Ostali sportovi

"Pokazati za što sam radila cijele sezone"

Maja Giljanović • utorak, 27.07.2010.
"Pokazati za što sam radila cijele sezone"
Foto: Dejan Popek

(Iz Barcelone za Sportnet.hr Maja Giljanović) Prošle godine u Novom Sadu Sandra Perković osvojila je naslov europske juniorske prvakinje, a 365 dana poslije jedna je od najvećih kandidatkinja za odlazak do kraja i na smotri najboljih europskih bacačica diska u kategoriji seniorki. 20-godišnjakinja u kvalifikacijama nije pokazala zbog čega je u najužem vrhu na svjetskoj top-ljestvici, ali bogatija za iskustvo najlošijeg hica sezone u najdelikatnijem mogućem trenutku, u sutrašnjem finalu može biti jedino bolja.

Sandra Perković je prošle godine, svježe nakon osvajanja naslova europske juniorske prvakinje, na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Berlinu izborila finale i na koncu zauzela deveto mjesto, a nepunu godinu dana kasnije u Barcelonu je na Europsko prvenstvo doputovala kao jedna od najvećih kandidatkinja za odlazak do kraja. "Od Europljanki sam ove sezone izgubila samo od Grasu" (u Parizu na mitingu Dijamantne lige, op.a.) "protiv svih drugih sam okusila slast pobjede i mislim da sam s punim pravom u najužem krugu favorita", izjavila je 20-godišnjakinja prije nego se otisnula put Španjolske.

I u Zagrebu je bila svjesna potencijalne mine u kvalifikacijama: "Svaka pogreška se skupo plaća, samo su tri hica i nema puno prostora za popravni". Koliko god je otvorila "svo četvero očiju", toliko kad je kucnuo čas kvalifikacija ipak nije bila na visini zadatka, u prvoj je skupini zauzela sedmo mjesto i čekala ju je neizvjesnosrt do okončanja druge skupine u kojoj je bolji rezultat od njenih 57,70 m u 2010. bacilo 10 natjecateljica.

"Bilo je vruće, oznojile su mi se ruke, a i podloga je vrlo skliska. Bacila sam daleko najslabije ove sezone, ali su mi se poklopili rezultati ostalih", izjavila je hrvatskim novinarima nakon što su svoj nastup završile i natjecateljice u drugoj skupini i nakon što je shvatila da je u finalu kao 10. od 12 najboljih diskašica Europe. U prvom, pak, trenutku, nakon privremenog sedmog mjesta i u opasnosti eliminacije, ljuta i razočarana, nije bila raspoložena za komentar.

Na kraju je zaključila: "Nakon ovakvih kvalifikacija za finale nema nikakvog pritiska, izaći ću sutra na zaletište s jedinim ciljem da pokažem za što sam radila cijele sezone".

Najveće rivalke u sutrašnjem finalu od 18:30 sati Perković će biti vlasnica najduljeg hica u kvalifikacijama Grasu (62,10 m), vlasnica najduljeg hica sezone (67,78 m) Nadine Müller (60,54 m), svoju šansu vidi i Wioletta Potepa (60,45 m), ali prvi joj je zadatak da izvuče pouku iz kvalifikacija i bogatija za iskustvo koje bi radije da joj se nije ni dogodilo, pokaže koliko može. A može i više od devet metara bolje od 57,70 m.

Bivša hrvatska rekorderka Vera Begić je jedan od dva ispravna hica bacila na 55,04 m i osvojila 16. mjesto: "Dala sam najbolje što sam mogla u danim uvjetima, puhao je nepovoljan vjetar, zaletište je sklisko kao led, a zbog ozljede leđa nisam smjela forsirati. Šteta jer se otvorila velika prilika, ne pamtim kad je na velikom natjecanju za finale bilo dovoljno baciti niti 56,50 metara" (56,32 m je bacila Svetlana Sajkina i kao 12. izborila finale, op.a.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2010. u 19:00
    ajde Sandra, ajde Sandra, go, go go!!!
    Obrisan korisnik