Nogomet

Lijepo je biti mlad

Vedran Babić • ponedjeljak, 25.10.2010.
Lijepo je biti mlad
Foto: Davor Sajko

Iza nas je već i 12. kolo drage nam, najdraže Hrvatske nogometne lige. Na sedam od osam utakmica obje su momčadi zabile pogodak, no taj podatak apsolutno je nebitan u odnosu na onaj koji nam govori da se Dinamo odlijepio na četiri boda razlike u odnosu na Hajduk. Posebne pohvale zaslužuju i Varaždin, Zagreb i Lokomotiva, vrlo mlade momčadi koje su slavile protiv mnogo iskusnijih suparnika...

Vrlo uzbudljivo bilo je u ovom kolu na hrvatskim prvoligaškim travnjacima. Još u petak Zadar je s 4:1 nanio još jedan poraz nesretnom Hrvatskom dragovoljcu, koji je još uvijek u potrazi za prvom pobjedom u sezoni. Domaći strateg Ivan Pudar na teren je poslao momčad u formaciji s tri napadača i takav pristup nije mu se isplatio. Manjak samopouzdanja u redovima Sigećana sada polagano poprima radikalne razmjere i Zadrani su s lakoćom prikupili važne bodove u nemilosrdnoj borbi za ostanak.

U subotu je Varaždin nastavio sjajan niz i pobjedom nad Istrom 1961 (2:1) probio se na petu poziciju, što je za momčad satkanu od redom vrlo mladih nogometaša veliki uspjeh. Hoće li tako nastaviti, ostaje nam vidjeti, no i za ovo što je do sada napravio s varaždinskim "dječjim vrtićem", treneru Samiru Toplaku treba skinuti kapu.

Lokomotiva je u Karlovcu baš kao i prošle sezone iznenadila domaćina i tako prekinula niz od četiri uzastopna poraza. Unatoč tome, "Dinamo 2" je i dalje u "crvenoj zoni" i još je puno posla pred njim na putu do ostanka u ligi. Inter je u Parku mladeži zaustavio Split u utakmici u kojoj se domaćin dobrano napromašivao i zapravo može biti zadovoljan što ga nije snašla i teža kazna (poraz).

Osijek je na Kantridi, baš kao što je moj kolega Plavčić lijepo sročio u naslovu izvještaja, demolirao Rijeku s 5:1, a Zagreb je u Koprivnici pobijedio Slaven Belupo, koji se nalazi tek na 11. mjestu ljestvice. Potpisnik ovih redaka momčad Mile Petkovića vidio je na trećoj ili barem četvrtoj poziciji po završetku prvenstva, no trenutno se čini kako od toga neće biti ništa.

I konačno, dvije nedjeljne utakmice pripale su domaćinima. Cibalia je s 2:1 nanijela prvi ovosezonski poraz Hajduku i tako pomogla Dinamu, koji se trijumfom protiv Šibenika 1:0 odlijepio na četiri boda od splitskog kluba. Dinamo nije odigrao utakmicu za pamćenje, no bit će sretan uknjiženim bodovima, a logično, niti Hajduk nije igrao dobro. Doduše, bio je hendikepiran raznim ozljedama i kartonima pojedinih igrača, no očito je kako europski ispiti negativno djeluju na izvedbu (ne nužno i rezultat) Dinama i Hajduka.

Igrač kola

Varaždinski kapetan Josip Brezovec odigrao je još jednu odličnu partiju za svoju momčad i zaslužio brojne pohvale, prije svega trenera Toplaka, ali i trenera Istre Zorana Vulića. U dvoboju protiv Puljana Brezovec je bio raspoložen kao i uvijek, bilo ga je svugdje, nudio se, asistirao...I tako već duže vremena. I Toplak i Vulić otišli su toliko daleko da su Brezovca počeli gurati u reprezentaciju Hrvatske, a koliko je to u stvarnosti realno, samo će vrijeme pokazati, jer sudeći prema dosadašnjim iskustvima, trebat će mu transfer u jači klub da bi mogao ozbiljnije računati na eventualni (pret)poziv izbornika Slavena Bilića.

