Nogomet

Tottenham po skalp prvaka, Lyon po prolaz

Mihaela Bradovski • utorak, 02.11.2010.
Tottenham po skalp prvaka, Lyon po prolaz
Foto: EPA

Natjecanje po skupinama A, B, C i D današnjim će dvobojima ući u svoju drugu fazu. Hrvatskoj četvorki u Tottenhamu na noge stiže Inter, Lovrenov će Lyon u Portugalu tražiti bod potreban za prolaz dalje, Bursaspor pred vlastitim navijačima pokušati namučiti Manchester United i stići do prve pobjede u ovoj fazi natjecanja. Ista zadaća stoji i pred nogometašima Twentea, Werdera, Rubina, Panathinaikosa i Hapoela...

Skupina A

Utakmica Intera protiv Tottenhama prilika je za povratak Rafaela Beniteza na Otok. Aktualni europski prvaci drže vrh skupine, no neuspjehom u najzanimljivijem okršaju dana momčad Harryja Redknappa izjednačila bi se s njima i borbu za prvo mjesto učinila maksimalno neizvjesnom. Razmišljanje domaćina je jednostavno, riječ je o ključnoj utakmici.

"Pobjeda nam nije važna samo u tom smislu, već i zbog ostatka društva u skupini koji nam puše za vrat", kaže Redknapp. Inter je i u četvrtom kolu zadržao pravo na ulogu favorita, dodaje: "Inter je sjajna momčad i zbog toga smo tu gdje jesmo, a najvažnije je što nam nova pobjeda donosi prolazak i mir uoči nastavka natjecanja." Benitez je odlučio odmoriti Cristiana Chivua, dok su Cambiasso i Julio Cesar zaradili ozljede protiv Genoe. Što se domaćeg sastava tiče, Rafael van der Vaart odradio je trening u ponedjeljak i sve je bliži nastupu. Isto se ne može reći za Ćorluku, Kinga, Dawsona i Defoea, a uz sve muke s ozljedama suspendiran je i Heurelho Gomes.

Na dva boda od Tottenhama nalaze se Werder i Twente, dvije momčadi koje tek čekaju prvu pobjedu u skupini. Šef domaće svlačionice Thomas Schaaf svojim je izabranicima uoči dvoboja poslao upozorenje: "Moji će igrači morati biti koncentrirani čitavu utakmicu, ne samo 20 minuta kao što je bio slučaj s Nürnbergom". A iz spomenutog susreta Werder je izašao oslabljen za Pasanena i Fritza, dok će gosti istrčati bez Tiendallija i Bengtsson, ali s povratnikom Mihajlovim među vratnice. Michel Preud'homme uoči četvrtog kola mišljenja je kako je u ovoj skupine još uvijek sve moguće: "Inter će biti prvi, no iza njegovih leđa sve je moguće. Liga prvaka je takvo natjecanje da ponekad morate biti zadovoljni i s podjelom bodova."

Skupina B

Pobjedom u četvrtom kolu prolasku u iduću fazu natjecanja primaknuo bi se i Lyon. Gostovanje u Portugalu propustit će ozlijeđeni Lisandro, Cissokho, Jeremy Toulalan, Ederson i Cesar Delgado, no Claude Puel vjeruje da će igrači iz drugog plana pružiti maksimalan otpor: "Očekujemo da će oni koji uskoče skrenuti pozornost na sebe i biti naša snaga. A ona će nam trebati jer Benfica je na svom terenu i s danom odmora više ipak favorit." Favoriti ili ne jasno je kako će i Benfica u ovaj susret oslabljena za čak nekoliko igrača; Cardozo, Ruben Amorim i Roderick izostat će zbog ozljeda, dok je Gaitan suspendiran. "Najvažnija će danas biti pobjeda. U ovom klubu uvijek postoji pritisak, bez obzira protiv koga igrali. Očekujemo taktički drugačiji Lyon, zbog činjenice da im je dovoljan i bod", otkrio je razmišljanja i atmosferu u domaćoj svlačionici Jorge Jesus.

