Nogomet

Puljani u novoj nemogućoj misiji

Matej Milanović • nedjelja, 18.07.2010.
Puljani u novoj nemogućoj misiji
Foto: Sandro Donda

Prošle je sezone Istra 1961 trebala krenuti u stabilizaciju, no loš jesenski dio prvenstva doveo klub u jako tešku poziciju i dugu i tešku borbu za ostanak. Situacija se ponavlja ove sezone i čak se čini i gorom, obzirom da iz lige ispada više momčadi, a Puljani ulaze u prvenstvo oslabljeni u odnosu na prošlogodišnji sastav.

Istra 1961

Trener: Ante Miše
Dolasci: Hrvoje Kovačević, Igor Žuržinov, Andrej Prskalo, Mateo Sušić
Odlasci: Ševko Okić, Dario Bodrušić, Andro Švrljuga, Robert Lisjak, Eldin Mašić, Dragan Tadić, Mathias Chago (kraj posudbe)
Plasman u prošloj sezoni: 11.
Pripremne utakmice: Mura 5:0, Jagiellonia 0:2, Steel Azin 1:0, HIT Gorica 2:2, Pomorac 1:1
Raspored u prva tri kola: Hajduk - Istra 1961, Istra 1961 - Zagreb, Lokomotiva - Istra 1961

U prošloj sezoni je Istra 1961 teškom mukom ostvarila spas. Nova natjecateljska godina trebala je biti mirnija. No, neki se problemi u pulskom prvoligašu jednostano ne uspijevaju rješiti, stadion još nije završen i usprkos ruskom predsjedniku novaca nema previše. Na to su se tijekom ljeta nadodale nove poteškoće, prva od kojih je suspenzija kluba zbog dugova prema bivšem treneru Elvisu Scoriji, što je uzrokovalo i kasniji početak odigravanja pripremnih utakmica.

Snaga i slabost

Najveća snaga Istre 1961 su navijači i oni će morati biti stalno uz igrače i konstantno ih podržavati kako bi momčad imala neke realne šanse za spas. Kvalitetom je sastav znatno slabiji od prošle sezone, u kojoj je jedva sačuvao prvoligaški status te je jasno da se klub mora nadati punoj podršci svojih navijača kako bi na domaćem terenu skupio što više bodova i mogao se nadati ostanku.

Slabost Istre 1961 je u vodstvu kluba, koje još nije uspjelo riješiti probleme koji već godinama bitno otežavaju situaciju igračima i trenerima. Prošle se sezone još jednom govorilo o svijetloj budućnosti i stabilizaciji kluba, samo da bi se par mjeseci kasnije u novu sezonu krenulo s još težom situacijom nego prošlog ljeta.

Uz to klub u sezonu kreće slabiji nego prošle sezone. Otišlo je dosta važnih igrača, a došlo ih je tek nekoliko koji još moraju dokazati da mogu biti kvalitetne zamjene za nogometaše koji su napustili Pulu. Na temu odlazaka veže se i druga trakavica koja je obilježila pulsko nogometno ljeto, odlazak Kaliloua Traorea u Dansku.

Malijac tvrdi da ima u svom posjedu ugovor na jednu godinu, s mogućnošću da klub nakon prve godine produži suradnju. To bi Traorea činilo slobodnim igračem i shodno tome se bivši igrač Istre i ponaša. Čelnici Istre 1961, pak, tvrde da su se konzultirali i s nekim u Savezu i s odvjetnicima te da je, po ugovoru, Traore još uvijek njihov igrač. To bi značilo da Odense ipak mora platiti odštetu kako bi uzeo Afrikanca. Na koji će se način riješiti cijela situacija još se ne zna.

Nakon uspješno ostvarenog spasa iz kluba je otišao i trener Zoran Vulić, a zamijenio ga je još jedan bivši Hajdukovac, Ante Miše. Novom će treneru trebati svo znanje kojeg ima kako bi Istru 1961 uspio spasiti, tim više što se iduće sezone liga smanjuje i time je ovogodišni spas još teži od prošlosezonskog.

Na sve probleme koje ima Miše, treba dodati i činjenicu da se još ne zna hoće li Asim Šehić ostati u Istri, ili će promijeniti klub. Najbolji strijelac Puljana u protekloj sezoni, imao je nekoliko loših nastupa i sukoba s navijačima, no bio je jedan od ključnih karika za ostanak u prvoligaškom društvu. Bez njega bi napad Istre bio znatno oslabljen i bez jakog i provjerenog pojačanja, borba za spas postala bi svojevrsna nemoguća misija.

U pripremnom razdoblju momčad je odigrala pet utakmica. Uvjerljivo je poražena slovenska Mura, a pao je i iranski Steel Azin. Neodlučeni su rezultat Puljani izvukli s HIT Goricom, a protiv poljske Jagiellonije glatko su izgubili. U posljednjoj utakmici nasuprot Istri stao je Pomorac iz Kostrene koji je odigrao bolje od protivnika i može žaliti što je odigrao samo 1:1.

Događanja u i oko kluba te pripremni dvoboji daju jasno do znanja da je pred Istrom 1961 jako teška sezona u kojoj bi spas bio ogroman uspjeh. Obzirom da se prije svega nekoliko mjeseci slavio dolazak Mihaila Ščeglova na mjesto predsjednika kao rješenje svih problema, takva je situacija ipak dosta razočaravajuća za sve koji navijaju, ili simpatiziraju za klub.

Plus u odnosu na prošlu sezonu

Pluseve u odnosu na prošlu sezonu je u pulskim redovima stvarno teško naći. Situacija unutar kluba je teška i puna problema kao i proteklih sezona. Stadion i dalje nije gotov i ne zna se kada će biti. Momčad je po kvaliteti igrača, barem na papiru, lošija od prošle godine.

Jedino što bi moglo biti plus je da je ostalo nekoliko igrača koji su prošle sezone izborili ostanak. Za razliku od igrača koji se nikada nisu našli u takvoj situaciji, oni imaju iskustva grčevitoj borbi za ostanak i to bi im s jedne strane moglo pomoći u samom pristupu i s druge spriječiti da ih pritisak sputa u odlučujućim utakmicama.

Minus u odnosu na prošlu sezonu

Odlasci Lisjaka, Bodrušića, Chaga, Šrvljuge, Okića, Tadića i Mašića veliki su hendikep za Istru 1961. Svaki od tih igrača je, tko više, tko manje, doprinio ostanku. Neki od njih su čak i bili ključni. S druge strane došlo je malo pojačanja, koja uz to još moraju dokazati da su na nivou kvalitete igrača koji su otišli.

Momčad je po kvaliteti slabija od prošlogodišnje. Obzirom da se ta momčad jedva spasila i da ove godine ispada i više klubova, posao Puljana graniči s nemogućim. To naravno vrijedi, računajući da Šehić ostaje, jer ako i jedini napadač koji je u protekloj sezoni konstantno zabijao ode iz kluba, Istra 1961 već može polako razmišljati o drugoj ligi.

Očekivanja

Optimistično: Mirni spas i sredina tabele

Realno: Grčevita borba za opstanak

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!