Ostali sportovi

Tamgho neprikosnoven kao Sandra

Maja Giljanović • srijeda, 29.09.2010.
Tamgho neprikosnoven kao Sandra

Troskokašku senzaciju Teddyja Tamgha panel sastavljen od nacionalnih saveza, atletskih stručnjaka, medija i navijača proglasio je najboljim mladim atletičarom Europe. 21-godišnji je Francuz u 2010. skočio treći najdulji troskok u povijesti na otvorenom, svjetski je dvoranski prvak i rekorder, a osvojio je i brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Barceloni.

Nakon što je Sandra Perković proglašena najboljom mladom atletičarkom Europe iznenađenju nije bilo mjesta ni u izboru za najboljeg mladog europskog atletičara. Francuska se i drugu godinu uzastopce može pohvaliti najvećom nadolazećom zvijezdom, nasljednik prošlogodišnjeg laureata Christophea Lemaitrea je Teddy Tamgho.

Prvo mjesto 21-godišnje troskokaške senzacije u izboru u kojem ravnopravno s 25 % sudjeluju atletski stručnjaci, nacionalni savezi, predstavnici medija i navijači bilo je oklada sigurna kao kuća.

Tamgho je u 2010. osvojio zlatnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi, u Kataru je na svom prvom velikom seniorskom natjecanju srušio i svjetski dvoranski rekord i postavio ga na 17,90 m, u New Yorku je na mitingu Dijamantne lige skočio treći najbolji rezultat u povijesti na otvorenom (17,98 m) iza samo Jonathana Edwardsa (18,29 m) i Kennyja Harrisona (18,09 m), a doveo se i u poziciju da je brončana medalja na Europskom prvenstvu u Barceloni percipirana kao podbačaj.

Španjolski skakač u daljEusebio Caceres koji je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom juniorskom i osmo mjesto na Europskom prvenstvu bio je najbliži Tagmhu, zlatni u bacanju kugle na Olimpijskim igrama mladih Poljak Krzysztof Brzozowski je osvojio treće mjesto, a od četvrte do 10. pozicije smjestili su se Pascal Martinot-Lagarde, Andrius Gudzius, Jeroen D'Hoedt, Anton Ivakin, Till Wöschler, Dmitri Kroyter i Igor Lijaščenko.

Sandra i Tamgho u igri su i za naslov najboljih u konkurenciji "velikih" koji će se proglasiti sljedećeg tjedna, a svi dobitnici prestižna će priznanja primiti na konvenciji Europske atletske federacije u Beogradu 16. listopada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!