Nogomet

Siromašno kolo sretno za Istru 1961

Nikola Vlahović • nedjelja, 31.10.2010.
Siromašno kolo sretno za Istru 1961
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U siromašnom 13. kolu domaćeg prvenstva najviše je razloga za slavlje imala Istra 1961, koja je došla do prve pobjede u ovoj sezoni. Dinamo je rutinski došao do bodova u susjednom Zaprešiću, dok je Hajduk ponovno odigrao lošu utakmicu, ali je ovaj put osvojio tri boda. Šibenik je na svom Šubićevcu tražio puni plijen, a na kraju je jedva došao do boda. Cibalia je nakon Hajduka nadigrala i Zagreb, a Zadar je u zadnjoj minuti došao do pobjede nad Splitom, dok su preostale dvije utakmice završile bez golova.

U 13. kolu domaćeg prvenstva napadači nisu bili previše raspoloženi. Naime, na osam utakmica postignuto je samo 12 golova, a od toga tri su vidjeli gledatelji na Poljudu i u Zaprešiću. Dinamo je lako došao do nova tri boda protiv Intera te je zadržao četiri boda ispred Hajduka. Igrači Dinama se praktički nisu ni rastrčali tako da su sačuvali svježinu i dobili dodatni mir pred teški okršaj u Europskoj ligi protiv Club Bruggea. Inter nema što žaliti za ovim bodovima jer, ruku na srce, na njih nije ni računao.

Laszlo Bölöni, Ivo Šušak, Stanko Mršić, Zoran Vulić i mogli bi tako nabrajati još dugo, međutim, novi trener Hajduka ponovno je Goran Vučević. Neočekivano su čelnici Hajduka donijeli ovu odluku i možda je to "šokiralo" igrače Hajduka pa su pružili još jednu lošu partiju, kao da im "pljuska" od Istre nije bila dovoljna. Naime, Hajduk se dugo mučio protiv Hrvatskog dragovoljca i do pobjede je došao tek u 82. minuti, a radi se o momčadi koja sigurno drži zadnje mjesto na tablici i koja je u 13 kola osvojila samo tri boda, da, samo tri boda! Bili jednostavno više nisu ona momčad sa početka sezone i ukoliko netko na prodrma uspavane igrače, mogao bi se Hajduk opet naći u velikim problemima.

Otkako je Stanko Poklepović dobio otkaz, Stanko Mršić je cijelo vrijeme bio jedan od najozbiljnijih kandidata za klupu Hajduka. Međutim, strateg Cibalije nije se previše opterećivao s natpisima u medijima te je mirno radio svoj posao, što je i pokazao u utakmici protiv Zagreba. Vinkovčani su došli u Kranjčevićevu postigli dva gola i pjevajući napustili Zagreb, dok su s druge strane Pjesnici tugovali i nisu imali razloga za pjesmu. Za izostanak pjesme u Kranjčevićevoj najzaslužniji je strijelac oba pogotka na utakmici, Dino Kresinger.

Dugo su zeleno-žuti čekali svoju prvu pobjedu u sezoni i napokon su je dočekali. Ponovni dolazak Zorana Vulića na klupu Istre 1961 pokazao se kao dobar potez, međutim, postavlja se pitanje zašto taj posao nije obavljao od početka sezone. Vulić je pokazao da Istra nije toliko loša kako sugerira ljestvica te su nakon pobjede nad Hajdukom u Kupu svladali Karlovac i tako osjetili slast pobjede tek u 13. kolu, ali ima i gorih - Hrvatski dragovoljac.

Koliko su u Šibeniku zadovoljni bodom protiv Rijeke teško je reći, međutim, kada gubite do 88. minute i onda zabijete za izjednačenje morate biti sretni. Gledajući tablicu, Šibeniku bod nije puno pomogao jer su se nadali da na Šubićevcu mogu iznenaditi Rijeku i uzeti puni plijen. S druge strane, igrači Rijeke ne mogu biti nikako zadovoljni ovim rezultatom jer su sve do pred kraj utakmice imali pobjedu u rukama, a Gračan je uoči utakmice jasno rekao - trebaju mi tri boda.

