Nogomet

Brezovec: "U subotu nećemo igrati"

Ivana Strahija • ponedjeljak, 11.10.2010.
Brezovec: "U subotu nećemo igrati"
Foto: Davor Sajko

Igračima NK Varaždina voda je došla do grla, a plivati ne mogu s teškim financijskim utezima oko nogu, koje im je svezala Uprava. Nisu dobili 10 plaća i kolektiv je odlučio da ukoliko novca ne bude do petka, oni neće igrati protiv Lokomotive.

Da radnici u bilo kojoj tvornici plaće nisu dobili 10 mjeseci, prosvjedovalo bi se na trgovima, pisale prosvjetne note, a vjerojatno bi ih posjetili i čelnici raznih sindikata, pokušavajući se progurati pred kamere. No, nogometaše Varaždina očito nitko ne smatra zaposlenicima, nego besplatnom radnom snagom, kojoj plaću očito ne treba isplatiti.

Posljednju su uplatu na svoje račune igrači Varaždina dobili u srpnju, no nisu vidjeli ni kune jer je država odmah uzela svoje, dugove za mirovinsko i zdravstveno. Isplata prije toga bila je u siječnju. No, momci Samira Toplaka su unatoč tome dolazili svaki dan na svoj posao i svaki su vikend odlazili na utakmice, a o kvaliteti njihovog rada vrlo glasno govori osmo mjesto tablice i igra koju hvale baš svi protivnici. Igrače su držala obećanja iz Uprave, najave kredita, poznata imena u Izvršnom odboru… no sad je dosta.

Kazao je to na jutrošnjoj konferenciji za novinare kapetan Varaždina Josip Brezovec, koji je iznimno ozbiljno prisutnim pripadnicima sedme sile objasnio situaciju: "Stanje u ekipi nije dobro. Ne znamo ni tko će uspjeti doći na trening, s obzirom da nemamo novca za gorivo. Dečki iz Varaždina će sigurno doći, oni iz okolnih mjesta, nisam siguran."

Ipak će pokušati raditi najbolje što mogu, do petka. Ukoliko im do tada Uprava ne isplati plaće, ili barem pokaže bankovni ispis da su plaće na putu, igrači su spremni na najdrastičniju mjeru, koja se kosi sa svim njihovim sportskim principima: "Definitivno nećemo otići u Zagreb u subotu igrati protiv Lokomotive ako naši uvjeti ne budu ispunjeni. Očajni smo i tako dalje ne možemo", kazao je u ime ekipe kapetan Brezovec.

Da problem nisu samo plaće, nego općenito rad "marketinškog" odbora, potvrđuje i ovo: "Nitko ni ne zna da mi nemamo opremu. Pola igrača nema kopačke, da ne spominjem ostale artikle. Također ćemo početi nositi vlastite zimske jakne, jer ih od Kluba nismo dobili, a vani su temperature sve niže i ne želimo riskirati bolest", žalostan je Brezovec.

Na naš upit bi li situaciju privremeno primirila moguća isplata dijela plaće u gotovini, kapetan je jasno odgovorio: "Ne. Mislimo da smo bili dovoljno strpljivi. Svi smo mi obrtnici po zakonu, dužni smo državi i od toga ne možemo i ne želimo pobjeći. Zna se koja je procedura i samo takvo postupanje prihvaćamo."

Nitko od članova Uprave nije bio prisutan na sastanku, kako bi objasnio ovo bezočno kršenje hrvatskih zakona o radu, ni ponudio rješenje situacije. Kad smo pred osam dana razgovarali s predsjednikom Zlatkom Horvatom, on je kazao da je kredit "malo zapeo", no da će sve biti riješeno i da će kroz desetak dana igrači i zaposlenici dobiti novac. Problemi s kreditom iznimno čude ukoliko se zna da u banci preko koje se išlo Grad Varaždin ima veliki depozit, a ni Klub, kad se realno sagleda situacije nije "bogec bistrički", već ima u igračkim ugovorima i zemljištu sasvim solidnu imovinu za pokriće.

Sve je to nejasno, a jasno je samo da će Varaždinci ukoliko u subotu ne istrče na travnjak biti kažnjeni negativnim bodovima. To će također biti velika mrlja jedne lijepe sezone, koja je imala sve preduvjete da za Varaždin bude izuzetno pozitivna.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 13:15
    Sjećam se prije par mjeseci kad je Mumlek bio optužen za namještanje tekmi,Ćiro je bio na tv-u i reko je kak mu je predsjednik Varteksa pričao da Mumleka može bit sram što je to napravio,a Ćiro mu je reko da njega može bit sram što ne isplaćuje plaće igračima i to je upravo problem u Rh.Uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 22:40
    varteks navijačima,uprava u zatvor
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 21:38
    zivjela liga 16. Varteks je prvi, tko je sljedeci?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 21:12
    problem je kaj tih 8 milijuna Kn još nije realizirano.pa ja neznam kaj ovi z Uprave ni za to nisu sposobni? ali bino da su glavonje išli ime mijenjati a sponzora još nema.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 19:21
    dylan, problem i je u tome kaj im grad nije dal tu lovu. znači, ovaj put nije u pitanju lopovluk, nego nesposobnos uprave, točnije, nedostatak volje čehoka, koji vuče sve konce.
    Obrisan korisnik