Ostali sportovi

Seligman i Ude "iz prvog startnog bloka"

Maja Giljanović • nedjelja, 17.10.2010.
Seligman i Ude "iz prvog startnog bloka"
Foto: Maja Giljanović

Od 16. do 24. listopada Nizozemska je u Ahoy Areni u Rotterdamu domaćin 42. Svjetskog gimnastičkog prvenstva na kojem Hrvatsku predstavljaju dvostruki finalist svjetskih prvenstava Robert Seligman, srebrni na Olimpijskim igrama u Pekingu Filip Ude, Marijo Možnik, Marko Brez, Matija Baron i Filip Boroša.

Pune tribine Ahoy Arene i natjecatelje kojih je ukupno 568, 328 gimnastičara i 240 gimnastičarki, iz više od 70 zemalja svijeta u uvodnom je govoru pozdravio predsjednik Kraljevske nizozemske gimnastičke federacije Jos Geukers, a u Rotterdamu je na 42. Svjetskom prvenstvu i šest hrvatskih reprezentativaca.

Stručni stožer Hrvatskog gimnastičkog saveza procijenio je da hrvatske gimnastičarke - Tina Erceg i Ružica Buzov nastupile su na Svjetskom prvenstvu u Londonu prošle godine, a Tijana Tkalčec je pravila društvo Erceg na Europsko prvenstvo u Birminghamu u travnju - objektivno nemaju šansi za značajniji plasman i reprezentaciju sastavio isključivo od reprezentativaca.

Put Rotterdama su se otisnuli dvostruki finalist svjetskih prvenstava Robert Seligman, srebrni na Olimpijskim igrama u Pekingu Filip Ude, Marijo Možnik, Marko Brez, Matija Baron i Filip Boroša. Tomislav Marković je otkazao nastup zbog ozljede tetive, a Nikola Dudek je prekinuo karijeru.

Hrvatska u ekipnoj konkurenciji ne gaji nerealne ambicije: "Situacija je nepovoljna, o ekipnom plasmanu se ni ne govori. Nastup na Olimpijskih igrama u Londonu u ovom je trenutku potpuno van našeg dosega", svjesni su u hrvatskom taboru.

Dobri rezultati zato nisu nedostižni u pojedinačnoj konkurenciji. Najviše se očekuje od Seligmana i Udea na konju s hvataljkama, Udea i u višeboju, a poklopi li se, svoju šansu vidi i Možnik na preči. Seligman je jedini od samostalnosti koji je izborio finale SP-a u pojedinačnoj konkurenciji i to dvaput, u Aarhusu je na konju s hvataljkama bio osmi, u Londonu poziciju bolji.

Kvalifikacije našima počinju u ponedjeljak u četvrtoj od pet subdivizija prvog dana (u utorak je preostalih pet), a budu li na visini zadatka, finala su na rasporedu u petak (višeboj), subotu (konj s hvataljkama) i nedjelju (preča): "Robert i Filip imaju kvalitetu za finale, bez izgleda nije ni Marijo mada on ipak u odnosu na Roberta i Filipa kreće iz drugog startnog bloka", najavio je Seligmanov trener Vladimir Mađarević.

Seligmanu i Udeu na konju s hvataljkama svakako na ruku ide i nedolazak olimpijskog prvaka iz Pekinga Xiao Qina i svjetskog prvaka iz Londona Zhang Hongtaa, ali konkurencija je svejedno impresivna. U Rotterdamu su među ostalima i dvostruki europski prvak i aktualni viceprvak svijeta Mađar Krisztian Berki, europski viceprvak i brončani olimpijac Britanac Loius Smith te brončani u Londonu i prvak na nedavno održanim Igrama Commonwealtha Australac Prashanth Sellathurai.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!