Gledatelji u Gradskom vrtu u 90 minuta igre nisu vidjeli pogodak na utakmici između Osijeka i Varaždina, a pred 100 gledatelja na Maksimiru Slaven Belupo nije uspio pobijediti Lokomotivu. U dalmatinskom derbiju između Zadra i Splita, domaćini su u zadnjoj minuti došli do zlata vrijedna tri boda.

Igrač kola

Premda je dobru utakmicu u Zaprešiću odigrao Ibanez, igrač kola ipak je Dino Kresinger. Vinkovački napadač odigrao je odličnu utakmicu, a sa svoja dva gola utišao je Zagreb u Kranjčevićevoj i svojoj momčadi donio tri važna boda. S tim se bodovima i porazom Splita, Cibalia probila do trećeg mjesta, a taj podatak još više govori o tome koliko su bili važni Kresingerovi golovi.

Pogodak kola

Od 12 golova koliko ih je postignuto u 13. kolu, titulu najboljeg/najvažnijeg ponio je onaj u Puli. Naime, tek što je ušao u igru Matej Sušić primio je loptu te se odlučio na udarac. Pokazalo se to kao dobar potez jer je sa nekih 25 metara iznenadio vratara Karlovca i svojoj momčadi donio tri boda. Kada se tome doda još i podatak da je taj gol vrijedan prve pobjede Istre u ovoj sezoni, onda je definitivno - pogodak kola. Svakao treba spomenuti da su lijepe pogotke zabili Sammir i Ibanez u pobjedi Dinama nad Interom.

Tragičar kola

U ovu kategoriju svrstat ćemo cijelu momčad Rijeke koja je u gostima kod Šibenika imala tri boda u ruci sve do 88. minute, a onda je primila gol. Naime, tada se za jednu loptu izborio Željko Malčić i poslao je iza leđa Roberta Lisjaka. Posebno je to tragično za Rijeku, jer je nakon katastrofe protiv Osijeka, Nenad Gračan inzistirao na punom plijenu u Šibeniku.

Izjava kola

Puno je trener Karlovca, Igor Pamić, očekivao od utakmice protiv Istre pa je u svom stilu i najavio tu utakmicu, međutim, gadno se opekao. "Karlovac će igrati hrabro jer se nema čega bojati. U kakvom je Hajduk stanju može ga svatko pobijediti. Istra je pobijedila Hajduk, ali ta je pobjeda više plod slabe igre Hajduka, nego kvalitete koju je Istra pokazala", rekao je Paminjo. Zaboravili ste kako je završila utakmica? Istra je pobijedila Karlovac!

Promašena prognoza kola

Premda je prognozerski dvojac Pacak - Dodić ovo kolo imao i nekoliko dobrih prognoza, zeznula ih je Cibalia. Naime, dobro su konstatirali da se radi o nezahvalnoj utakmici za prognozu, ali su obojica istaknuli da Cibalia nije dobra u gostima ta da će se u Vinkovce vratiti praznih ruku. Međutim, igrači Stanka Mršića nisu ih poslušali pa su sa sobom iz Zagreba ponijeli i tri boda.

Trener kola

Pobjeda Istre 1961 nad Hajdukom u Kupu i prva u sezoni protiv Karlovca nije slučajnost te se u igri Istre itekako vidi napredak, a za njega je najzaslužniji Zoran Vulić. Da se radi o dobrom treneru Vulić je još jednom dokazao na utakmici protiv Karlovca kada ja u 73. minuti na teren poslao Mateja Sušića, koji je odmah zabio pobjednički pogodak.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2010. u 19:00
    u tragičare kola treba staviti i igrače splita jer su oni do 90-e imali 1 bod a onda su ga poklonili zadru
    Obrisan korisnik