Pogodak kola

Pri rezultatu 1:0 za Zagreb deset minuta prije kraja 19-godišnji Sven Dedić neobranjivo je pogodio mrežu Slaven Belupa malo iskosa s dvadesetak metara i riješio utakmicu. Bio mu je to drugi nastup ove sezone i prvi pogodak.

Tragičar kola

Sudac utakmice u Karlovcu Domagoj Vučkov vjerojatno je napravio veliku pogrešku kada je u otvaranju utakmice dodijelio izravni crveni karton domaćem braniču Kenanu Čejvanoviću. Na televizijskoj snimci mogli smo se uvjeriti kako je Čejvanovićev start na Peki bio čist, tj. da je branič odnio loptu, ili je barem takav bio dojam većine koji su ga vidjeli. Do kraja utakmice Karlovac je igrao s igračem manje i na kraju izgubio 2:1.

Izjava kola

Od nekoliko zanimljivih izjava ovog vikenda moja malenkost odlučila se za onu trenera Karlovca Igora Pamića, koji je ovako reagirao na igranje Parackog rukom, poslije kojeg je došlo do gola Sopića. "On zna da imamo igrača manje i mora to znati. I na početku drugog poluvremena on proigrava petom. Normalno da smo onda kažnjeni. Pete su za Barcelonu, a ne za igrače Karlovca. Ljut sam samo zbog toga, a sveukupno sam zadovoljan."

Promašena prognoza kola

Uh, evo rubrike koju sam pod svaku cijenu želio izbjeći. No, što je tu je. Autor ovog Dnevnika promašio je čak šest ishoda (pogodio tek pobjede Varaždina i Dinama), a jednako tragikomičan bio je i njegov kolega Vlahović, koji je također pogodio ishode tek dviju utakmica (pobjede Zadra i Dinama).

Nesporazum kola

U 39. minuti ogleda između Rijeke i Osijeka domaći vratar i igrač, Robert Lisjak i Fausto Budicin, kao da su izašli iz A je to! i na samo tri metra od gola nisu mogli donijeti odluku tko će skupiti loptu. Naravno, gostujući napadač Vedran Nikšić došetao se do njih i samo progurao loptu u mrežu za 3:1 Osijeka i praktički rješenje utakmice.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 16:17
    1. nije da sam ja profesor hrvatskog al sam 100% siguran da se ne piše sudci 2. hajduk je nadigran kompletno u vinkovcima(da, hajdukovac sam) 3. hajduk igra lošije već jedno duže vrijeme 4. ovo je opći forum HNL-a, a jedino o čemu vi tu razgovarate je Hajduk ko je tu lud?
    Obrisan korisnik
  • rema25.10.2010. u 15:58
    Ma Hajduk igra loše od utakmice sa Dinamom i 4 boda je ništa koliko je još moglo biti razlike. A kada smo kod suđenja baš me čude komentari o neuvjerljivom suđenju u Maksimiru kada je tamo sve uvijek čisto...Možda za vas koji pišete na forumu... pitajte šibenčane koliko im je prekršaja suđeno za... [više na forumu]
    rema
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 14:02
    ja navijac hajduka, ali moram vam 100% sve potpisat sta ste napisali...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 10:21
    sinoć je cibalia uništila hajduka...da ima statistike kao na PES-u cibalia 10 udaraca hajduk 3 uvrh glaveali naravno opet će pričat kako su sudci il ne znam ti tko kriv!! a sami su počeli slavit naslov nakon samo 5-6 kolasto bi rekla Neda...Opet ste digli nos :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 09:46
    Priča se da je u Vinkovcima dan uoči utakmice Cibalija:Hajduk viđen Mamić sa crnom torbom...ha,ha,ha....napokon je i Špaco prevalio priko usta rečenicu,"Nismo imali igre"....to već i mala dica vide kod Hajduka! O kako je lipo viditi nakon njegovih prognoza i računanja koliko će bodova... [više na forumu]
    Obrisan korisnik