Košarka

Durant i Tunceri heroji, Srbi tragičari

Mirza Seferagić • nedjelja, 12.09.2010.
Durant i Tunceri heroji, Srbi tragičari
Foto: EPA

Heroji dana bili su Kevin Durant iz SAD-a i Kerem Tunceri iz Turske, a utakmice između SAD-a i Litve te Turske i Srbije bila su dva potpuno različita susreta.

Reprezentacija SAD-a uvjerljivo je svladala Litvu (89:74) u utakmici od koje su neki očekivali i možda malo više uzbuđenja. No, da ne bude baš tako uzbudljivo, pobrinuo se Kevin Durant koji je utakmicu završio s 38 poena i devet skokova, a već je u prvom poluvremenu najavio veliku večer ubacivši 25 koševa u prvih 20 minuta. Već je tada postalo jasno da će Litva postati samo još jedna mušterija u nizu za Amerikance.

Pokušavali su se Litvanci vratiti u utakmicu, no nisu mogli parirati sjajno organiziranim Amerima. Na kraju su Amerikanci slavili uvjerljivu pobjedu te tako izborili finale protiv domaćina koji su do finala došli puno težim putem, pobjedivši viceprvake Europe košem u posljednjoj sekundi susreta.

Iako je reprezentacija Srbije, predvođena fenomenalnim Milošom Teodosićem (13 poena, 11 asistencija i šest skokova), držala vodstvo u utakmici sve do pred sam kraj susreta, na koncu su se ipak veselili domaćini Turci. Samo četiri sekunde prije kraja Novica Veličković pogodio je za vodstvo Srbije od 82:81. No, zakazali su u obrani te su primili gotovo identičan pogodak onome koji su upravo oni postigli našoj reprezentaciji u utakmici osmine finala (Rašić ostao sam te postigao lagan koš desetak sekundi prije kraja utakmice). Kod izvođenja lopte iz auta, Srbi su ostavili samog Kerema Tuncerija koji je bez problema pogodio za 83:82 pola sekunde prije zvuka sirene te na taj način odveo svoju momčad u finale.

Igrač dana

Igrač dana opet je Kevin Durant zahvaljujući velikoj utakmici protiv Litvanaca. 38 poena uz šut od 56 posto, devet skokova i sjajno prvo poluvrijeme i više je nego dovoljno da bude proglašen igračem dana. No, igrači dana mogli su, također biti i Teodosić (13 poena, 11 as. 6 sk.) i Tunceri koji je postigao jedan od najvažnijih pogodaka u karijeri. Ali, ipak, presudile su brojke koje su uvjerljivo na Durantovoj strani.

Utakmica dana

Ovdje je izbor bio puno lakši, a titula utakmice dana pripala je onoj između Turske i Srbije. Zaista sjajna utakmica u kojoj se moglo vidjeti sve ono što košarku čini uzbudljivim i jednim od najpopularnijih sportova na svijetu. Pregršt preokreta u samoj završnici susreta je ono zbog čega ljubitelji košarke zaista uživaju, a upravo za takvu vrstu uzbudljivosti večeras su se pobrinuli Turska i Srbija. Turska čitavo prvenstvo igra odličnu košarku i na kraju će igrati u finalu, ali isto tako ne bi bilo nezasluženo da je i ova mlada reprezentacija Srbije ušla u finale. Odigrali su neke vrlo dobre utakmice, no, na kraju će se morati zadovoljiti onom za treće mjesto.

Tragičar dana

Titula tragičara dana ovaj put neće biti dodijeljena pojedincu već čitavoj petorci Srbije koja je u zadnjim trenucima susreta učinila katastrofalnu pogrešku zbog koje su izgubili već gotovo dobivenu utakmicu.

Potez dana

Potez dana pripada odličnom krilnom igraču LA Lakersa i reprezentacije SAD-a Lamaru Odomu koji je uspio dva puta blokirati pokušaje dvojice litvanskih košarkaša i to, prvi put, s desnom, a drugi put s lijevom rukom. A u sljedećem je napadu postigao i koš za svoju momčad kao nagradu za sjajnu igru u obrani nekoliko trenutaka ranije.

Izjava dana

Bek litvanske reprezentacije Martynas Pocius vlasnik je izjave dana: ''Jedino što možete jest nadati se da ih neće baš najbolje služiti šut. Mislim da je to jedini način da ostanete u utakmici.'', izjavio je Pocius nakon poraza od Amerikanaca.

Petorka dana

Kevin Durant (38 poena, devet skokova), Miloš Teodosić (13 poena, 11 asistencija i šest skokova), Lamar Odom (13 poena, deset skokova i tri blokade), Marko Kešelj (18 poena, sedam skokova) i Kerem Tunceri (12 poena, pet asistencija, četiri osvojene lopte).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 11:35
    durant je jebena zivotinja....
    Obrisan korisnik