Rukomet

S novim trenerom u najdulji niz

Ivana Strahija • srijeda, 20.10.2010.
S novim trenerom u najdulji niz
Foto: Ivana Strahija

Čakovečki rukometni klub dobio je novog trenera, Željka Anića, te tako riješio neizvjesnost oko vođenja prve ekipe kuba. Novi se trener nada nastavku pobjedničkog niza, a prvi mu je ispit utakmica protiv Medveščaka u Zagrebu.

Svašta se nagađalo, ali ne i to da se na klupu RK Međimurja dovede Mostarac, ujedno i Francuz. Željko Anić svoju je domovinu Bosnu i Hercegovinu zadužio odličnim igrama u Veležu i u reprezentaciji, a dobar glas o rodnom kraju pronio je i Francuskom, u kojoj je igrao za niz klubova. No, nakon uspješne igračke, odlučio se baviti i trenerskom karijerom, što ga je i dovelo u Čakovec, gdje je RK Međimurje nedavno ostalo bez trenera, nakon što je Alanu Belku uručen otkaz.

Može li se probiti klupski rekord?

Anić je stigao u dobrom i istovremeno izazovnom trenutku. Momčad RK Međimurja je naime u odličnom nizu od pet pobjeda, ima dakle pobjednički mentalitet, ali je predsjednik Siniša Janušić, optimist po prirodi, odmah najavio skidanje klupskog rekorda od sedam pobjeda za redom, kojeg je pred tri sezone postavio s Klubom tadašnji trener Vladimir Canjuga.

"Mislim da je čakovečka ekipa relativno mlada, ambiciozna, interesira me projekt Uprave i to mi daje motiv. Želja je stvoriti stabilni europski klub i u tome želim sudjelovati. Znam da se kao trener još uvijek moram dokazivati, a ni momčad još ne poznajem, no na prvi pogled radi se o kvalitetnim igračima s potencijalom", kazao je Anić u svom prvom obraćanju novinarima.

Anić

Rođen u Mostaru 1961. Željko Anić je igrao u Veležu, francuskom Bordoauxu, Nantesu, Montpellieru, a bio je i najbolji strijelac francuske rukometne lige. 1993. godine, kad je Montpellier bio domaćin Mediteranskih igara, Anić je postao i prvi kapetan tada nove reprezentacije Bosne i Hercegovine. Trenerski staž započeo je u Zrinjskom, bio je pomoćnik izbornika BiH, a od studenog prošle godine trenirao je Metković u Premijer ligi. Ima dakle 13 godina trenerskog iskustva, kojeg želi nadograditi radom u RK Međimurju. Neslužbeno se može čuti da ga izuzetno cijeni Zoran Gobac, čovjek koji jest alfa i omega hrvatskog rukometa, a ne bi bilo iznenađujuće da mu se ponudi mjesto izbornika koje od mlađih hrvatskih selekcija.

Ukoliko u Medveščaku upiše pobjedu sa svojom novom ekipom, bit će to najbolja pozivnica domaćoj publici, koja se odviknula od dolaska u dvoranu GOC-a, da nakon reprezentativne pauze 6. studenog dođe bodriti Međimurce protiv Gorice u devetom prvenstvenom kolu: "U Metkoviću smo na početku brojali gledatelje na prste i znali ih sve po imenu, da bi završili sezonu na 1000 gledatelja. Publika se može vratiti samo dobrim radom i rezultatima te poštenim odnosom prema redu. Uvjeren sam da možemo popuniti dvoranu", samopouzdan je Anić.

Andrej Paponja, desno krilo prve ekipe RK Međimurja, za novog trenera ima samo riječi hvale. Oni su stari znanci iz Metkovića: "Meni je Anić pomogao u karijeri i vjerujem da s takvim trenerom cijela ekipa može napredovati. Pred nama je Medveščak, mlada momčad koja je dosta neiskusna, ali upravo se s neiskusnima ove sezone mučimo, poput Splita i Bjelovara, dok s iskusnijima igramo lakše. No, vjerujem u pobjedu", kaže Paponja.

Predsjednik ima san

Svečano je na današnjoj konferenciji za novinare potpisan i sponzorski ugovor s renomiranom međimurskom tvrtkom Đurkin, čije podupiranje zdravih sportskih projekata, poput Filipa Udea na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, nije nepoznanica.

Predstavnica tvrtke Maja Đurkin je ujedno postala i članica Upravnog odbora, a o odluci tvrtke da se uključi u klub je kazala: "Đurkin je uvijek bio društveno odgovorna tvrtka, a svoje ime želimo vezati uz pozitivne sportske priče. Smatramo da je 'svježa krv' u RK Međimurju dobra stvar, strategija napretka kluba je jasno definirana, kao i ciljevi. Svojim ulaskom među sponzore Kluba želimo potaknuti i druge poslovne subjekte da budu društveno odgovorni i da prepoznaju da je rukomet dobar za ovu županiju."

S prvim velikim ugovorom presretan je dakako bio predsjednik RK Međimurja Siniša Janušić: "Moj san, a već sam puno puta kazao da ja imam san, se ovime polako počeo ostvarivati. Vjerujem da će potez Đurkina prepoznati i druge tvrtke. Sad, kad imamo vrhunsku ekipu i uz nju vrhunskog trenera, moj cilj o osvajanju trećeg mjesta lige mnogo je bliži. Moramo iskoristiti ove sezone promjenu sustava natjecanja, jer prva dva kluba će igrati Regionalnu ligu, a četiri najbolja razigravat će za Ligu prvaka."

Do toga je međutim još puno utakmica, ali i problema koje treba prije toga riješiti. Klupski proračun, na razini od 1.4 milijuna kuna, za sad je ispunjen do 30 posto, dok Klub od Županije još uvijek nije dobio obećane besplatne termine u dvoranama. Uprava dakle ima mnogo posla, a sadašnji joj uspjesi momčadi pružaju bolju poziciju u pregovorima.

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.10.2010. u 14:53
    da samo niko ne pita koliko on košta... u ovoj situaciji previše... mogao je bez problema Anđel ostati trener...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2010. u 11:46
    Dobar trener, a 'malac' ne samo da mu igra u bundesligi nego i pivota za francusku A reprezentaciju...
    Obrisan korisnik
  • dario2320.10.2010. u 17:29
    Kavran više nije u klubu.
    dario23
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 17:24
    U novi niz krađe.RK Željko Kavran!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 17:23
    da, igor mu je sin...igra u bundesligi
    Obrisan korisnik