Nogomet

Kovačević dao ostavku, Hajduk bez predsjednika

Bernard Jurišić • srijeda, 12.04.2000.

Željko Kovačević - bivši predsjednik Hajduka (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon jučerašnjih nemilih događaja i upada navijača u teren te prekida utakmice sa Šibenikom, jutro u Hajduku donijelo je još novosti. Upravni odbor kluba sastao se odmah nakon jučerašnje utakmice i zasjedao do poslijeponoćnih sati, a nikad brojnijim novinarima u Plavom salonu priopćenje je iznio predsjednik Željko Kovačević. Bolje rečeno - bivši predsjednik, jer nakon što je u nekoliko rečenica obrazložio priopćenje sa UO-a, službeno je obznanio da podnosi neopozivu ostavku na dužnost člana i mandatara UO-a, te se povukao sa dužnost predsjednika kluba...

Željko Kovačević više nije predsjednik Hajduka. Jutros je brojni novinarski auditorij u Hajdukovom Plavom salonu posjetio po posljednji put, u društvu Srećka Kurtovića, koji je također podnio ostavku na sve dužnosti u upravnim tijelima kluba. Kovačević je na početku iznio službeno priopćenje sa jučer kasno u noći održane sjednice UO-a: ”UO Osuđuje ispad navijača na jučerašnjoj utakmici, jer to nije način na koji se želi nešto pozitivno napraviti u Hajduku niti dati klubu podršku. Klub će imati i ozbiljne posljedice, sljede nam kazne koje će klub morati izdržati, a to nikome ne koristi.”. Odmah potom Kovačević je nastavio “u svoje ime”: ”Srećko Kurtović i ja odlučili smo, iz moralnih razloga, dati ostavke na svoje dužnosti u UO-u i upravi kluba, jer osjećamo moralnu odgovornost za ovo što se jučer dogodilo. Predsjednik Skupštine kluba Šime Luketin danas poslijepodne dolazi iz Zagreba i on će preuzeti vođenje kluba do Skupštine koja je sazvana za 23. svibnja.”.

Navijači u “pravom” elementu (Snimio: Bojan Brčić)

Lavina pitanja potom je zasula Kovačevića, njegov “suučesnik” Kurtović sjedio je uz njega bez želje za bilo kakvom izjavom, vidno utučen. ”Svoj odlazak najavio sam negdje prije Nove godine, ovaj incident i stalno prozivanje Uprave od strane navijača samo su ubrzali proces mog povlačenja s ove pozicije. Namjera mi je bila napustiti klub po završetku sezone, jer sam u prosincu zaključio da bi moje povlačenje u tom trenutku dodatno destabiliziralo klub. Eto, ipak sam se povukao prije kraja sezone.”

Što je osnovni razlog vaše odluke, jučerašnji incident ili nešto drugo?
”Ne možemo pobjeći od svog dijela odgovornosti, nitko od nas. Iako je činjenica da momčad igra slabo i da mi u Upravi ne možemo dati ništa na travnjaku, želim preuzeti svoj dio krivice za ove slabe rezultate koji su nam zatvorili vrata onoga zbog čega smo svi mi i došli u klub, a to je - titula prvaka države. Skupština će definirati naš dosadašnji rad, tamo ćemo iznijeti sve što je napravljeno i vidjeti koliko ima pozitivnog, a koliko negativnog u našem mandatu. Jasno, rezultati nisu dobri samim time što u klub nije sitgao ni jedan trofej, no puno drugih stvari u Hajduku je profunkcioniralo na boljem principu nego prije.” Dodao je i sljedeće: ”Već 5-6 utakmica nisam dolazio na stadion, jer jednostavno više nisam imao živaca slušati stalno prozivanje Uprave od strane navijača, koji su se više nego travnjakom, bavili svečanom ložom. Rezultat je jedino mjerilo, dok smo imali dobar rezultat tijekom sezone, imali smo i mir, kad je momčad zakazala, tribine su se počele baviti vodstvom kluba. Moram reći da sam radio isključivo u interesu kluba, doveli smo najbolje igrače iz našeg prvenstva, afirmirali puno igrača iz našeg kadra koji su sad nositelji mlade reprezentacije, no nažalost - nismo imali trofej. To je jedino što se broji...”

