Košarka

Turska šokirala Srbiju u zadnjoj sekundi

Matej Milanović • subota, 11.09.2010.
Turska šokirala Srbiju u zadnjoj sekundi
Foto: EPA

Kada je četiri sekundi prije kraja Veličković pogodio za vodstvo Srbije činilo se da je polufinale Svjetskog košarkaškog prvenstva riješeno. No, očajna srpska obrana omogućila je Turskoj da preko Tuncerija realizira koš za konačnih 83:82 i za ulazak u povijesno finale.

Srbi su već prije početka polufinalne utakmice s Turskom najavljivali da će ključno biti ne podleći pritisku i da tada imaju šansu. Susret je i krenuo u tom smjeru, obzirom da je Srbija serijom 9:2 povela 15:8 u šestoj minuti. Omer Onan i Hidayet Türkoglu su poravnali već dvije minute kasnije, a do prvog odmora je Miloš Teodosić uspio vratiti vodstvo svojoj reprezentaciji, 20:17.

Kroz drugu četvrtinu Srbija je konstantno vodila, dok Turci nikako nisu uspijevali poravnati. Na poluvrijeme se otišlo s visokih sedam razlike za naše susjede, 42:35. Polovicom treće dionice domaćini izjednačuju tricom Onana, ali Srbi odmah uzvraćaju i bježe na 54:46. Činilo se da bi Turci mogli u tim trenucima puknuti. Međutim, izdržali su, došli su na -1 i potom na zadnji odmor otišli sa prihvatljivim minusom od 63:60.

U četvrtoj četvrtini Srbija još jedanput uzima inicijativu i bježi na +8 tricom Teodosića, ali Turci se ni tada nisu predali. Zaredali su devet poena i poveli 78:75 tri minute prije isteka vremena. U završnici je krenulo nerezonsko pucanje trice s obje strane, uz katastrofalne ishode te je tako prošlo 100 sekundi bez poena. Srbi su iskorištavali bacanja i koristili činjenicu da je Turska olako trošila napade te je Marko Kešelj pola minute prije kraja bacanjima postavio rezultat na 80:79.

16 sekundi prije kraja Semih Erden je zakucao za novo vodstvo Turaka, a glup i potpuno nepotreban prekršaj napravio je Nenad Krstić. Na sreću Srbije Erden je promašio dodatno bacanje i omogućio im da dvicom još love pobjedu. Svega četiri sekunde prije sirene Novica Veličković realizirao je koš za 82:81.

Dvorana je bila pod šokom, izgledalo je da se san domaćih rasplinuo. No, u posljednjem napadu domaćih, Srbi su katastrofalno odigrali obranu, izgubili čak dvojicu igrača i Kerem Tunceri je bez problema ubacio koš za 83:82. Srbima je ostalo tek pola sekunde za preokret. Pokušali su iz auta izvesti alley-oop kojeg su Turci pročitali i blokadom, a možda i prekršajem, zaustavili Veličkovića za potvrdu rezultata od 83:82 i povijesnog ulaska Turske u finale Svjetskog košarkaškog prvenstva.

Turska je danas imala slabiji postotak šuta u odnosu na prethodne nokaut susrete, ali nije potonula u trenucima u kojima je zaostajala i po osam poena te je u konačnici, uz malo sreće, uspjela doći do tijesne pobjede. Kod domaćih su se, osim već standardno fenomenalne publike, istaknuli Türkoglu sa 16 poena i Onan sa 14 poena. Ender Arslan je pak upisao sedam skokova. Kod Srbije je najbolji bio Kešelj s 18 poena i sedam skokova. 15 poena i sedam skokova upisao je Krstić, koji je utakmicu pokvario glupom petom osobnom pogreškom u završnici, a na 15 poena je utakmicu završio i Savanović.

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 17:13
    Srbi definitivno igraju najljepšu košarku i stvarno šteta što su ispali, želim im broncu...ali komšije, otkud ste izvukli Kešelja? Tip mrtav hladan rešeta trice, ulazi, skače, zakucava, atletski građen, mislim d takvog igrača godinama nisu imali...bolji tricaš od tripkovića, a o ostalim elementima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 13:15
    Ivkovicu dozivotni mandat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 11:50
    šteta za Srbiju, šteta za košarku. objektivno gledajuci Srbi su bili bolji od prve do zadnje minute. a takav je i rez bio. ali jebiga pred punom dvoranom i onako pomalo tendencioznim suđenjem morali su pasti, mada su imali veća muda od Turkoglua i Co.
    Obrisan korisnik
  • danchy12.09.2010. u 10:42
    volio bi da turci danas osvoje zlato, al jako teško...
    danchy
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 07:33
    mislim da bi Srbija da je prosla u finale dala jaci otpor amerikancima nego sto ce to turci uciniti,ali sta je tu je
    Obrisan korisnik