Ostali sportovi

Naši plivači opet uspješni

Mislav Sajko • nedjelja, 22.08.2010.
Naši plivači opet uspješni
Foto: FaH

Nakon odličnih utrka na EP-u prošle godine naši plivači s invaliditetom ponovno su bili uspješni i to na Svjetskom prvenstvu. Od 15. do 21. kolovoza je održano 2010 IPC Swimming World Championship u Eindhovenu, odnosno SP u plivanju za osobe s invaliditetom. Od 36 država koju su nastupile našla se i Hrvatska sa svojim velikim adutom Mihovilom Španjom.

Veliki uspjeh su ostvarili naši paraolimpijci na Svjetskom prvenstvu u Eindehovenu. U ukupno 13 finala naši reprezentativci su osvojili ukupno šest medalja, pet u muškoj konkurenciji i jednu u ženskoj, donijevši Hrvatskoj 20. mjesto u broju osvojenih medalja. Osvojili su dva zlata, dva srebra i dvije bronce, dok se među njima najviše istaknuo "Gospar" Mihovil Španja sa čak četiri medalje te jednim četvrtim. mjestom.

Uz osvojene medalje Španja je postavio dva svjetska rekorda u svojoj S7 (400 slobodno) i SB6 (100 prsno) kategoriji, što ga svrstava među najuspješnije plivače na SP. Uz Španju vrijedi istaknuti Kristijana Vincetića te Sanju Milojević koji su oboje osvojili brončana odličja.

Prvi dan SP je za naše reprezentativce prošao kao iz snova. U tri izborena finala (Španja, Vincetić i Brzak) su osvojena dva odličja; zlatnog i brončanog sjaja. Prvo finale je otplivao Antun Brzak osvojivši pritom 6. mjesto na 400 slobodno u kategoriji S6. Istu disciplinu, ali sa više uspjeha, je plivao Mihovil Španja koji je osvojio 1. mjesto. Mihovil je na 400 slobodno bio tek za sekundu bolji od drugoplasiranog što mu je uz naslov donijelo i novi svjetski rekord s vremenom 4:47.39. U disciplini na 100 m delfin plivač Kristijan Vincetić, inače plivač PK Dubrave, je osvojio 3. mjesto s vremenom 1:00.65 te je time zaključio veoma uspješan dan naših plivača s invaliditetom.

Drugog dana natjecanja Mihovil Španja je nastavio gdje je stao. U utrci na 100 m prsno, Mihovil je osvojio 1. mjesto te postavio novi svjetski rekord s vremenom 1:25.11 u kategoriji SB6. Sljedeći dan nije bio tako uspješan kao prethodna dva jer pritom nitko nije ostvario finale, ali je zato četvrti dan donio pet finala i dvije medalje. U glavnoj ulozi bio je Španja (dva finala i dvije medalje) te Vincetić i Sinovčić sa po jednim finalom, dok je u ženskoj konkurenciji nastupila Nataša Soboćan.

Mihovil je u finalu na 200 mješovito osvojio odlično 2. mjesto u kategoriji SM7 s vremenom 2:37.32, dok je u finalu sa Sinovčićem osvojio 2. mjesto odnosno 7. mjesto u kategoriji S7. Nastupom Vincetića na 100 slobodno (59.39 S9), koji je na kraju osvojio 8. mjesto, okončani su nastupi plivača tog dana. U ženskoj konkurenciji naša Nataša Soboćan je bila na 100 metara leđno 8. u kategoriji S7 s vremenom 1:45.09.

Petog dana SP izboreno je jedno finale gdje je nastupio Matija Grebenić. Matija je osvojio 8. mjesto na 200 metara slobodno u kategoriji S5 s vremenom 3:11.80. Predzadnjeg dana prvenstva ponovno su u glavnoj ulozi Kristijan Vincetić i Mihovil Španja s dva finala. Španja je u disciplini 50 metara delfin nakon napete utrke ipak ostao bez medalje te osvojio odlično 4. mjesto s vremenom 33.03 u svojoj kategoriji (S7), dok je njegov reprezentativni kolega Vincetić osvojio odlično 6. mjesto u utrci na 400 slobodno s vremenom 4:26.76 u svojoj S9 kategoriji.

Svojim nastupom Kristijan je okončao nastupe naših plivača na SP. Zadnjeg dana SP je kao šećer na kraju isplivala Sanja Milojević u disciplini 5 km na otvorenim vodama. U toj utrci Sanja je osvojila odlično 3. mjesto s vremenom 1:07:33.25 te u stilu zaključila veoma uspješno Svjetsko prvenstvo.

Važno je dodati da je uspjeh još veći kad se zna da naši plivači s invaliditetom treniraju u veoma lošim uvjetima te se nadaju da će nakon ovakvih podviga država ili grad to prepoznati te im omogućiti uvjete na razini njihovih rezultata. Do tada uživajmo u uspjesima naše reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.08.2010. u 14:16
    Bravo!
    Obrisan korisnik