Na pitanje hoće li njegova ostavka značiti i raspuštanje UO-a, jer je upravo on bio njegov mandatar, Kovačević je rekao: ”Razgovarao sam s Luketinom, mislim da će on raspustiti UO i preuzeti vođenje kluba dok Skupština ne odredi novo vodstvo. Vi novinari često ste me nazivali “majstorom kompromisa” i bili ste u pravu. Pokušavao sam na sve načine pomiriti sve strane, iznaći pozitivna rješenja za Hajduk, a možda bi bilo bolje da sam bio autokrat, uzeo vlast u ruke i vodio klub prema svojim zamislima. No znam da se tako u Spliu, u Hajduku ne može, previše je “zainteresiranih”...”

Poljudska loža se prazni... (Snimio: Bojan Brčić)

Jeste li razmišljali da umjesto svoje stolice ponudite onu trenera Matkovića, jer na momčadi je ipak veliki dio odgovornosti?
”O Matkoviću nismo raspravljali, prema mom osobnom uvjerenju mijenjati tri trenera u sezoni bilo bi neozbiljno, a Hajduk nije takav klub. Ipak, mislim da će se poslijepodne razgovarati i o njemu.”

Za kraj je spomenuo i Torcidu: ”Ne, nisam ljut na navijače, oni imaju pravo izraziti svoje mišljenje o radu kluba, ali ne na onakav način kao jučer. Klub postoji zbog svojih navijača i oni su Hajdukova najveća kvaliteta. Ono što se dogodilo jučer nije izvela Torcida, nego pojedinci, ona prava Torcida zna što je navijanje i zna što je dobro za klub. Doduše, vjerojatno su i jučer mislili da će u nekakvoj dimenziji i ulazak u teren imati za posljedicu nešto dobro...”

U Plavom salonu tijekom jutra vladala je prava gužva, novinarima se pridružio i gotovo cijeli UO, uz Kovačevića i Kurtovića, bili su tu i Marasović, Boljat i Perković, kao i direktor Fiorentini. U neobveznom razgovoru sa “sedmom silom”, čulo se puno toga, Marasović će reći: ”Ostavka Kovačevića je nepotrebna i isforsirana. Ne vjerujem da je to njegova promišljena odluka jer za nju nema razloga. Odgovornost trebamo prihvatiti svi, ali od odgovornosti ne smiju pobjeći ni igrači, jer da na terenu sve funcionira kako treba, i naš bi rad bio ugodniji. Sramota je izgubiti od zadnjeg na tablici, ne pobijediti u Puli, svim igračima osigurali smo redovna primanja, kvalitetne pripreme, imaju sve što im treba. Iskusniji su u odnosu na prošlu sezonu, doveli smo i pojačanja (Musa, S.Bilić, Jažić), ne mogu objasniti zašto igramo lošije. Upotrijebiti ću jednu tešku riječ, ali mislim da je u svemu ovome bilo i - sabotiranja kluba.” ”Neka dođu drugi i neka rade bolje, ja se ničega ne sramim, od Hajduka nisam dobio ništa osim povlačenja mojeg imena po novinama”, završio je Marasović. Boljat se ogradio od “moralne odgovornosti”, smatrajući da bi to značilo da su ”radili nepošteno i protuzakonski, a to ne prihvaćamo”. Svoje viđenje ponudio je i predstavnik navijača u UO-u (kojeg su, da podsjetimo, oni povukli iz tog tijela) Davor Perković Bosna: ”Ne želim opravdavati ulazak igrača u teren, ali jeste li se zapitali koji su pravi razlozi nezadovoljstvu tih momaka? To su učenici, studenti, čiji roditelji štrajkaju, ne dobivaju plaće mjesecima, radnici koji ostaju bez posla i jednu od rijetkih radosti im predstavlja dolazak na stadion. I onda dožive da im igrači kojima egzistencija nije upitna - okrenu leđa, ne zalažu se, ne bore. Društvo je krivo za puno stvari, današnje stanje u državi je očajno, ne može se problem gledati samo iz jednog kuta. Puno je stvari utjecalo na ovo jučer...”.

Simbolika današnjeg druženja u Plavom salonu svoj je epilog doživjela u pravom trenutku, baš kao “naručena”. U trenucima dok je, sad već bivši predsjednik Hajduka Kovačević izgovarao posljednju rečenicu u svom izlaganju, stadion je na nekoliko minuta ostao bez struje. Svi su s osmjehom popratili tu interesantnu koincidenciju, jer je Kovačević osim mjesta predsjednika Hajduka, ovih dana i mjesto direktora Elektrodalmacije morao dati na raspolaganje. Ne, Kovačević nije taj čijim će se odlaskom riješiti svi problemi, koliko će trajati Hajdukovo razdoblje “bez struje” - pokazati će budućnost...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!