Tenis

Nadal vratio wimbledonsku krunu

Ivor Krapac • nedjelja, 04.07.2010.
Nadal vratio wimbledonsku krunu
Foto: EPA

Rafael Nadal je drugi put u karijeri spojio naslove pobjednika Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini. Nakon što mu je to uspjelo preklani, svjetski broj jedan sve je ponovio i ove sezone, a do povratka wimbledonskog trofeja došao je bez gubitka seta u finalu protiv Tomaša Berdycha...

Nije to bio wimbledonski klasik i teško da će ovo finale ostati u pamćenju ljubiteljima tenisa, ali Rafael Nadal zasigurno neće previše mariti za to. Nadal je ponovio uspjeh iz pretprošle godine i osvojio svoj drugi naslov na najvećem svjetskom turniru na travi, a u finalu je imao puno lakši posao nego preklani protiv Rogera Federera. Tomaš Berdych nije bio ni približno toliko težak suparnik na posljednjoj prepreci, svjetski broj jedan nadjačao ga je sa 6:3, 7:5 i 6:4.

Rafael Nadal: "Ovo je više nego san za mene, uvijek mi je bio san igrati na ovom terenu. Nakon teške prošle godine lani, nevjerojatan je osjećaj vratiti se i ponovno držati ovaj trofej u rukama. Čestitam i Tomašu, igrao je jako dobro u Roland Garrosu, imao jako dobar turnir ovdje, želim mu sve najbolje i u nastavku sezone".

Bio je to meč kojeg je Nadal riješio u svoju korist dosta rutinski, kao da se ne radi o borbi za naslov na wimbledonskoj travi. Berdych nije pokazao dovoljno da bi bio ozbiljnija prijetnja, a iz poraza će ponajviše pamtiti pad nakon solidnog otvaranja prvog seta, s četiri uzastopna izgubljena gema nakon što je vodio s 3:2, kao i propuštene prilike u drugoj i trećoj dionici.

U prvom setu je jedina dva breaka napravio Nadal, dva u nizu u već spomenutoj seriji nakon zaostatka od 3:2, dok je u drugom i trećem breaknuo na kraju, kod 6:5 u drugoj i 5:4 u trećoj dionici. Kada je najviše trebalo, svjetski broj jedan napravio je dovoljno, dok je u Berdychovom slučaju ispalo sve suprotno - u ključnim trenucima je bio najslabiji, napravio nekoliko pogrešaka previše i time izgubio šansu da, ako ništa drugo, učini ovaj meč zanimljivijim.

Tomaš Berdych: "Sjajna dva tjedna su iza mene. Rafa je ipak bio prejak danas, u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuje kakav je šampion, danas je zaslužio pobjedu. Moja pobjeda nad Federerom? Ne bih baš rekao da je to bila nemoguća misija jer se ipak dogodilo, a želja mi je da budem jači kada ponovno dođem ovdje, tko zna što je u tom slučaju moguće".

U prvom gemu drugog seta Berdych je imao tri nevezane break-lopte, u trećem gemu trećeg još jednu, a na dvije od te ukupno četiri break-lopte u meču mogao je odigrati i bolje. Na trećoj break-lopti početkom drugog seta poslao je forhend u mrežu u situaciji koja je nudila više, dok je priliku za break u trećem propustio bekhendom u mrežu, na lopti na kojoj, osim rezultatskog, nije imao većeg pritiska. No, i rezultatski pritisak ponekad se pokaže dovoljnim da ne pružiš više.

Naravno, ništa od onoga što je Čeh promašio ili nije napravio u ovom finalu ne umanjuje Nadalovu pobjedu. Slično pretprošlom, i ovo je bilo njegovo rano ljeto, a ostanu li koljena dobro, teško je očekivati da će se zaustaviti na osam Grand Slam naslova u karijeri, koliko sada ima - Roland Garros i Wimbledon pokazali su da još ima puno toga za reći u borbi za najveće titule.

Wimbledon, tenisači, finale: Nadal (Španjolska, 2) - Berdych (Češka, 12) 6:3, 7:5, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.07.2010. u 00:17
    ma suludno je sada i raspravljati o tome ko je bolji...moje je misljenje da je to federer,tvoje je da je nadal...hvala bogu pa svi imaju svoje misljenje,ne bi valjalo da svi isto misle..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 23:45
    @edin, govorim to prijatelju moj jer ga je rafael dobivao u svim važnijim mečevima, koji su bili epski, nije to bilo jednom dvaput nego više puta...a što se tiče nadala i davidenka, i sam znaš da to nije rivalstvo, ne možeš to uspoređivat...a i davy ima samo jednu pobjedu više, to se lako može... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 23:25
    :@rafael nadal nisi upravu,federer je bolji teniser od nadala...sta ja sad trebam reci da je davydenko bolji teniser od nadala jer ima vise pobjeda od njega u njihovim medjusobnim mecevima...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 22:45
    svaka cast majstore! kad je zdrav ne mu kraja...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 20:33
    @edin, već je sad veći od njega, jede ga za doručak kad god i gdje god stigne...
    Obrisan korisnik