Ostali sportovi

"Rezultat nema ni boju ni rasu ni stupanj invaliditeta!"

Mislav Sajko • nedjelja, 22.08.2010.
"Rezultat nema ni boju ni rasu ni stupanj invaliditeta!"
Foto: Davor Sajko

Danas su u Zračnu luku Zagreb sletjeli plivači s invaliditetom odnosno naša paraolimpijska reprezentacija, nakon veoma uspješnog SP u Eindhovenu u kojemu su iznenađujuće osvojili šest medalja.

Na SP su se najviše istakli Mihovil Španja, Kristijan Vincetić te Sanja Milojević, osvajači medalja. Uz osvajače medalja nastupili su i Nataša Sobočan, Antun Brzak, Matija Grebenić, Dino Sinovčić i Kristijan Mamić koji su isto pridonijeli Hrvatskoj da osvoji visoko 20. mjesto po osvajačima medalja. Za njihove rezultate zaslužni su također ljudi koji čine stručni stožer rešrezentacije, Ferdinand Major, Nenad Veršnik, Igor Berislavić, Hrvoje Vlahović i Marijo Dušak.

U Zračnoj luci su paraolimpijce dočekali rođaci, predstavnici medija te visoki gradski i državni izaslanici. Prvi je riječ na tiskovnoj konferenciji dobio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić: "Najsrdačnije čestitam na ovim medaljama, ovo vam je počelo prelaziti u naviku jer smo na istom mjestu kao i prošle godine kad ste i na EP-u osvojili puno medalja. Sada se vraćate sa SP-a sa još većim uspjehom. Ova mlada reprezentacija predvođena proslavljenim Mihovilom Španjom ima još potencijala. Posebno čestitam na ovakvom rezultatu jer je ostvaren u jako teškim uvjetima, znamo da vam nismo mogli omogućiti sve što zaslužujete u pripremama. Vi ste to sve nadoknadili borbenošću i entuzijazmom te je zbog toga vaš uspjeh još i veći. Ovakav odaziv medija je dobar znak da će vaši rezultati biti i dalje praćeni te se nadam da će ova reprezentacija doživjeti vrhunac na POI u Londonu. Mi ćemo se potruditi da vaše pripreme budu kvalitetnije. HPO je ponosan što na svakom velikom natjecanju ove godine postižemo velike rezultate i osvajamo medalje. I još jedanput čestitke svima!"

Vezane vijesti

Nakon Kovačića slijedio je govor gradonačelnika Milana Bandića koji je čestitao paraolimpijcima i dodao: "Mi ćemo se potruditi da vam omogućimo uvjete, kako biste svojom borbenošću i velikom željom i dalje osvajali medalje. Vi ste tu da dajete primjer onima koji bi posustali. Hvala vam na svemu i vidimo se na Hanžeku i na EP-u u vaterpolu gdje ćete nam biti dragi gosti."

Čestitke i obećanja je uputila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor:"Čestitam svim reprezentativcima, pogotovo Mihovilu, Kristijanu i Sanji. Oni su promicali Hrvatsku prošli tjedan i nadam se da su to uspješno napravili te u ovo krizno vrijeme mogu samo obećati da ćemo nastojati stvarati uvjete sportašima s invaliditetom i bez njega, kako bismo promicali Hrvatsku i dalje u svijetu. Još jednom čestitam i nadam se i dalje dobrim rezultatima."

Nakon obraćanja državnih i gradskih službenika svoju riječ je dobio trener reprezentacije Ferdinand Major koji je uz čestitke naveo i neke boljke treniranja dva puta dnevno: " Zahvaljujem ekipi koju sam imao prilike voditi, drugim trenerima i svim ljudima oko ekipe. Pogotovo želim čestitati štafeti koja je po prvi puta nastupila na SP i odmah ušla u finale. O ocjeni našeg nastupa rezultati sve govore, tu su dva svjetska rekorda, jedan europski te 14 osobnih rekorda koji se nadovezuju na medalje. Posebno se zahvaljujem HPO-u koji nam je uvijek izlazio u susret i pomagao koliko je god mogao. Treba zahvaliti i gospođici Vudrelj koja je također zaslužna za rezultate zbog programa prehrane, ne samo našim reprezentativcima nego i svima ostalima."

Major je istaknuo i jednu tužnu stvar: "Kako tijekom sezone mnogo njih nije moglo zbog školskih obaveza trenirati dva puta dnevno, morali smo to nadoknađivati kasnije tijekom srpnja. Tada smo dobili termine za rad dva puta na dan, ali se građanstvo već nakon dva dana pobunilo i ukinuli su nam termine. Da bismo dobili termine nazad poslali smo dopis HOO-u koji još dan-danas nije odgovorio."

Osvajači medalja su također imali svoju riječ počevši pritom od Sanje: "Nisam baš iskusna u ovim govorima te bih se samo htjela zahvaliti svima na podršci i čestitati cijeloj ekipi." Nastavio je najmlađi paraolimpijac ikad, Kristijan Vincetić: "Ponovno ste nas dočekali u velikom broju kao i poslije EP-a prošle godine. Želio bih se na tomu zahvaliti. Mi smo svi dobro plivali, po prvi puta smo imali štafetu te smo ostvarili dobar rezultat ušavši u finale te bih čestitao svima na postignutim rezultatima."

Najuspješniji Mihovil Španja je rekao: "Prije svega se zahvaljujem svima koji su došli čestitati, a pogotovo visokim državnim dužnosnicima. Što se tiče rezultata, oni govore sami za sebe. Još bih se želio zahvaliti našim fizioterapeutima koji su nas puno puta vadili iz 'mrtvih', primjerice mene 11 puta. Želio bih čestitati našoj štafeti te bih htio dodati da nas je održavala dobra atmosfera u repki i ona je zaslužna za rezultat. Međutim, htio bih napomenuti da medalja ima i drugu stranu, a to su mediji koji nisu uspjeli prenijeti naš pozitivan rezultat. Iako smo osvojili toliki broj medalja, nisu nas stavili na naslovnice. Volio bih se to promijeni, smatram da rezultat nema ni boju ni rasu ni stupanj invaliditeta, ako si najbolji na svijetu onda je red da se to pokaže."

Svoje čestitke i dojmove je uputila i pokretačica PK Natatora i predsjednica Plivačkog saveza za plivače s invaliditetom Ana Sršen: "Čestitam svima, a pogotovo osvajačima i osvajačicama medalja na ovom velikom uspjehu kojem se nitko nije nadao, dok stožeru i cijelom medicinskom timu čestitam na onome što su učinili. Pogotovo želim čestitati Mihovilu koji je u odnosu na druge plivače u finalu imao najlošije uvjete za treniranje i po tome je uspjeh veći. Čestitam Kristijanu na rezultatu jer on trenira u plivačkom klubu u pruzi sa još njih 15. Ani čestitam u ime saveza jer Hrvatska ima nakon dugo godina i žensku predstavnicu koja će nastaviti tradiciju osvajanja ženskih medalja. Željela bih joj još čestitati jer je napustila Hrvatsku da bi napredovala trenirajući u Španjolskoj te je uspjela uskladiti i školu i sport."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2010. u 00:43
    Svaka čast! Ovaj članak bi trebali pročitati mnogi "vrlo važni sportaši" u Hrvatskoj da se malo zamisle o nekim stvarima (ako su u stanju).
    Obrisan korisnik