Ostali sportovi

UFC 117: Silva Vs. Sonnen

Ratko Martinović • petak, 06.08.2010.
UFC 117: Silva Vs. Sonnen

UFC po prvi puta dolazi u Oakland i donosi odlične borbe među kojima je i okršaj trenutno najboljeg svjetskog borca Andersona Silve i velikog "lajavca" Chaela Sonnena. Ukoliko pogledamo roster, ovaj događaj bi se bez problema mogao nazvati i SAD vs. Brazil.

Anderson Silva nakon vrlo slabe prezentacije u Emiratima ima priliku sačuvati obraz i po sedmi puta obraniti pojas srednje divizije. Dana White je u afektu izgovorio vrlo grube riječi usmjerene ka velikom Brazilcu te se treba prisjetiti sličnih stvari iz prošlosti.

Naime, poslije slabe predstave nad Thalesom Leitesom White je izazvao Silvu nizom kritika na što je ovaj uzvratio najboljom predstavom u cjelokupnoj karijeri ponizivši Forresta Griffina. Nabrajanje Brazilčevih kvaliteta nije potrebno jer vjerujemo da svi znate pun arsenal vještina, a upitno je jedino hoće li ih ovaj puta i pokazati.

Nasuprot Silve stajat će kralj trash talka, Amerikanac Chael Sonnen. U zadnjih par mjeseci uvrijedio je gotovo sve, od Hrvatske (kazavši da bi nas njegov grad pokorio za petnaest minuta), do bivših protivnika i Silve. Za razliku od legendarnog Muhameda Alija Sonnen svojim izjavama gotovo nikoga nije oduševio, no od jedne prosječne američke zvjezdice postao je svjetski poznati "lajavac".

Kvalitete u ringu govore da je odličan hrvač koji ne preza od izmjene udaraca i čvrste borbe, ali isto tako je podložan polugama (7 od 10 poraza polugom) i nije udarački dominantan u parteru. Izgledi sa Silvom su mu realno gledano mali, što ne mora ništa značiti jer su srčanost, volja i borbenost na njegovoj strani i gledat ćemo odličnu borbu za pojas.

Velika najava je i borba između Jona Fitcha i Thiaga Alvesa. Fitch je zbog neslaganja s Whiteom konstantno u nemilosti iako u posljednjih osam godina ima skor 20-1 (jedini poraz od St. Pierrea prije dvije godine). Podloga mu je raznovrsna, vrlo je čvrst, vrstan hrvač, solidan udarač i iza sebe ima odličan kut.

Svog sutrašnjeg protivnika je već jednom nokautirao i Thiago Alves nakon četiri godine traži revanš. Nakon operacije mozga Brazilac je opet u sedlu i nokauterskom snagom želi svladati Fitcha te dobiti novu priliku protiv GSP-a od kojeg je izgubio u posljednjem meču prije godinu dana.

Ostale borbe donose nam okršaj najžilavijeg borca današnjice Claya Guide i Rafaela dos Anjosa, koji ima tri povezane pobjede u organizaciji te je u velikom naletu. Prije toga ćemo vidjeti sraz velike legende, člana kuće slavnih, UFC rekordera po pobjedama (17), čovjeka koji je nakon čak devet borbi nosio pojas, Matta Hughesa i vrlo neugodnog brazilskog parter majstora koji u posljednjih osam godina ima samo jedan poraz, Ricarda Almeide.

Prva borba glavnog programa je teškaški meč TUF pobjednika Roya Nelsona, koji je unatoč povećem trbuhu odličan udarač i parteraš te će se okušati protiv mlade zvijezde, Brazilca Juniora dos Santosa, koji je razornim boksačkim tehnikama "razbijao" redom Gonzagu, Yvela, našeg Filipovića, Struvea i nedavnog pobjednika nad Fedorom Fabricija Werduma. Ova borba je još jedan dokaz da je teška divizija pretrpana odličnim borcima, kao uostalom i cijeli UFC što nam ovakav fight card i prezentira.

Main Card (nedjelja, 04:00):
MW POJAS Anderson Silva (26-4) Vs. Chael Sonnen (24-10-1)
WW Jon Fitch (22-3-1) Vs. Thiago Alves (16-6)
LW Clay Guida (26-11) Vs. Rafael dos Anjos (14-4)
WW Matt Hughes (44-7) Vs. Ricardo Almeida (12-3)
HW Roy Nelson (16-4) Vs. Junior dos Santos (11-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!