Nogomet

Kraj hrvatskog iskrcavanja u Normandiji

Borna Rupnik • utorak, 27.07.2010.
Kraj hrvatskog iskrcavanja u Normandiji
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski nogometaši do 19 godina nisu se uspjeli plasirati u finale Europskog prvenstva u Francuskoj. Domaćin je s nama dobro poznatih 2:1 osigurao završni obračun protiv Španjolaca...

FRANCUSKA - HRVATSKA 2:1 (1:1)

Europsko prvenstvo U19, Caen (Francuska)
Sudac: Vladislav Bezborodov (Rusija)

Strijelci: 0:1 - Ademi (3), 1:1 - Kakuta (37), 2:1 - Bakambu (83)

Francuska: Diallo, Nego, Mavinga, Faure, Kakuta, Fofana, Tafer (od 75' Bakambu), Sunu (od 68' Lacazette), Griezmann, Coquelin i Kolodziejczak. Izbornik: Francis Smerecki.

Hrvatska: Delač, Vrsaljko, Rugašević, Andrijašević (od 74' Punčec), Glumac, Ademi, Ozobić, Tičinović (od 58' Kramarić), Vukušić, Jonjić i Pamić. Izbornik: Ivica Grnja.

Žuti kartoni: Rugašević (56), Vrsaljko (59), Punčec (79)

Hrvatska u polufinalu velikog natjecanja u Francuskoj igra protiv domaće reprezentacije, a nakon našeg vodstva Francuzi preokreću rezultat i prolaze u finale. Zvuči vam poznato? Dogodilo se i našim mladim nadama u Normandiji.

A bolje za Hrvatsku na stadionu u Caenu nije moglo početi. Igrala se tek treća minuta kada je Zvonko Pamić ubacio iz slobodnog udarca, a Arijan Ademi nadvisio svog čuvara i poslao loptu preko pod prečku za hrvatsko vodstvo. U sljedećem napadu na skoku je ostao Franko Andrijašević, koji je umjesto Renata Kelića ponio kapetansku vrpcu, ali nije bio precizan.

Hrvatska se potom usredotočila na obranu i prepustila inicijativu Francuzima, ali je brzim transformacijama u napad te iz povremenih prekida znala ponovno naznačiti prijetnju. Ipak, Yannis Tafer našao se u dobroj situaciji u 18. minuti, Matej Delač bio je siguran na jedan udarac iz daljine nekoliko minuta poslije, a u 32. minuti Hrvate je spasio okvir gola, nakon što se spretni Gilles Sunu izborio za prostor za udarac unutar naših 16 metara.

No, koncentracija je popustila osam minuta prije odlaska na odmor. Mario Tičinović glavom je servirao loptu za Gaela Kakutu, mladu nadu Chelseaja, koji je rutinski realizirao čistu situaciju pred Delačem te se u drugo poluvrijeme ušlo s neodlučenih 1:1.

Nezadovoljni Tičinović

Marija Tičinovića u 58. minuti zamijenio je Andrej Kramarić, a hrvatskoj desetki taj potez nije najbolje "sjeo". Jasnom je gestikulacijom pri izlasku s terena pokazao da se ne slaže s odlukom izbornika Ivice Grnje.

Francuzi su tada odlučili snažno pritisnuti i unijeli su malo nervoze u naše redove, a najbolju su priliku imali preko Antoinea Griezmanna u 51. minuti, no Delač se dobro snašao na lopti koja se odbila točno ispred njega. U nastavku akcije neprecizan je glavom bio Gueida Fofana.

Šime Vrsaljko potom je riskirao isključenje, Tomislav Glumac zamalo je skrivio jedanaesterac, a Hrvati su ruke podigli nakon starta Chrisa Mavinge na Andreju Kramariću u kaznenom prostoru Francuza, no ruski je sudac ostajao nijem.

Delač je vršcima prstiju u 78. minuti skrenuo pokušaj svježeg Alexandrea Lacazettea, ali pet minuta poslije više mu nije bilo spasa. Francis Coquelin napravio je malo nereda u hrvatskoj obrani i poslužio još jednu francusku zamjenu, Cedrica Bakambua, koji mirno cilja suprotni kut za konačnih 2:1. Kramarić je nedugo zatim pucao preko gola, a ni Roberto Punčec nije pronašao metu u samoj završnici.

Francuzi će u borbi za titulu odmjeriti snage sa Španjolcima, koji su u prvom polufinalu svladali Engleze 3:1. Hrvatima, međutim, ostaje zadovoljstvo viđenim i postignutim na Europskom prvenstvu - osiguran je i plasman na Svjetsko prvenstvo - te se kući vraćaju uzdignutih glava.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack28.07.2010. u 16:25
    Kolko je to zapravo podvig najbolje govori činjenica da samo 6 euro ekipa ide na SP na kojem sudjeluju 24 ekipe..Zamislite si samo kolko bi teško bilo A repki plasirat se među 6 najboljih sastava Europe nebi li osigurali SP,pa konkurencija je prebrutalna..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 14:51
    Nažalost, nije mogao igrati Maglica, Vukušić i Kramarić nisu na njegovom nivou, dapače nisu uopće dovoljne kvalitete za ovu repku. Mada možda jednostavno nisu u formi. Čudna mi je zamjena Tičinovića, ne toliko što je on bio nešto posebno dobar, već je Vukušić igrao kriminalno loše, a vjerojatno bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 10:19
    Očito nam odgovara francusko tlo za nogomet! xD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 10:14
    Ovo je u stvari nevjerojatan uspjeh. Treba samo usporediti uvjete u kojima treniraju mladi Španjolci i Francuzi i naši dečki. Da smo ušli u 2. poluvrijeme s 1:0, teško bi nas dva puta probili jer smo prilično dobro stajali na terenu cijelu utakmicu. Šteta za grešku Tičinovića. Previše je bilo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 00:25
    greska se svakome dogodi al ona reakcija nakon kaj ga je izvadil!! katastrofa. nema postovanja, nema nista :)) vukusic i ticinovic, zvijezde iz splita. ma to!! ima svugdje takih zvijezda, u svakom selu, samo kaj ova dva imaju menadjere i automobile
    Obrisan korisnik