SP 2010., Doigravanje, Četvrtfinale, 02.07.2010, 20:30 h, Johannesburg, Soccer City
Suci: Olegario Benquerenca, Jose Cardinal, Bertino Miranda (svi Portugal)
Urugvaj
Urugvaj
Diego Forlan 55'
5:3(0:1, 1:1, 1:1 pp, 5:3 pen) Gana
Sulley Muntari 45'+2'
Gana

Drama jedanaesteraca pripala Urugvaju

Nikola Vlahović • petak, 02.07.2010.
Drama jedanaesteraca pripala Urugvaju
Foto: EPA

Nizozemska je saznala svog protivnika u polufinalu Svjetskog prvenstva, a to je Urugvaj. Nakon teške borbe i vrlo izjednačene utakmice Urugvaj je došao do pobjede tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Igrači Urugvaja pokazali su se smireniji u najvažnijem trenutku, a junak je postao vratar Muslera koji je obranio dva penala.

Urugvaj
Gana
Urugvaj
Gana
 
Fernando Muslera
2
Diego Lugano
(do 38')
 
Mauricio Victorino
 
Edinson Cavani
(do 76')
 
Luis Suarez
10
Diego Forlan
15
Diego Perez
17
Egidio Arevalo Rios
4
Jorge Fucile
 
Alvaro Fernandez
 
Maxi Pereira
Pričuvni igrači
 
Andres Scotti
38'
 
Sebastian Abreu
76'
Trener
Oscar Tabarez
 
Richard Kingson
 
Hans Sarpei
3
Asamoah Gyan
 
John Pantsil
 
John Mensah
 
Anthony Annan
2
Samuel Inkoom
(do 74')
11
Sulley Muntari
(do 88')
 
Isaac Vorsah
20
Kwadwo Asamoah
9
Kevin-Prince Boateng
Pričuvni igrači
 
Stephen Appiah
74'
 
Dominic Adiyiah
88'
Trener
Milovan Rajevac

Na stadionu Soccer City u utakmici za polufinale Svjetskog prvenstva snage su odmjerili Urugvaj i Gana. Dvije reprezentacije koje su do sada primile malo golova predstavile su se kao vrlo organizirane i borbene momčadi, koje mogu namučiti bilo koju reprezentaciju. Nakon 90 minuta rezultat je bio izjednačen te se krenulo u produžetke, a pobjednika smo saznali tek nakon jedanaesteraca.

URUGVAJ - GANA

Udarci: 14/25
Udarci u okvir gola: 6/7
Posjed lopte: 49%/51%
Prekršaji: 23/23
Točna dodavanja: 254/350

Crne zvijezde imale su veliku podršku vuvuzela s tribina, međutim u utakmicu su bolje krenuli igrači Urugvaja. Odmah na početku utakmice otvarala se lijepa prilika za Urugvaj, ali od ubačaja Fernandeza nije bilo ništa. Prvi udarac u okvir gola uputio je neugodni Suarez u desetoj minuti, ali vratar Gane Kingson nije se dao iznenaditi. Osim pokušaja Suareza, u prvih 15 minuta nije se događalo ništa ozbiljno na terenu. Urugvaj je imao blagu inicijativu, ali bez konkretne završnice.

Blizu vodstva Urugvaj je bio u 17. minuti. Nakon kornera, loptu je glavom zahvatio Cavani i pogodio nekog od igrača Gane od kojeg je lopta išla u gol, međutim na pravom mjestu se našao Kingson i više sretno nego spretno obranio taj neugodni udarac. Urugvaj se postavio vrlo čvrsto na sredini terena te igrači Gane nisu uspijevali odigrati neku suvislu akciju. Ponovno je Suarez u 25. minuti isprobao reflekse Kingsona, opasno je napadač Ajaxa potegao s vrha šesnaesterca, ali vratar Gane vršcima prstiju odbija loptu preko gola.

GANA ZA POVIJEST

Gana je treća afrička reprezentacija koja je igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Nakon Kameruna 1990. godine i Senegala 2002. godine to je sad uspjelo i izabranicima Milovana Rajevca.

Gana nije ništa pokazala u prvih pola sata, ali onda su Crne zvijezde u samo jednoj minuti propustile dvije velike prilike. Prvo je odlično glavom tukao Isaac Vorsah, a lopta je prohujala pored lijeve vratnice. Nakon toga priliku je propustio i Asamoah Gyan, njegov pokušaj završio je također pored gola.

Kako se bližio kraj prvog poluvremena Gana je bila sve opasnija, a prije odlaska na odmor škaricama je tukao Kevin Prince Boateng. U zadnjim sekundama prvog poluvremena Gana došla do prednosti. Iz velike udaljenosti pucao je Muntari, lopta je iznenadila vratara Urugvaja te su Crne zvijezde na pauzu otišle s minimalnom prednošću.

