Nogomet

Bilić: "Najjednostavnija i najteža taktika"

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • ponedjeljak, 04.10.2010.
Bilić: "Najjednostavnija i najteža taktika"
Foto: Davor Sajko

U Sheratonu se tijekom prijepodneva počela okupljati hrvatska nogometna reprezentacija koju ove subote čeka kvalifikacijski ogled protiv Izraela. Slaven Bilić novinarima je predstavio plan priprema za jedno od dva najteža gostovanja u ovom izlučnom ciklusu...

U pola 12, kada je Bilić imao zacrtano okupljanje s novinarima, od pozvanih su nedostajali tek "nijemci" Olić, Pranjić i Rakitić, koji će se tijekom dana pridružiti suigračima u Čatežu.

Izbornik je otkrio kako nema novih zdravstvenih teškoća, problematičan je samo Nikica Jelavić: "On je dobio jak udarac u zglob, no u odnosu na nedjelju stanje se popravilo, a poslijepodne ćemo znati u kakvom je točno stanju za Izrael."

Problem nestandardnosti pojedinih reprezentativaca u klubovima još uvijek ne zabrinjava Bilića, barem u pogledu utakmice u Izraelu: "Ništa se nije promijenilo u planovima, iako jasno nemaju svi apsolutnu minutažu. Većina ih igra u klubovima koji igraju svaki treći dan, pa imaju dosta utakmica u nogama. Mi analiziramo taj problem i mislimo da neće utjecati na izvedbu reprezentacije jer ne idemo na turnir gdje bismo odigrali nekoliko utakmica. Oni koji su tu su najbolji, i u potpunosti im vjerujemo."

U Tel-Avivu nas čeka napaljen i kvalitetan suparnik, pa ni bod ne bi bio "kraj svijeta", iako Bilić priželjkuje sva tri: "Mi smo na svakoj utakmici išli pobijediti, to nam je uvijek koncepcija. I ovaj put težimo osvajanju tri boda. Branit ćemo se sa svim igračima i napadati sa što više kako bismo zabili gol - to je i najjednostavnija i najteža taktika."

Bilić vjeruje da bi napadačka igra Izraela trebala otvoriti više prostora njegovoj momčadi: "Latvija, Grčka, Austrija, Wales - svi su nam dali loptu i branili se. Mi smo kontrolirali te utakmice, nisu nam radili veliki broj šansi, ali bunker je teško probijati. Očekujemo sličnu taktiku i od Fernandeza, ali u njihovoj filozofiji nogometa je igra, želja za pobjedom, pa nas čeka drugačija utakmica. Teško da nam Izraelci u 90 minuta neće napraviti niti jednu šansu."

Čeka li nas bolji, slabiji ili jednak Izrael kao prošli puta, kada smo slavili s 4:3? Izbornik misli da to nije upitno: "Izrael je svakako bolji nego u doba našeg prošlog susreta. Promijenili su ekipu, živi su u napadu, i ta ekipa mi se više sviđa sada nego je prije bio slučaj."

Kadrovski gledano, najveći upitnik s kojim će se Bilić suočiti tijekom ovog tjedna je pozicija desnog beka gdje ne možemo računati na suspendiranog Darija Srnu: "Znamo što nam kapetan odnosno njegovo neigranje znači. Imamo nekoliko opcija, vidjet ćemo kroz razgovore i treninge za što ćemo se odlučiti."

Bilić je, za kraj, dometnuo i da ne namjerava više odgovarati na pitanja o pozivima stranim nogometašima u reprezentaciju, jer "svi žele razmišljati samo o Izraelu".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 11:51
    stvarno mi je naporna ova nasa filozofija reprezentacije, najbolje ekipe izrotiraju i 40ak igraca u svojim postavama, mi se tu vrtimo oko istih 25
    Obrisan korisnik
  • Dario_SNet05.10.2010. u 09:46
    subota, ispravljeno je...
    Dario_SNet
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 02:20
    Da li se utakmica igra "ovoga Petka "kako stoji na pocetku clanka ili se igra u Subotu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 01:08
                   pletikosa srna    čarli     šimunić    strinić rakitić   vukojević  modrić pranjić       ... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • krasnodarinho04.10.2010. u 22:50
    Opet će ziheraški postavit sporu i predvidljivu momčad, uvijek ista imena..
    krasnodarinho