Nogomet

Pobjeda Grčke u Beogradu, slavili Kuže i Kranjčar

Nikola Vlahović • srijeda, 11.08.2010.
Pobjeda Grčke u Beogradu, slavili Kuže i Kranjčar
Foto: EPA

Naš protivnik u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Grčka, pobijedila je Srbiju 1:0, a pobjede su upisala i dva naša trenera, Josip Kuže i Zlatko Kranjčar. Njemačka je remizirala s Danskom, dok je Kamerun "potopio" Poljsku. Pobjede su još zabilježili Wales, Slovenija, Argentina i Švicarska.

Bivši trener Dinama, a sada izbornik Albanije, Josip Kuže, sa svojom je reprezentacijom odradio prijateljsku utakmicu protiv Uzbekistana. Albanci su do prednosti došli u prvom poluvremenu, a taj je rezultat na semaforu ostao do kraja utakmice. Dvije reprezentacije iz Afrike međusobno su odmjerile snage, a to su Južna Afrika i Gana. Crne zvijezde na odmor su otišle s jednim golom minusa, a domaćine je u 42. minuti u vodstvo doveo K. Mphela te je utakmica završila s tim rezultatom.

Prvih petnaestak minuta utakmice između Austrije i Švicarske prošlo je u izjednačenom ritmu. Međutim, Švicarci su mogli povesti preko Hakana Yakina, koji je u 13. minuti pogodio vratnicu. U prvih 45 minuta Švicarska je imala nekoliko prilika, međutim, obrana Austrije zaustavila je sve njihove pokušaje. Švicarci su svoju nadmoć okrunili golom u 73. minuti, a strijelac je bio Moreno Costanzo, koji je u igru ušao dvije minute prije nego je doveo svoju momčad u vodstvo.

Hrvatski trener na klupi Crne Gore, Zlatko Kranjčar, u prijateljskoj utakmici je odmjerio snage sa Sjevernom Irskom. Crnogorci su došli u vodstvo minutu prije kraja prvog poluvremena, a strijelac je bio napadač Rijeke, Đalović. Cicini izabranici u drugom poluvremenu postigli su i drugi gol, a ponovno je mrežu Sjeverne Irske zatresao Đalović. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao te Kranjčar može biti zadovoljan igrom svojih igrača.

Danska je na stadionu Parken ugostila Njemačku, koja je nastupila u šarenom sastavu. Prvi udarac koji je išao prema vratima Sorensena uputio je u 12. minuti Christian Trasch, ali vratar Danske je obranio njegov pokušaj. Međutim, Elf je došao u vodstvo u 19. minuti, a na asistenciju Hitzlspergera, Sorensena je matirao Mario Gomez. Premda su Danci imali nekoliko prilika, u 73. minuti su primili i drugi pogodak. Prednost Njemačke je u 73. minuti povećao Patrick Helmes. Međutim, odmah nakon što su krenuli s centra Danci su smanjili rezultat, a Wiesea je svladao Rommedahl. Tri minute prije kraja utakmice Danska je došla do izjednačenja, a za 2:2 je pogodio Mads Junker.

Poljska se u utakmici protiv Kameruna našla u rezultatskom zaostatku nakon pola sata igre. Naime, tada je mrežu Poljaka pogodio napadač Intera, Samuel Eto'o. Do odmora Poljaci nisu uspjeli izjednačiti te se na pauzu otišlo s prednošću Kameruna. U nastavku je Kamerun povećao svoju prednost, a strijelac je ponovno bio sjajni Eto'o. Pobjedu Kameruna potvrdio je četiri minute prije kraja utakmice Aboubakar.

Naš protivnik u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Grčka, odmjerila je snage sa Srbijom. Novi izbornik Grčke na teren je poslao formaciju 4-3-1-2. Premda je Srbija imala inicijativu u prvih 45 minuta, na odmor se otišlo s prednošću Grčke. Pred sam kraj prvog poluvremena vratara Srbije matirao je Dimitrios Salpingidis. Srbi su mogli izjednačiti u 57. minuti, ali je udarac Zorana Tošića pogodio gredu. Dobru priliku je imao i Nikola Žigić, međutim, nije uspio svladati vratara Grčke. Srbi su bili bolji i imali su više prilika, ali nisu uspjeli izjednačiti te je Grčka upisala novu pobjedu. Srbija je tijekom 90 minuta uputila osam udaraca prema golu Grčke, a šest ih je išlo u okvir gola, dok je Grčka samo četiri puta ugrozila vratara Srbije.

Irska je na novom stadionu Aviva ugostila Argentinu, a na klupi Irske nije se našao Giovanni Trapattoni, koji je morao na operaciju zbog bolova u trbuhu. Gaučosi su agresivno krenuli od prve minute, a do prednosti su došli u 20. minuti. Gol je postigao novi igrač Reala, Angel Di Maria. Igrači Argentine dominirali su čitavih 90 minuta, a svoje prilike nisu iskoristili Fernando Gago i Gonzalo Higuain. Pobjeda Argentine je sasvim zaslužena te je mogla biti i uvjerljivija.

Naši susjedi Slovenci nakon dobrih igara na Svjetskom prvenstvu, u terminu prijateljskih utakmica ugostili su Australiju. Nakon prvog poluvremena semafor je pokazivao rezultat kao i na početku utakmice, 0:0. Ipak, u nastavku utakmice Slovenci su došli do prednosti. Vratara Klokana u 78. minuti svladao je Dedič. Na samom kraju utakmice Slovenci su došli i do drugog gola, a strijelac je bio Ljubijankič.

Wales je u vodstvo protiv Luksemburga doveo Cotterill u 35. minuti. Međutim, gosti su se u utakmicu vratili pred kraj prvog poluvremena, a za poravnanje rezultata zaslužan je Kitenge. Wales je ponovno poveo na početku drugog poluvremena zahvaljujući jedanaestercu kojeg je realizirao J. Ledley. U 55. minuti Wales je ima dva gola prednosti jer je vratara Luksemburga matirao A. King. Do kraja utakmice Luksemburg je ostao s igračem manje, a četvrti gol za Wales je zabio Williams, dok se za totalni "potop" gostiju pobrinuo Bellamy postigavši peti pogodak.

Prijateljske utakmice:

Srbija - Grčka 0:1

Poljska - Kamerun 0:3

Danska - Njemačka 2:2

Crna Gora - Sjeverna Irska 2:0

Austrija - Švicarska 0:1

Albanija - Uzbekistan 1:0

Wales - Luksemburg 5:1

Slovenija - Australija 2:0

Irska - Argentina 0:1

Južna Afrika - Gana 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 11:48
    hm, jesam ja bio pijan i ovdje vidio još dva komentara koji kritiziraju jadno napisan tekst, ili je njegova milost Cenzor pružio svoju pravednu ruku? ljudi, ovo vam je skroz lame.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 01:12
    ceterum censeo carthaginem esse delendam
    Obrisan korisnik