Nogomet

Protiv prijatelja iz Norveške

Damir Žbulj • utorak, 12.10.2010.
Protiv prijatelja iz Norveške
Foto: Kristijan Komarica

Dok ostale reprezentacije iz naše skupine imaju 'radni dan' jer Latvija dočekuje Gruziju, a Grčka je domaćin Izraelu, hrvatska nogometna reprezentacija će slobodan termin iskoristiti za prijateljsku utakmicu protiv Norveške.

Hrvatska nogometna reprezentacija će (još jednom) na Maksimiru u 20.15 sati ugostiti Norvešku u prijateljskom susretu, koji će biti prilika za stručni stožer i izbornika Bilića da isproba neke nove taktičke zamisli te da priliku igračima koji su u dosadašnjim susretima imali manju minutažu, baš kao što je najavio da će učiniti i Egil Olsen, njegov norveški kolega.

Slaven Bilić: "To je ekipa koja igra pomalo industrijski, ali iz polukontri može izmasakrirati protivnika. Zato moramo nametnuti svoju igru, s posjedom lopte. Ne smijemo gubiti lopte, a ako je i izgubimo, ne smijemo stati i razmišljati zašto se to dogodilo."

Pobjedom u Izraelu 'kupljen je mir' u našoj izabranoj vrsti. Bodovi su upisani i to je sigurno veliki razlog za zadovoljstvo, ali s izjavom izbornika kako reprezentacija igra dobro, neće se složiti mnogi navijači hrvatske nogometne reprezentacije. Kritike su upućene na sporu igru, rotaciju igrača po pozicijama, previše individualnih pogrešaka, itd.. i protiv Norvežana navijači će sigurno očekivati pobjedu, uz uvjerljiviju igru, kako bi se vratila vjera u mogućnosti ove reprezentacije s aktualnim izbornikom na njezinom čelu.

Protiv Norveške u sastavu sigurno neće biti Olića, koji je operirao nosnu kost i bit će izvan terena tri do četiri tjedna, a njegovom ozljedom ostali smo samo s trojicom napadača u sastavu. Rakitić i Lovren priključeni su našoj mladoj selekciji koja igra odlučujući susret protiv Španjolske. Dobra vijest za izbornika je povratak kapetana Darija Srne, koji će mu, nakon odrađene pauze zbog kartona, ponovno biti na raspolaganju.

Prethodni susret

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prijateljski susret protiv Norveške 7. veljače 2007. godine u Rijeci. Pobijedila je taj dvoboj 2:1, a strijelci za našu reprezentaciju bili su Modrić i Petrić.

Norvežani su u Zagreb stigli u dobrom raspoloženju, izravno nakon utakmice protiv Cipra u kojoj su slavili s 1:2. U dosadašnje tri kvalifikacijske utakmice ostvarili su tri pobjede, među kojima je i uspjeh protiv Portugala. Za susret protiv Hrvatske norveški izbornik Egil Olsen najavio je taktičke i igračke promjene te bi se u sastavu moglo naći mjesta samo za trojicu igrača koji su odigrali posljednji kvalifikacijski dvoboj. Brede Hangeland, John Arne Riise te Morten Gamst Pedersen trebali bi zaigrati protiv Hrvatske, a priliku će dobiti i neki mlađi igrači koji nisu bili u prvom planu u dosadašnjim utakmicama, poput napadača Mohammeda Abdellaouea.

U nastavku mandata Slavena Bilića nismo vidjeli neke velike promjene u igri, koja nas nije odvela na prethodno veliko natjecanje, a manjak kvalitetnih suparnika još uvijek nam ne daje prave informacije o trenutnoj kvaliteti naše izabrane vrste i njezinoj spremnosti da se nosi s top 10 svjetskih reprezentacija, u koje mi po službenom renkingu i pripadamo. Norveška B reprezentacija, sa samo tri prvotimca iz prethodne kvalifikacijske utakmice, u svakom slučaju neće biti pravo mjerilo snage i kvalitete naše reprezentacije.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 13:55
    ne znam zasto nije zvao lakica sa ovu tekmu. bas bi bila sjajna prilika da se vidi sta zna ili ne. po meni ni bilic m. ni mandzukic nisi zasluzili poziv
    Obrisan korisnik
  • irilov12.10.2010. u 13:31
    zasto bi rukavina igra za reprezentaciju a vukusic ne? zasto bi rukavina uopce sada igra za reprezentaciju? za lakica mi je jasno i slazem se...
    irilov
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 12:46
    Odlika pravih ekipa je da pobjeđuju i kad ne igraju najbolje, osvojena su tri boda i to je najbitnije. Danas treba pružiti priliku Iličeviću jer je dečko to zaslužio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 12:24
    šteta kaj nema Rukia ili Lakića...jebo ih Mate Bilić...pored ove dvojice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2010. u 10:17
    Iz Izraela su se vratili sa 3 boda. Točno to smo svi htjeli od naših. Ne treba se tu nikakav dojam popravljat.
    Obrisan korisnik