Tenis

Berdych: "Iskoristio je svoje šanse"

Ivor Krapac • nedjelja, 04.07.2010.
Berdych: "Iskoristio je svoje šanse"
Foto: EPA

Prilike koje je Rafael Nadal iskoristio, dok on svojih nekoliko nije - u kratkim crtama, Tomaš Berdych gurnuo je u prvi plan nekoliko poena koji su presudili wimbledonsko finale u korist njegovog protivnika. Čeh je bio svjestan da je mogao bolje, ali nije zaboravio odati priznanje Nadalu...

Poraz u tri seta u njegovom prvom Grand Slam finalu bio je dobra lekcija za Tomaša Berdycha, a ono što je u ovom dvoboju iskusio, najavio je, moglo bi biti od koristi kada se idući put nađe u ovakvoj situaciji. Ove nedjelje je Rafael Nadal ipak bio bolji od njega, napravio je točno onoliko koliko je trebalo za dolazak do druge wimbledonske krune u karijeri.

Berdych je na ovom turniru pobijedio Rogera Federera, smatra li Nadala sada boljim od Švicarca? "Renking tako kaže, ako pogledamo renking onda je tako. No, razlike među njima ćemo najbolje vidjeti tek kada se sretnu, ne treba sada izvlačiti zaključke iz toga što sam ovdje dobio Federera, a izgubio od Nadala, svaki novi meč ipak je priča za sebe. Sve što trenutno imamo i po čemu možemo suditi je renking".

Može li Rafa ove godine do kraja na US Openu, koji mu još nedostaje, zasad je ipak prerano suditi, smatra Čeh: "Očito mu ne odgovara što se taj turnir igra dosta kasno u sezoni, proteklih sezona smetale su mu ozljede i to bi mogao biti jedan od razloga što još nije bio pobjednik... Trenutno je teško reći tko će biti favorit, ne znate što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana, a US Open je za dva mjeseca - svatko može biti favorit".

"Bio je zbilja dobar, jak, rekao bih da je najveća razlika između nas dvojice bila u tome što je iskoristio svoju priliku kada god se ukazala. Imao sam ih i ja, jednu pravu u drugom, još jednu u trećem setu, ali nisam uspio usmjeriti stvari u svoju korist dolaskom do breaka", osvrnuo se Berdych na poraz od svjetskog broja jedan: "To pokazuje koliko je on snažan, mislim da je razlika bila baš mala".

Nadal na zemlji i Nadal na travnatoj podlozi nisu isto, složio se i Berdych, no na obje podloge nije lako protiv Španjolca: "Na zemlji se kreće iznimno dobro, a kako igra s puno spina, tu gotovo ne promašuje. Na bržoj podlozi kao što je trava je u stanju odigrati i agresivnije, što ga čini jako opasnim".

Za takav izazov Berdych ovog puta nije bio dovoljno dobar, a kako je rekao, nije mu bilo lako pronaći ni pravu taktiku za Nadala: "Kada se pripremaš za ovakav meč, ne možeš očekivati da će suparnik raditi nešto krivo ili bilo što na što možeš posebno računati. Ovo je finale, s druge strane mreže čeka najteži protivnik u cijelom ždrijebu, teško je imati posebnu taktiku za takav meč - moja strategija bila je koncentrirati se, dobro početi meč i čekati svoju šansu. Kao što sam već rekao, on je bio taj koji je iskoristio svoje prilike".

Osim suparnika, Berdych je u finalu imao prepreku i u vjetru: "Puhalo je i njemu i meni, ali rekao bih da je s njegovom igrom ipak lakše kada je vjetrovito. No, i ja se moram snaći ukoliko puše, ne tvrdim da je to napravilo veliku razliku, ali ako bih imao priliku birati, izabrao bih uvjete bez vjetra".

Kada baci pogled unatrag, Čeh će ipak biti zadovoljan zbog polufinala Roland Garrosa i finala Wimbledona u proteklih mjesec dana, a iako smatra da impresioniranost finalom nije utjecala na njegov nastup u završnom wimbledonskom meču, priznao je da će iz ovoga nešto naučiti: "Sada mi je teško uprijeti prstom u nešto konkretno što će mi biti pouka, ali vrijedit će samo iskustvo izlaska na teren i igranja prvog Grand Slam finala u karijeri".

"Ovo je bilo emocionalno iskustvo koje ne možeš proći niti u jednom drugom meču, a zapravo je jedini način da se popraviš i idući put budeš bolji igranje što više ovakvih mečeva", zaključio je Berdych: "Posebno to vrijedi za susret s Rafom, činjenica da je ljevak i da nema puno protivnika poput njega otežava ulazak u pravi ritam u meču, a što češće igraš protiv njega, to je lakše svaki sljedeći put, drugi puta bi moglo biti bolje".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!