Ostali sportovi

Columbia zapalila Sevillu

Maja Giljanović • nedjelja, 29.08.2010.
Columbia zapalila Sevillu
Foto: Sandro Donda

Noćni ambijent timskog kronometra u Sevilli najviše je odgovarao Columbiji, 13 km dugačkom prvom etapom Vuelte a Espana Columbia je prošla za 14 minuta i šest sekundi 10 sekundi iza Liquigasa na drugom i 12 sekundi ispred Saxo Banka na trećem mjestu. Prvu crvenu majicu vodećeg u ukupnom poretku obukao je najbrži sprinter današnjice i debitant na Vuelti Mark Cavendish.

22 momčadi izabrale su različite strategije za 13 km dugački timski kronometar u Sevilli, a pobjedničkom se pokazala Columbijina. Osmorka u sastavu Mark Cavendish, Peter i Martin Velits, Lars Bak, Hayden Roulston, Konstantin Sivcov, Tejay Van Garderen i Matthew Goss slavila je za 14:06 minuta 10 sekundi ispred Liquigasa na drugom i 12 ispred Saxo Banka na trećem mjestu.

Sitni sati - start etape u 22 sata i završetak oko ponoći - nije donio dobrih vijesti Garminu i Skyju, obje momčadi su završile izvan Top 5, a imale su visoka očekivanja. Christian Vande Velde je petorku Garmina predvodio do šestog mjesta 17 sekundi iza Columbije, a Sky je na 14. mjestu zakasnio 28 sekundi nakon što je odlučio usporiti i pričekati Gerainta Thomasa.

Sportski direktor Garmina Bingen Fernandez je objasnio razlog slabije predstave svoje momčadi: "Julian Dean tijekom drugog kruga zagrijavanja manje od sat vremena prije starta nije vidio povišeni pločnik i prije nego se snašao je završio na tlu. Prilično se natukao, rame i lakat su mu puni modrica i nakon samo kilometra utrke više nije mogao pratiti ritam. Ostali su vozili dobro, Dave" (Zabriskie, nap. a.) "je u odličnoj formi i pucali smo visoko, ali što je tu je. Bili smo jedni od favorita, ali u ovim okolnostima ni šesto mjesto nije tragedija".

Prvu crvenu majicu vodećeg u ukupnom poretku obukao je Cavendish. Debitant na Vuelti je naglasio: "Mojih je samo 10 % zasluga, svaki od mojih momčadskih kolega zaslužuje čestitke, svaki je utkao sebe u našu pobjedu".

Columbiji je ovo 55. pobjeda sezone, a druga etapa od Alcala de Guadaire do Marbelle bi joj mogla donijeti i 56. Konfiguracija terena 173 km dugačke etape je takva da bi na većini utrka jamčila rani napad i bijeg, ali Vuelta je specifična i u Andaluziji se očekuje sprinterski obračun u kojem glavnu riječ vodi najbolji sprinter današnjice - Cavendish.

Vuelta a Espana, 1. etapa:
1.Cavendish (Velika Britanija, Columbia) 14:06
2.P. Velits (Slovačka, Columbia)
3.M. Velits (Slovačka, Columbia)
4.Bak (Danska, Columbia)
5.Roulston (Novi Zeland, Columbia)
...
198.Dean (Novi Zeland, Garmin) +3:24

Ukupan poredak:
1.Cavendish (Velika Britanija, Columbia) 14:06
...
9.Bennati (Italija, Liquigas) +10
...
16.O'Grady (Australija, Saxo Bank) +12
...
22.Cuesta (Španjolska, Cervelo) +13
...
27.Hondo (Njemačka, Lampre) +14
...
198.Dean (Novi Zeland, Garmin) +3:24

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!