Vodeni sportovi

Tragedija u Emiratima, Šitić ukupno četvrta

Maja Giljanović • subota, 23.10.2010.
Tragedija u Emiratima, Šitić ukupno četvrta
Foto: Davor Sajko

Osvajač brončane medalje u utrci na 10 kilometara na Svjetskom prvenstvu u Rimu prošle godine i brončane medalje u utrci na 5 kilometara na Svjetskom prvenstvu u daljinskom plivanju u Robervalu Fran Crippen preminuo je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tijekom posljednje utrke Svjetskog kupa. Najbolja hrvatska maratonka Karla Šitić osvojila je osmo mjesto i u ukupnom poretku Svjetskog kupa na 10 kilometara zauzela izvanredno četvrto mjesto.

Ujedinjeni Arapski Emirati u subotu su u Fujairahu dočekali plivačku karavanu na posljednjoj stanici Svjetskog kupa na 10 kilometara, ali vatromet i veselje po završetku naporne sezone zamijenila je tuga zbog Frana Crippena.

Američki plivač koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Rimu osvojio brončanu medalju u utrci na 10 kilometara i u 2010. osvojio srebrnu medalju na 10 km na Panpacifičkim igrama u Kaliforniji i brončanu na 5 km na Svjetskom prvenstvu u daljinskom plivanju u Kanadi tragično je preminuo u dobi od 26 godina.

Vezane vijesti

Utrka je završila, a kako Crippena nitko nije vidio na cilju, njegov je reprezentativni kolega Alex Meyer alarmirao organizatore. U more su ubrzo poslani ronioci, tražili su ga i plivači predvođeni Petrom Stojčevim, ali prošlo je gotovo dva sata prije nego su ga pronašli. Crippen je u besvjesnom stanju prebačen u bolnicu, ali nažalost, liječnicima je preostalo tek proglasiti smrt (još je nejasno je li Crippen bio živ ili je preminuo na mjestu događaja).

Pokrenuta je službena istraga, a prema prvim informacijama nesretni je sportaš preminuo od toplinskog udara tijekom trećeg od ukupno pet krugova. Temperatura Indijskog oceana dosegla i 34 stupnja, u zraku je u hladu bilo 40, a nakon utrke još je desetak plivača zatražilo liječničku pomoć.

Crippen je u ukupnom poretku Svjetskog kupa držao drugo mjesto iza Južnoafrikanca Chada Hoa.

Najbolja hrvatska maratonka Karla Šitić izdržala je do kraja, osvojila osmo mjesto i na koncu plasman u ukupnom poretku Svjetskog kupa na 10 kilometara poboljšala za jednu poziciju, preskočila Linsy Heister i zauzela izvanredno četvrto mjesto iza Anna-Marcele Cunhe, Angele Maurer i Eve Fabian.

Pobjede su odnijeli Nijemac Thomas Lurz ispred Jevgenija Dračeva i Briana Ryckemana (Ho je šestim mjestom uzeo naslov u ukupnom poretku) i Švicarka Swann Oberson ispred ukupne pobjednice Cunhe i Aurelie Muller.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.10.2010. u 11:05
    A o braći soldo ni riječ...
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.10.2010. u 07:34
    koja žalost u tim godinama ... vrhunski sport i nema veze sa zdravljem -- sportaši pokušavaju zaraditi što više novaca u razdoblju u kojem smatraju da mogu istrošiti svoje tijelo na najvišoj razini. tako su u zadnjim godinama i nekoliko nogometaša preminula od srčanog udara tijekom treninga ili... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.10.2010. u 00:03
    To je cijena vrhunskog sporta i svih napora kojima se ljudsko tijelo izlaže. I koliko god sportaša da umre, to nije dovoljan opomena...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2010. u 23:10
    grozno :(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2010. u 21:14
    Tragedija
    Obrisan korisnik