Nogomet

"Darežljivci" Subašić i Badelj

Vedran Babić • ponedjeljak, 02.08.2010.
"Darežljivci" Subašić i Badelj
Foto: Duje Bonačić

Većina europskih klubova još uvijek prolazi kroz pripreme odrađujući prijateljske utakmice, a naši su prvoligaši s prvim danom kolovoza već zaključili drugo prvenstveno kolo. Za razliku od prvog kola u kojem su gosti doživjeli fijasko ne osvojivši ni bod, u protekla tri dana stvari su se ipak bitno promijenile. Gostujući sastavi su ubilježili četiri pobjede, domaći dvije, a dva su susreta završena bez pobjednika.

Glavna priča kola je svakako neočekivano slavlje Gračanove Rijeke na Maksimiru na krilima raspoloženog vratara Roberta Lisjaka. Nogometaši Dinama očito su mislima već bili u uzvratnoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka sa Šerifom pa se tako u strijelce upisao i Ivan Rodić, čije su napadačke kvalitete za vrijeme njegova boravka na Poljudu među splitskim navijačima često bile predmetom sprdnje.

Splićani su uzeli bod u Gradskom vrtu i sada se mogu okrenuti uzvratu protiv bukureštanskog Dinama iako su sigurno i sami svjesni da imaju golemih problema. Subašić je ponovno kiksao, obrana i vezni red i dalje su nesigurni, no eto, raspoloženje će im barem malo popraviti činjenica da poslije dva kola imaju bod više od zagrebačkog Dinama.

Novi prvoligaš Split uspješno je priveo kraju premijeru na domaćem terenu u Prvoj HNL visokom pobjedom nad Varaždinom u prekrasnom ambijentu Parka mladeži, Zadar je stigao do važnih bodova protiv Karlovca, a Šibenik je i u drugoj utakmici ostao bez postignutog pogotka i dao naslutiti da ga čekaju teški dani glede osiguravanja prvoligaškog statusa.

Zagreb i Slaven su također ubilježili pobjede i zajedno s Rijekom drže vrh tablice dok su u zagrebačkom derbiju tri boda pripala Lokomotivi iako je Hrvatski dragovoljac ponovno odigrao solidnu utakmicu. A da možda u idućem kolu Sigećani pokušaju odigrati loše? Možda će onda i uspjeti osvojiti poneki bod...

Igrač kola

U slavljeničkom ambijentu Parka mladeži najviše se istakao bivši igrač Željezničara, Sead Bučan. Brzim i nepredvidljivim kretanjem držao je mladu varaždinsku obranu pod konstantnim pritiskom i kao rezultat toga postigao dva pogotka. Dovoljno za delirij brojnih pristaša crvene boje i najavu dobre sezone za Hajdukova "mlađeg brata".

Pogodak kola

Sasvim sam i neometan, Srđan Vidaković se na 25 metara udaljenosti od Subašićeva gola namjestio, naciljao i neobranjivo pogodio u donji lijevi kut hrvatskog reprezentativca za vodstvo Osijeka 1:0. Treneru Poklepoviću ostaje pojasniti svojim igračima vrlo zahtjevnu filozofiju koja kaže da se suparnički igrač ne smije naći na 25 metara od vašeg gola, a da oko njega nigdje u blizini nema veznih igrača koji bi ga adekvatno pokrili.

Potez kola

Junak riječke pobjede u Maksimiru, Robert Lisjak, u drugoj je minuti susreta fantastično reagirao na dalekometni udarac Ibaneza koji je na putu do gola skrenuo Slepička. Lisjak je ostao na krivoj nozi, ali se odlično snašao i u okretu ipak zaustavio loptu malo prije gol crte.

Tragičar kola

Konkurencija u ovoj rubrici bila je prilično bogata: Subašić, Krševan Santini, Badelj...Svi su oni svojim kiksevima izravno utjecali na konačne ishode, ali na kraju sam se ipak odlučio za potonjeg koji je efektnim autogolom podario Rijeci tri boda pogodivši glavom neobranjivo pored svog vratara Lončarića.

Izjava kola

U najavi susreta Zadar - Karlovac trener gostiju Igor Pamić je izjavio: "Zadar nas je stvarno jedini razbio igrom u prošlom dijelu sezonu kad smo igrali na Stanovima. Dalibor Zebić je možda njihov najbolji igrač, mi smo na na velikim iskušenjima, ali smo spremni odgovoriti tim zahtjevima." Konačan rezultat 2:0 u korist domaćina pokazuje da možda ipak nisu spremni.

Promašena prognoza kola

Bernard Jurišić je pisao da će Rijeka ponovno "skinuti gaće već pri prolasku kroz Gorski Kotar", a Borna Rupnik da će Rijeka "pozitivni rezultat tražiti tek poslije Dinama". I naravno, kada budete toliko sigurni u nešto, obično se dogodi iznenađenje. U koprodukciji Rodića, Lisjaka i Badelja Rijeka je šokirala Maksimir, Jurišića i Rupnika, ali i moju malenkost. Da ipak ne budem do kraja okrutan, istaknut ću kako je navedeni prognozerski duo majstorski pogodio pobjede Slavena i Splita te remi Osijeka i Hajduka. Pa neka sad netko kaže da nisam zlatan...

Debitant kola

Ulaskom u 54. minuti 18-godišnji Splitov igrač Marko Tešija je upisao prvoligaški debi i brzo zadivio domaću publiku nekolicinom dojmljivih poteza, a uz to je i na njemu napravljen jedanaesterac za četvrti pogodak. Nekoliko je puta "izvozao" varaždinsku obranu i pokazao da se u njemu krije veliki potencijal.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Pezer04.08.2010. u 03:16
    Ma Subasic je bio dobar,ali bio je ozlijeđen i nije igrao a oni ga stavne nespremnog protiv Dinama iz Bukuresta i on ozlijeđen malo obnovi ozljedu i opet i sto i u Osijeku nek stavi malog lovru kalinica na gol jednu utakmicu nek se subasic oporavi pa nije on slucajno onako branio proslu sezonu..
    Pezer
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 12:30
    Ako ovaj brani za našu repku, počet ću navijat za Sloveniju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 12:16
    subašić katastrofa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 09:47
    u biti, opće ne treba čitati druge članke, dovoljno je pročitati ovaj dnevnik... i to je to!
    Obrisan korisnik