Vodeni sportovi

Barcelona uskače umjesto Dubaija

Maja Giljanović • ponedjeljak, 27.09.2010.
Barcelona uskače umjesto Dubaija
Foto: Davor Sajko

Kuloari su tipovali na Seoul i pogriješili, Svjetska plivačka federacija je u ponovljenom natječaju nakon odustajanja Dubaija najboljom kandidaturom proglasila Barceloninu i treći put u povijesti nakon Madrida 1986. i same Barcelone 2003. Svjetsko prvenstvo u plivanju povjerila Španjolskoj.

15. izdanje Svjetskog prvenstva u plivanju 2013. će godine organizirati Barcelona. FINA je Kataloncima ukazala povjerenje u ponovljenom izboru održanom na konvenciji Svjetske plivačke federacije u urugvajskom Punta del Esteu nakon što se nesuđeni domaćin Dubai zbog ekonomske krize povukao sredinom svibnja.

Od 1973. i prvog Svjetskog prvenstva organiziranog u bivšoj Jugoslaviji, u Beogradu, ovo će biti treći put da Španjolska dočekuje najbolje svjetske plivače nakon što je Madrid organizirao peto izdanje 1986., a i sama Barcelona jubilarno 10. izdanje 2003. godine.

Vezane vijesti

Odabir Barcelone mnogima je iznenađenje, kuloari su, naime, tipovali na Seoul tim više jer je predsjednik Južnokorejskog plivačkog saveza Ki-Heung Lee neuvijeno izjavio: "Kandidirali smo se na izričit poziv čelnika FINA-e". Seoul na koncu nije izabran, nisu prošli ni Hamburg i Moskva, prošle godine poraženi u finalnom krugu izbora od Dubaija, a ni Sydney.

Predsjednik Svjetske plivačke federacije Cesar Maglione je izjavio: "Barcelona je izabrana u čast Juan Antonija Samarancha, hommage je ovo najzaslužnijem čovjeku što je Barcelona dobila organizaciju 2003. godine i na koncu napravila izvrstan posao".

Od 1980. do 2001. drugi najdugovječniji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (iza samo legendarnog baruna Pierrea de Cubertina) Juan Antonio Samaranch je svoju ljubav prema rodnom gradu, u kojem je u travnju u 90. godini i umro, dokazao na brojne načine od kojih je najveći svakako organizacija Olimpijskih igara 1992. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!