Nogomet

Beskućnici ipak idu na SP

Ivana Strahija • nedjelja, 25.07.2010.
Beskućnici ipak idu na SP

Ipak se našlo dobrih ljudi koji će hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji beskućnika omogućiti odlazak u Brazil, na Svjetsko prvenstvo beskućnika.

Kad smo krajem lipnja pisali da je put za hrvatske beskućnike u Rio de Janeiro pod velikim upitnikom zbog nerazumijevanja Hrvatskog nogometnog saveza, ostali smo zaprepašteni izjavama odgovornih u kući hrvatskog nogometa, da za beskućnike novca nema. Iako se u HNS-u novac troši na stvari daleko profanije stvari nego što je ova svrha, srca nogometne vlade ostala su hladna.

No, nisu ostala ona Ministarstva socijalne skrbi te Zaklade Primorac, koji su se pobrinuli i za opremu i za avionske karte do Brazila, u vrijednosti od 130 tisuća kuna. Tako će naša reprezentacija beskućnika ipak vidjeti najljepšu plažu na svijetu, Copacabanu, pored koje su, u centru Ria, uređena tri igrališta i gledalište za 5000 ljudi. Natjecanje započinje 19. rujna, traje sedam dana, a same se utakmice igraju dvaput po sedam minuta na igralištu dimenzija 22 puta 16 metara. Na Svjetskom prvenstvu sudjeluje 56 reprezentacija, sve uz podršku svojih saveza, osim Hrvatske.

Vezane vijesti

Koliko druge zemlje ozbiljno shvaćaju mogućnost da se kroz nogomet promijeni nečiji život i da ga se postavi na noge svjedoči primjer iz britanskog Coventryja. Jedna tamošnja malonogometna momčad, Warwick Athletic, koja broji dvadesetak članova, organizirala je akciju skupljanja novca za Svjetsko prvenstvo beskućnika i u 24 sata odigrala 24 utakmice s isto toliko različitih protivnika.

Momci, potpuni amateri i entuzijasti, skupili su 1500 funti. Nije mnogo, ali je to samo jedna od akcija u Britaniji, gdje mnoge obične udruge građana, mali klubovi i pojedinci, žele podržati hvalevrijednu akciju. 24 sata nogometa za Rio dobilo je i veliku medijsku pažnju, kojom je skrenuta pozornost na problem beskućništva.

"Danas ne mogu pomaknuti ni mišić, moram čestitati svakom igraču koji je sudjelovao u našem maratonu. Svi koji su igrali protiv nas i svi koji su nas pratili s tribina dobro su se zabavili, a mi smo ponosni sami na sebe, jer ne postoji vrjednija akcija negoli pomoći nekome da dođe do krova nad glavom. Svaki od nas je nakon utakmica otišao svom domu, nadam se da će i momci koji nastupe u Riju dobiti mogućnosti promijeniti svoje životne okolnosti", rekao je David Gibb iz Warwick Athletica.

Nadajmo se da će i u Hrvatskoj proraditi svijest o društvenoj odgovornosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.07.2010. u 15:52
    moje čestitke markoviću,još jednom je nadmašio sam sebe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2010. u 14:35
    samo naprijed dečki...
    Obrisan korisnik
  • cameosis25.07.2010. u 14:29
    odmah mi pozli kad ovo kad pročitam ... hns nema novce za reprezentaciju beskućnika? ma svaka im čast! troše na svakako dr*anje a ne na pozitivne projekte ... žalosno je da ovo nije iznenađenje. ministarstvu socijalne skrbi i zakladi primorac sve pohvale.
    cameosis
  • jugoplastika25.07.2010. u 13:15
    Markoviću seljačino, sramotiš nas gdje god stigneš
    jugoplastika