Ostali sportovi

Perković visi o tankoj niti

Maja Giljanović • utorak, 27.07.2010.
Perković visi o tankoj niti
Foto: Kristijan Komarica

(Iz Barcelone za Sportnet.hr Maja Giljanović) Hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković slovila je za jednu od najvećih kandidatkinja za najviši plasman na Europskom prvenstvu u Barceloni, ali nakon prve kvalifikacijske skupine zauzima tek sedmo mjesto i u drugoj je skupini, u kojoj svoju šansu vidi i bivša rekorderka Vera Begić, ne smije prestići više od pet natjecateljica.

Hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković u prvoj je kvalifikacijskoj skupini bila neprikosnovena kandidatkinja za osvajanje prvog mjesta, 20-godišnjakinja je u 2010. svoj osobni rekord produljila sve do 66,85 metara, što je trenutno drugi najbolji rezultat na svjetskim tablicama (iza 67,78 m Nadine Müller) i gotovo dva metra bolji hitac od druge najbolje u prvoj skupini Natalije Sadove (65,01 m).

Sandra je svoju neupitnu vrijednost pokazala i na mitinzima iz serije Dijamantne lige - izborila je treće mjesto u Dohi i u Parizu, a New York je osvojila i trenutno je u ukupnom poretku bacačica diska u Dijamantnoj ligi na izvrsnom drugom mjestu, ali u Barceloni danas nije bio njen dan.

Od 60 metara koliko je garantiralo prolaz u finale, europska juniorska prvakinja bacila je dva metra i 30 centimetara manje i na koncu zauzela sedmo mjesto od 12 natjecateljica među kojima Komulainen nije bacila nijedan ispravan hitac.

Perković je u prvoj seriji bacila ispod 50 metara, na samo 49,25 m dovoljnih za deveto mjesto, u drugoj je seriji bacila 57,70 m i izbila na šesto mjesto, a u trećoj je prestupila. Desnom nogom zagazila je na crtu i uzalud joj hitac na otprilike 60 metara, suci ga zbog prijestupa nisu mjerili, a da stvar bude još i gora pobrinula se Monique Jansen.

Nizozemka je, nakon 55,09 m i 55,83 m, u posljednjem pokušaju bacila 57,75 m i za pet centimetara Perković iz ruku izbila šesto mjesto i ostavila je da u neizvjesnosti čeka rasplet druge kvalifikacijske skupine, u kojoj svoju priliku vidi i bivša hrvatska rekorderka Vera Begić. Riječanka je u Palmanovi 1. svibnja disk bacila na 58,53 m, bude li i ovog puta na oko 58 metara izborit će finale Europskog prvenstva.

U drugoj su skupini među ostalima i Müller, Nicoleta Grasu (63,78 m), Žaneta Glanc (62,16 m), Vera Pospišilova-Cehlova (63,40 m), a više od 57,70 m u 2010. su bacile i Sajkina (61,93 m), Karšak (60,82 m), Potepa (60,81 m), Bordignon (59,05 m) i Larsson (57,71 m).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!