Hapoel će susret s Schalkeom dočekati s taktikom napad je najbolja obrana i iako u sastavu neće biti Eteya Shechtera, Eli Gutman vidi veliku mogućnost za slavlje: "Ulazimo u fazu dva natjecanja u ovoj skupini, a vrlo nam je važno što ćemo imati zaleđe u svojim navijačima. Imamo problema u obrani, primamo previše pogodaka, a u današnjem susretu odlučili smo više napadati i pritiskati protivnika." Gosti pak odlaze na put iskupljenja, loši rezultati u Bundesligi ipak utječu i na pripremu i nastupe u Ligi prvaka. "Svjesni smo da nas se gleda kroz nastupe u domaćem prvenstvu, ali nadam se da ćemo danas sve loše nakratko ostaviti iza sebe. Ako i upišemo poraz imamo još dvije utakmice ispred nas, šest velikih bodova", razmišljanja je pred put bio Felix Magath. Schalke će susret četvrtog kola morati odraditi bez Schmitza, Haa, Jonesa i Schobera.

Skupina C

Nimalo laka zadaća stoji pred nogometašima Bursaspora; kao posljednje plasirana momčad skupine dočekuju lidera, momčad Manchester Uniteda. Ertugrul Saglam uvjeren je kako su njegovi izabranici naučili vrijedne lekcije iz prvog susreta s Unitedom, ali i onog s Rangersima. "Tri su utakmice iza nas, svaka nosi novo iskustvo, ali moja vjera u ove igrače je toliko snažna da znam da možemo stići do pobjede koja će ući u povijest." Ferguson se prije odlaska u Tursku prisjetio teških okršaja s turskim momčadima, a što se samog Bursaspora tiče posebno je upozorio na Volkana Senu. Giggsu, Evansu, Rooneyu i Owenu na listi izostanaka priključio se i Ferdinand koji je dobio priliku za odmor, dok će domaća momčad biti jača za Milana Stepanova i Alija Tandogana.

Valencia pobjedom u današnjem dvoboju želi izbiti ispred momčadi škotskog prvaka iza koga se trenutno nalazi na bod zaostatka. Unai Emery zna kako su domaća tri boda protiv direktnog protivnika najbolji poklon vjernim navijačima, a upravo je tribine istaknuo najsnažnijim motivom: "Želimo da naši navijači uživaju u utakmici, ali i da se osjete dijelom zaslužnim za pobjedu." U pohodu na tri boda domaćin na raspolaganju neće imati Cesara Sancheza, no dobra je vijest povratak Miguela i Joaquina. Weiss i Edu pod znakom su upitnika, a njihov strateg Walter Smith prije odlaska u Španjolsku nije zračio zadovoljstvom: "Istina je, osjećamo pritisak jer ova momčadi nije iskusila situacije poput ove današnje. Valencia je sigurno favorit."

Skupina D

Prvi dan četvrtog kruga natjecanja po skupinama otvorit će momčadi Rubina i Panathinaikosa. I domaći i gostujući strateg očekuju otvoreniju utakmicu od one odigrane prije dva tjedna, a najavljene ofenzivnije taktike trebale bi im pomoći u pokušaju ostvarivanja prve pobjede u skupini. Kurban Berdijev susreo se u pripremi utakmice s pitanjem realizacije svoje momčadi. "Postigli smo tek jedan pogodak i dajemo sve od sebe da taj problem riješimo. Vezna će linija morati aktivnije pomoći napadačima." Kod Panathinaikosa dodatnu snagu vidi u jakoj klupi, dok Nikos Nioplias za najveću protivničku prednost drži složnost: "Očekujemo puno agresivniji Rubin, no mi na put krećemo s jednim ciljem - uzeti pobjedu."

"Mudriji treneri i bolji igrači od mojih pokušali su pronaći način kako zaustaviti Messija" - na najbolji je način Stale Solbakken objasnio težinu koju sa sobom nosi utakmica protiv Barcelone. Posao za Kobenhavn bit će tim teži zbog izostanka Hjaltea Norregaarda, dok se nedovoljno zaliječeni Cesar Santin ipak stavio na raspolaganje momčadi. Iako se malo tko usuđuje prognozirati Barcelonin neuspjeh, Guardiola je podsjetio na neugodan niz koji je njegova momčad zabilježila u Ligi prvaka. "Podatak da u Ligi prvaka u gostima nismo slavili skoro godinu dana dovoljno govori o kako je teškom natjecanju riječ." Zbog problema s ozljedama na put nisu krenuli Jeffren i Gabriel Millito.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Tottenham3:1Inter
Werder Bremen0:2Twente
1Tottenham 618:11+711
2Inter 612:11+110
3Twente 69:11-26
4Werder Bremen 66:12-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!