JEDANAESTERCI

1:0 Forlan
1:1 Gyan
2:1 Victorino
2:2 Appiah
3:2 Scotti
Muslera brani Mensahu
Pereira puca iznad gola
Muslera brani Adiyiahu
4:2 Abreu

Izabranici Milovana Rajevca agresivno su krenuli u drugo poluvrijeme te su u potpunosti dominirali, no Urugvaj je u 55. minuti poravnao rezultat. Majstorski je Diego Forlan izveo slobodan udarac, vratar Gane nije baš najbolje reagirao te je Gana morala krenuti s centra. Samo tri minute nakon toga Gana je ponovno zaprijetila, dobro je s vrha šesnaesterca pucao Gyan, ali Muslera se ovaj put nije dao nadmudriti.

Kad je proigrao Forlan proigrao je i Urugvaj. Sjajni napadač u 63. minuti ubacio je neugodnu loptu pred gol Gane, na drugoj strani utrčao je Suarez, ali nije uspio poslati loptu u gol. Ispala je obrana Gane iz igre i u 70. minuti, pucao je Suarez, ali Kingson je dobro zatvorio bliži kut i obranio njegov udarac. Urugvaj je prijetio iz svih pozicija, a posebno su neugodni bili Suarez i Forlan. Tako je u 77. minuti lukavo glavom pucao Suarez, ali vratar Gane sačuvao je svoj gol.

Do kraja utakmice primirili su se i jedni i drugi i samo se čekalo kad će sudac Olegario Benquerenca dati znak da je regularnih 90 minuta završilo. Tvrda, rastrgana i borbena utakmica na kraju je završila bez pobjednika te se putnik za polufinale tražio u produžecima.

Nakon kratkog odmora krenulo se u prvih 15 minuta produžetka. U tom razdoblju nije se dogodilo ništa konkretno ni pred golom Urugvaja ni pred golom Gane. Navijači su mogli vidjeti tek loša simuliranja za jedanaesterac Gyana i Abreua.

Na početku drugog produžetka dobra prilika ukazala se Gyanu, ali njegov udarac glavom nije išao u okvir gola. S druge strane pokušao je Forlan, međutim, nije došlo do promjene rezultata. Gana je u 118. minuti bila blizu pogotka. U gužvi je glavom pucao Kevin Prince Boateng, a lopta je proletjela iznad grede urugvajskog gola.

Onda se u 120. minuti odigrala prava drama pred golom Urugvaja. Nakon velike gužve u šesnaestercu i čišćenja lopte s crte gola, udarac glavom Adiyiaha rukom je na liniji zaustavio Suarez. Sudac je dosudio jedanaesterac za Ganu, a Suarezu pokazao izravni crveni karton. Istinski tragičar utakmice postao je Gyan, koji je udarac s bijele točke poslao u gredu i tako propustio riješiti pitanje pobjednika prije izvođenja jedanaesteraca.

Junak Urugvaja postao je vratar Muslera koji je obranio dva jedanaesterca i tako odveo svoju reprezentaciju u polufinale Svjetskog prvenstva, a tu ih čeka Nizozemska.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 18:48
    Fair Play? Nesportsko ponašanje? Zanimljivo je, da neki uspoređuju Suareza sa Henryom iako je razlika između ta dva slučaja ogromna. Henry je igrao rukom, što nikakvim potezom ni sudaca ni Fife nije sankcionirano i zbog te nepravde Francuzi dolaze na SP a Irci ostaju doma. Suarez je kažnjen, dobio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH03.07.2010. u 13:33
    Svi ovi dušebrižnici koji govore o nepravdi nemaju veze s vezom. Po tome bi svako igranje rukom tijekom 90 ili 120 minuta bila sportska nepravda. Zato postoji sudac koji će sankcionirati svaki nedozvoljeni potez a on je to i napravio u ovom slučaju. Što je Gana promašila penal - to je sasvim druga... [više na forumu]
    ALGHAZANTH
  • GoGo703.07.2010. u 13:22
    I dalje se budale raspravljaju.. CILJ opravdava SREDSTVO!
    GoGo7
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 12:30
    gdje si sada nasao poslodavca???ja bi volio da se ti jednom nadjes u takvoj situaciji, pa me bas zanima sto bi napravio...a ja bas nisam primjetio da sam hvalio suareza, samo sam rekao da nevidim nista sporno...pa nije imao zagarantiran pogodak, ali je isto tako imao veliku vjerojatnost da ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 12:28
    Pa ja ne vidim u čemu je potez Suareza sporan. Prekršio je pravilo, kažnjen je isključenenjem, Gana je imala penal i stvarno mi nije jasno u čemu je problem
    Obrisan korisnik