Ostali sportovi

Lemaitre europski atletičar godine

Maja Giljanović • utorak, 05.10.2010.
Lemaitre europski atletičar godine
Foto: Bruno Karadža

365 dana nakon što je proglašen najvećom nadolazećom zvijezdom Christophe Lemaitre je ispunio potencijal, 20-godišnji trostruki europski prvak i prvi bijelac ispod 10 sekundi u izboru je Europske atletske federacije postao prvi Francuz s laskavom titulom najboljeg europskog atletičara, a u oštroj konkurenciji slavio je ispred dvostrukog olimpijskog pobjednika, svjetskog prvaka i dvostrukog prvaka Europe u bacanju koplja Andreasa Thorkildsena na drugom i europskog prvaka na 5000 i 10000 metara Mohammeda Faraha na trećem mjestu.

Christophe Lemaitre nije gubio vrijeme, godinu dana nakon što je proglašen najboljim mladim europskim atletičarem - u 2010. najvećim nadolazećim zvijezdama su proglašeni Sandra Perković i Teddy Tamgho - 20-godišnjak je pokorio i izbor najboljeg "odraslog" europskog atletičara.

Francuz je u 2010. postao prvi bijeli sprinter koji je 100 metara pretrčao ispod 10 sekundi (9,98), na vječne liste se upisao i u Barceloni gdje je postao prvi atletičar u povijesti europskih prvenstava koji je na jednom EP-u osvojio tri zlatne medalje, na 100, 200 i u štafeti 4x100 metara, u Rietiju je koncem kolovoza osobni rekord spustio na 9,97, a od ostalih rezultata vrijedi istaknuti da je pobijedio i u Splitu na Kupu kontinenata (10,06).

Lemaitre je u izboru u kojem ravnopravno s 25 % sudjeluju atletski stručnjaci, nacionalni savezi, mediji i navijači slavio ispred pobjednika izbora prije dvije godine, dvostrukog olimpijskog pobjednika, svjetskog prvaka i dvostrukog europskog prvaka u bacanju koplja Andreasa Thorkildsena na drugom i europskog prvaka na 5000 i 10000 metara Mohammeda Mo Farraha na trećem mjestu, a u Top 5 su i svjetski dvoranski prvak, brončani na Europskom prvenstvu i vlasnik trećeg najdaljeg troskoka u povijesti Tamgho i europski prvak na 400 metara s preponama David Greene.

Od šestog do 17. mjesta smjestili su se europski prvak u skoku u dalj Christian Reif, europski prvak u skoku u vis Aleksandr Šustov, europski prvak u bacanju diska Piotr Malachowski, europski prvak na 800 metara Marcin Lewandowski, europski prvak u skoku s motkom Renaud Lavillenie, europski prvak u desetoboju Romain Barras, europski prvak u maratonu Viktor Röthlin, europski prvak u troskoku Phillips Idowu, europski prvak na 3000 metara sa zaprekama Mahiedine Mekhiss-Benabbad, europski prvak na 50 km Yohann Diniz, europski prvak u cross-countryju Alemayehu Bezabeh i europski prvak u bacanju kladiva Libor Charfreitag.

Lemaitre je prvi Francuz u povijesti pobjednik izbora EAA-a, a učlanio se u probrano društvo Linforda Christieja, Colina Jacksona, Jonathana Edwardsa (2), Jana Železnog (2), Wilsona Kipketera, Tomaša Dvoraka, Andre Buchera, Dwaina Chambersa, Christiana Olssona (2), Virgiliuisa Allekne, Francisa Obikwelua, Tere Pitkämäkija, Thorkildsena i prošlogodišnjeg laureata Idowua.

Dodjela priznanja zakazana je za 16. listopada na konvenciji Europske atletske federacije u Beogradu, a još je prestala samo jedna nepoznanica, najbolja europska atletičarka. Ovo nepoznanica uzmimo sa zrncem soli jer najbolja atletičarka Europe 2007. Blanka Vlašić najveća je kandidatkinja za još jedno slavlje. Kandidatkinja je ukupno 19, a nominirana je i najbolja mlada atletičarka Sandra Perković.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley05.10.2010. u 13:59
    sandra kao nadolazeća zvijezda nije zaslužila da bude u naslovu?
    Weasley