Nogomet

"Šahtar je idealno rješenje za Eduarda"

Tomislav Pacak, Marin Vuković • ponedjeljak, 19.07.2010.
"Šahtar je idealno rješenje za Eduarda"
Foto: Davor Sajko

Dvojica napadača hrvatske reprezentacije ovih su dana saznali svoje nove destinacije. Eduardo da Silva u novoj će sezoni pojačati redove ukrajinskog prvaka Šahtara, dok će Mario Mandžukić novi izazov potražiti u njemačkom Wolfsburgu. Izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić za Sportnet.hr je procijenio što Dudu i Mandža mogu očekivati u novoj sredini...

Vijest da će Eduardo da Silva napustiti redove Arsenala i preseliti na istok, prema Ukrajini, kod mnogih je izazvala negativne reakcije. "S konja na magarca" moglo se čuti iz usta mnogih navijača i ljubitelja nogometa, no izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić smatra da se uopće ne radi o koraku unatrag.

"Smiješno mi je takvo pitanje, mislim da je to idealno rješenje!", rekao je Bilić za Sportnet.hr. "Naravno, Arsenal je super klub, ali Šahtar je također veliki klub u europskim okvirima. Siguran sam da je ovo dobro rješenje za Eduarda, da će u Šahtaru napraviti svoj potpuni povratak."

Usprkos hvalospjevima od strane Arsenea Wengera i produženom ugovoru s Topnicima, Eduardo se na Emiratesu našao na marginama, uz vrlo malo prilika da pokaže što doista zna. Bilić smatra kako će mu u Šahtaru to itekako poći za rukom. "On je sada zaliječio ozljede, spreman je i nedostajala mu je samo pozornica na kojoj bi pokazao sve svoje mogućnosti. Šahtar njemu po svemu odgovara, oni igraju vrlo ofenzivno i natječu se u snažnoj ligi, zapravo idealnoj za Eduarda", smatra izbornik.

"Šahtar je bitan klub bez obzira igra li Ligu prvaka ili Europsku ligu, s njima nitko ne želi igrati. Usto imaju zaista fenomenalne uvjete za rad, odličnog trenera, a sigurno neće imati problema ni s prilagodbom jer uz kapetana Darija Srnu uz njega su u klubu još četvorica ili petorica Brazilaca. Ja sam jako sretan zbog njega jer je Šahtar u ovom trenutku za njega idealno rješenje", dodao je Bilić.

Još će jedan napadač hrvatske reprezentacije ovoga ljeta promijeniti sredinu. Nakon što je u dresu Dinama odigrao samo jednu službenu utakmicu ove sezone, Mario Mandžukić maksimirske će ruševine zamijeniti prekrasnom Volkswagen Arenom. Izbornik Bilić i njegov stručni stožer zadovoljni su i ovim transferom i očekuju novi iskorak sada već bivšeg modrog napadača.

"Mandžukić je malo drugačija priča, ali smo također zadovoljni zbog raspleta. On je htio ići, htio je novi izazov, a Bundesliga je liga po njegovoj želji. Također ga čeka odličan trener i sjajno okruženje za rad, zna njemački jezik i neće imati problema s prilagodbom. On je nama u reprezentaciji već i dosad bio jako bitan, pa očekujemo da će sad u Wolfsburgu napraviti još jedan iskorak. Wolfsburg je ambiciozan klub koji želi eventualno ponovno konkurirati za naslov prvaka Njemačke", kazao je Bilić.

Jedno je sigurno, uoči početka novog kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2012. godine od iznimne je važnosti da imamo raspoloženu napadačku liniju i širok izbor. Nadamo se da Eduardov prelazak iz Topnika u Rudare znači i konzistentnu minutažu, a u konačnici i dobru golgetersku formu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.07.2010. u 07:30
    ma bitno da igra, možda je ukrainska liga slabija od engleske ali ne toliko, tamo ne "lome" i tuku ko u engleskoj. bit će odmorniji i spremniji za repku. uostalom, dok je igrao za Dinamo, bio nam je glavna špica u repki tako da to nema preveliku ulogu, dapače, šta se tiče repke to je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • beaver20.07.2010. u 07:13
    glavno da igra i nije ozljedjen ...a ostalo ce doci...
    beaver
  • Obrisan korisnik20.07.2010. u 06:00
    shimano kad je dudu dao najvise golova u repki nego kad je igrao u HNL-u hehehe, izmedju ostalog i englezima u zagrebu
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX20.07.2010. u 00:36
    Tu misliš na Taylora i slične? Vjeruj mi da ukrajinci nisu nista manje dobri u obrani nego oni iz premiershipa :)
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik19.07.2010. u 20:16
    Da,bitno je da igra,ali ipak i ono gdje igra utječe na kvalitetu. Jer ipak nije isto igrati u Ukrajinskoj i Engleskoj ligi,kao što nije isto zabijati golove pokraj manje dobrih branića i onih najboljih na svijetu,a znamo da takvi igraju za reprezentacije i da će upravo protiv tih najboljih trebati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik