Ostali sportovi

UFC 118: Edgar vs. Penn 2

Ratko Martinović • subota, 28.08.2010.
UFC 118: Edgar vs. Penn 2

UFC i dalje pokorava jednu po jednu saveznu državu SAD-a pa je tako red došao na Massachusetts, odnosno njezin glavni grad Boston. Dom Celticsa će nam ponuditi dva velika okršaja, onaj za titulu lake kategorije i veliki sraz boksa i MMA.

Pojas lake kategorije nakon dvije godine je početkom travnja prešao u ruke novog prvaka Franka Edgara koji je kontroverznom sudačkom odlukom svladao do tada neprikosnovenog B.J. Penna. Iako se kaže da ukoliko želite svladati prvaka morate biti bolji za barem 30 %, što je vjerojatno klasična glupost, u prošloj borbi se ostvarila druga krajnost.

Udarci u glavu (61-39 za Penna) i sveukupni udarci (72-63) statistički govore Pennu u prilog, a dominacija u klinču i parteru također nije bila dovoljno velika da Edgar slavi, no slavio je i danas imamo priliku vidjeti da li je to bilo i zasluženo. Kako Penn već mjesecima "grmi" zbog nepravednog poraza, danas će eventualnom dinamičnijom izvedbom imati priliku svima dokazati da je u pravu. Edgar je pak majstor strpljenja i čovjek koji iskoristi svaku priliku dok u međuvremenu neumorno skuplja bodove, te će revanš biti zanimljiv.

No, borba koja zasjenjuje čak i borbu za naslov je dugoočekivani debi boksačke legende Jamesa Toneya (nevjerojatnih trinaest pojasa prvaka u različitim federacijama i trinaest obrana istih) protiv MMA legende Randyja Couturea (pet pojasa UFC prvaka u raznim navratima i tri obrane istih). Tipični boksački trash talk brojne MMA fanove je okrenuo na Coutureovu stranu jer Toney već mjesecima podcjenjuje i ismijava ovaj sport. Rekordne rasprave po forumima vjerojatno će uzrokovati i rekordno gledanje događaja jer će po prvi puta boksačka publika pregristi ponos i pogledati okršaj u ovom sportu.

Usporedbe stilova su zbilja nepotrebne i sve isključivo ovisi o Coutureovoj sposobnosti da Toneya brzo prizemlji na pod jer je okršaj u stojci samo nepotreban rizik. Zanimljivost je i ta da se borba održava u teškoj kategoriji pa je tako Toney već posegnuo za Lesnarom i njihovom međusobnom borbom što ne bi bilo nemoguće jer je poznato da se fight card često slaže s obzirom na popularnost, a ne i dokazanost boraca.

Ostale borbe donose povratak Demiana Maie protiv sunarodnjaka Maria Mirande, odlični Kenny Florian očekuje vrlo nezgodnog i neporaženog Graya Maynarda što je borba za top contender mjesto iliti prvog izazivača titule koja je danas na raspolaganju u borbi večeri. U prvoj borbi beskompromisni Nate Diaz debitira u velteru protiv bivšeg boksača Marcusa Davisa.

Main Card (nedjelja, 04:00):
LW POJAS Frank Edgar (12-1) Vs. B.J. Penn (15-6-1)
HW Randy Couture (18-10) Vs. James Toney (B 72-6)
MW Demian Maia (12-2) Vs. Mario Miranda (12-1)
LW Kenny Florian (14-4) Vs. Gray Maynard (9-0)
WW Nate Diaz (12-2) Vs. Marcus Davis (17-6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!