Nogomet

Bravo za njemački mentalitet

Vedran Babić • nedjelja, 11.07.2010.
Bravo za njemački mentalitet
Foto: EPA

Nijemci su postali prva nacija koja je obranila broncu na Svjetskim prvenstvima, a na tom putu pomogao im je njihov toliko opjevani pobjednički mentalitet, na kojem im zaista treba skinuti kapu.

"Eh, da je barem svaka utakmica kao ova za treće mjesto", sigurno je pomislio svaki ljubitelj nogometa nakon što je odgledao ili dok je gledao dvoboj Urugvaja i Njemačke.

Vidjeli smo obostrano otvorenu igru, pet pogodaka i još mnogo prilika, ali i neizbježne propuste vratara, ovoga puta ponovno u izvedbi Fernanda Muslere, kojemu fali još "kruha i mlijeka".

Vidjeli smo i opet briljantnog Diega Forlana, kao i novi nalet poletne njemačke mladosti, koja njeguje pobjednički mentalitet svoje reprezentacije. Nakon što su primili pogodak za 1:2, Nijemci nisu ni pomislili na predaju već su reagirali sjajno i s dva pogotka do kraja utakmice ponovo uzeli broncu. Takva borba zaslužuje sve pohvale.

Nijemci su ipak Nijemci, uvijek željni pobjede pa čak i u ovoj situaciji kada su bili na korak od finala. Brzo su zaboravili na propuštenu priliku i u odličnoj utakmici upisali petu pobjedu na ovom Mundijalu.

Igrač/gol dana

Iako je ostao bez medalje, Diego Forlan je na ovom Prvenstvu pokazao svu raskoš svog talenta. Iznimka nije bila ni ova utakmica u kojoj je bio glavni igrač svoje momčadi i strijelac najljepšeg pogotka večeri za vodstvo Urugvaja 2:1. Na njegovu žalost, taj pogodak nije bio dovoljan za treće mjesto.

Tragičar dana

Urugvajski vratar Fernando Muslera i prije početka ovog Prvenstva je bio smatran jednom od najslabijih karika svoje reprezentacije. I zaista, gotovo u svim utakmicama u Južnoj Africi imao je poneki kiks, a tradiciju je nastavio i protiv Njemačke. Kronična nesigurnost i neodlučnost očito su odlike mladog vratara, koji mora još puno raditi ne bi li jednoga dana postao prvoklasni vratar.

Pogođena prognoza dana

Najuspješniji prognozerski trio Korać - Vuković - Babić opravdao je svoj status pogodivši ishod ove utakmice i tako još malo poboljšao svoj ionako već sjajan učinak na ovom Prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 11:11
    @oskar imas potpuno pravo. Nasi mladji igraci su samo Modric, Corluka i Rakitic, s tim da je samo Modric vrhunska klasa. Ostali (Vida, Lovren, Tomecak,...) su OK igraci, ali to je puuuuuno premalo za velike domete.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 10:27
    zao mi je Urugvaja, zasluzili su dobiti tu tekmu...kad je komentator reko da je digo rezervnog vratara na zagrijavanje, reko ovo je pobjeda onda, sam ak nebude ceko da ovaj opet pogriesi...i eto...steta..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 10:05
    Da Germani? Hm..Hm....Adolf se okrece u grobu....za njemce igraju...crnci, slaveni, turci, iranci...strasno.... ok, ponovili su broncu....no prije bronce bilii su srebrni.... pomak je? kad su ono zadnji put bili prvaci? Osim toga srbi su ih dobili....:) sva sreca sto nisu postali prvaci....:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 09:26
    Strucnjaka, analiticara, prognozera ko u prici..ali mene zanima samo jedno.. kako i sa kojim igracima ce se Hrvatska suprostaviti Njemackoj za 2,3, ili 4 godine
    Obrisan korisnik
  • Seattle11.07.2010. u 06:53
    njemacki mentalitet - uvijek tako blizu zadnjih 20 godina a uvijek ga popuse.
    Seattle