Košarka

"I Jordan je imao Rodmana i Kukoča"

Mario Majdić Natrlin • petak, 09.07.2010.
"I Jordan je imao Rodmana i Kukoča"

LeBron James je, odlučivši se priključiti Dwyaneu Wadeu i Chrisu Boshu u Miami Heatu, na sebe navukao mnogo nerazumijevanja NBA javnosti i navijača. Između ostalog, postavlja se i pitanje koliko će ova odluka naposljetku utjecati na njegovo mjesto u NBA povijesti....

2003. godine, 18-godišnjem LeBronu Jamesu je prilijepljena etiketa "Odabranog", "Kralja" koji će Cleveland Cavalierse napokon dovesti na vrh NBA-a i na kraju karijere konkurirati Michaelu Jordanu kao najveći svih vremena.

Sedam godina kasnije, 25-godišnji LeBron još je uvijek bez naslova, a ukoliko ih se i nakupi u Miamiju, to će uvijek biti u "Wadeovoj momčadi" i s mnogo pomoći "velikih faca". Sam to nije mogao napraviti, a sada se odlučuje na ovakav potez kako bi linijom manjeg otpora stigao do prstena, smatraju kritičari.

Vezane vijesti

"Poznavajući povijest ove igre još od 1980-e, u svim momčadima koje su osvajale - Lakersi, Pistonsi, Bullsi, Spursi, Celticsi, nikada jedna velika zvijezda nije dominirala igrom i osvajala naslove. Kada je Magic (Johnson) igrao imao je Kareema (Abdul-Jabbara) i Jamesa Worthyja, kada je Bird igrao imao je Dennisa Johnsona, Kevina McHalea i Roberta Parrisha. Jordan je bio sjajan i imao je Pippena, imao je Horacea Granta, sredinom 90-ih imao je Dennisa Rodmana i Tonija Kukoča" - izjavio je James u ekskluzivnom intervjuu za ESPN.

James je tako preko večeri na sebe navukao gnjev kompletne savezne države Ohio i nerazumijevanje gotovo cijele NBA javnosti. Iako se zadnjih dana uoči "Odluke" gotovo sigurno znalo kako će se James pridružiti Wadeu i Boshu, mnogima ovaj koncept "super-momčadi" nije baš najbolje sjeo. LeBron ju je opravdao veoma jednostavno - bitni su samo NBA naslovi.

"Novac nije bio bitan. Važno je bilo ujediniti se s tom dvojicom igrača, stvoriti momčad za koju vjerujem da se može boriti za naslov ne jednu nego za vrijeme svih ovih pet godina, a možda i kasnije. Tako da novac nije imao ništa s tim", pojašnjava James koji je u Clevelandu odbio ugovor na šest godina vrijedan 125 milijuna dolara.

Bivši vlasnik izvrijeđao LeBrona

Iako je James pozvao svoje navijače da ga i dalje podupiru, bijes i očaj u Clevelandu je na vrhuncu. Grad prepun razočaravajuće sportske povijesti dobio je još jedan u nizu šokantnih udaraca koji će vjerojatno u crnim kronikama izudarane sportske povijesti ovoga grada biti poznat kao "The Decision" - po naslovu ESPN-ove specijalne emisije u kojoj ih je James javno i pred cijelom nacijom, reći će u Clevelandu - osramotio.

Nedugo nakon njegove službene objave, na službenoj stranici Cavaliersa osvanulo je otvoreno pismo vlasnika momčadi Dana Gilberta u kojem se obraća navijačima Cavsa, a za Jamesov potez ne bira riječi, nazvavši ga "kukavičkom izdajom", a njega "dezerterom".

"Ova je odluka objavljena nakon narcisoidne, višednevne najave u svrhu vlastite promocije koja je kulminirala nacionalnim TV specijalom njegove 'odluke' na način kojem nikada nitko nije 'svjedočio' u povijesti sporta i zabave", oštar je Gilbert u samo jednom od nekoliko direktnih napada na svog bivšeg igrača kojeg ovo prilikom naziva "samoprozvanim Kraljem".

Gilbert je otišao i korak dalje te, posebno istaknutim slovima u otvorenom pismu navijačima zagarantirao osvajanje naslova prije Miami Heata: "Osobno vam garantiram da će Cleveland Cavaliersi osvojiti NBA naslov prije nego što ga osvoji samoprozvani Kralj".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaNBA
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • baseggio11.07.2010. u 12:58
    james je došao u vječito gubitničku ekipu i preokrenuo je stvari nabolje, donio je i mnoge koristi gradu, ali kad je shvatio da tu neće moći ostvariti ono što želi (naslov)...otišao je i neka je, zar ne bi bilo žalosno da jedna takva igračina ode iz nba bez naslova...
    baseggio
  • Seattle11.07.2010. u 07:08
    Nije bas on tako zamijenjen nego je njegov agent kao i Kobe rekao da nikad nece igrati za Hornetse pa je zato zamjena i nastala.  Svi idu gdje im je bolje. Da se razumijemo Lebron je isp'o govno, ne zbog toga sto je otisao nego vec kako je otisao i zato bih mu pozelio da nikad ne osvoji... [više na forumu]
    Seattle
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 05:22
    Je, imao ga je 4 godine kasnije. Mozda da je probao i sa Wiltom Chamberlainom? :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 19:28
    Seattle ja koliko znam Hornets su zamjenili Kobe Bryant u Lakerse za Vladu Divca i neznam kojeg jos igraca tako da Kobe nije sam odlucio da ode u Lakers. Plus Kobe je izabran tek 13 na draftu 1996 a Lebron je izabran broj 1. Jednostavno od Lakersa skauti su bili puno pametniji od Hornets. Tako da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 14:32
    uuu! salary cap im je malo popunjen :/ bas me zanima kakvi ce jos jeftine igrace dopeljat
    Obrisan korisnik