, puno je griješio, nije izgledao dobro i našao se u zaostatku.

Na početku drugog seta, u četvrtom i petom gemu, obojica su propustili prilike za oduzimanje servisa. Prvo je Đoković imao 0:30 i zaustavio igru tražeći pomoć hawk eyea, nije bio u pravu i umjesto 0:40, Berdych se vratio. U sljedećem gemu je Čeh imao 15:40, no Đoković je dobro odigrao do kraja gema te se izvukao.

Nije se uspio izvući kod 5:5. Odigrao je vrlo loše taj gem, napoklanjao se i Berdych mu je uzeo servis te stigao do 6:5 i servisa za set. Međutim živci su radili i kod Berdycha koji na servisu za set također puno toga poklanja i Đoković realizira treću break loptu u tom gemu za ulazak u 13. igru.

Drama se nastavlja u tie-breaku gdje Berdych dolazi do 6:2, međutim nije imao mirnoće i Đoković je nanizao pet gemova. Kako to obično biva u mečevima punim preokreta, Novak Đoković ne uspijeva završiti ono što je započeo i kod 10:9 radi dvostruku servis pogrešku i daje Berdychu set.

U trećem setu su se tražili brzi pomaci od strane Đokovića, nisu došli, Berdych je igrao vrlo pametno i u završnici kod 4:3 stigao do breaka. Na servisu za meč bio je vrlo miran i s lakoćom je iskoristio drugu meč loptu te sa 6:3, 7:6(9), 6:3 otišao u finale.

Iako konačna statistika pokazuje kako je Đoković u cijelom meču ostvario tek 22 neforsirane pogreške, treći nositelj je puno više griješio. Griješio je igrački i taktički, činilo se kao da nema energije i Berdych je uz 57 posto ubačaja prvog servisa i uvjerljiviju igru u sva tri seta zasluženo stigao do svog prvog Grand Slam finala u karijeri.

Wimbledon, tenisači, polufinale:
Tomaš Berdych (Češka, 12) - Novak Đoković (Srbija, 3) 6:3, 7:6(9), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 01:32
    Ovaj Djokovic je vrlo nestabilan. Bensedin. Ali i Berdych je mnogo stabilniji nego ranije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 23:51
    odlican tomaš,đokovic ponovno neuvjerljiv i nervozan...
    Obrisan korisnik
  • H.E. Pennypacker02.07.2010. u 19:23
    tko misli da je tenis dosadan, neka pogleda kraj drugog seta. odličan meč, berdych ima strašan forhend i želim mu uspjeh u finalu
    H.E. Pennypacker
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 18:36
    Bravo Tomaš, svaka čast
    Obrisan korisnik